Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:05 21 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agrointel.ro Paul Kmen, APIA „Se discută ca din 2020, dacă nu ai cadastru, să nu mai primești subvenții“

ro

17 Oct, 2016 17:19 1641 Marime text
Avertisment privind plata subvențiilor către producătorii agricoli! Sunt fermieri care ar putea pierde banii europeni. Dacă până acum fermierii trebuia să respecte regulamente ce țin de cultivarea terenurilor din 2020 Comisia Europeană va impune noi reguli care țin de cadastrarea suprafețelor agricole. Noua Politică Comună Agricolă condiţionează încasarea subvenţiilor de existenţa cadastrului, România având la dispoziție încă 3 ani, pentru a-şi înscrie terenurile agricole, o situaţie pentru care APIA nu a găsit deocamdată o soluţie.
 
„Nu e vorba ca noi vom cere cadastru, se discuta despre acest lucru ca din 2020, daca nu  ai cadastru nu vei primi subvenții. Cadastru era din 1990, noi am preluat o situație complicată, cert e că va trebui făcut cadastrul  şi va trebui început de undeva, nu îmi dau seama practic cum se va putea face acest lucru”, a spus Paul Kmen, director general adjunct APIA, în cadrul conferinţei ZF Agrobusiness.
 
Problema a fost ridicată în cadrul conferinței de către Alexandru Gheorghe, proprietarul Somalex, care cultivă cereale pe o suprafaţa de 3.300 de hectare și care spune spune că odată cu noua Politică Comună Agricolă impusă  la nivelul UE, relaţia cu APIA s-a complicat, din cauza condiţiilor tot mai dificile de îndeplinit privind declararea suprafeţei de teren agricol  lucrat, care trebuie măsurată cu o tot mai mare acurateţe.
 
„Făcând referire la noua politică europeană pare că lucrurile s-au complicat puţin. Începând de anul trecut mi se pare ca relaţia cu APIA  s-a mai complicat. Dacă la început procedura era mult simplificată, gradul de precizie a declaraţilor pentru APIA a fost atât de mare încât era aproape imposibil de respectat. Mă refer la cei 70 cm cât era limita de eroare pentru a declara suprafaţa de teren, iar peste 2 ani situaţia va fi mai complicată pentru că declaraţiile vor fi condiţionate de existența cadastrului”, a spus proprietarul Somalex în cadrul conferinţei ZF Agrobusiness.

sursa: Agrointel.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii