Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

neXtPlease! - future Gaming

ro

14 Jan, 2010 19:36 6696 Marime text

logo_nextplease.jpgVă prezentăm un interviu cu unul dintre fondatorii singurei organizaţii profesioniste de Gaming din România.

Bună ziua. Spune-ne te rog cine eşti şi cu ce te ocupi în materie de e-sports.

Salut, sunt Mihai Cristea, am 29 de ani, sunt economist de profesie şi sunt din Bucureşti. Sunt unul dintre cei trei fondatori şi acţionari ai neXtPlease! Gaming, prima şi singura organizaţie profesionistă de eSports din România, unde am reuşit începând cu 2008 să adunăm unii dintre cei mai buni pro-gameri români, baieţi cu care am şi avut dintre cele mai bune rezultate în competiţiile interne şi internaţionale.

Cum a luat fiinţă neXtPlease! Gaming şi cu ce gânduri aţi pornit?

Atunci când ne-am luat "inima-n dinţi" şi am hotărât să pornim pe drumul care până acum s-a dovedit a fi foarte anevoios, însă nelipsit de satisfacţii. În 2008 am decis că e cazul să punem în legalitate organizaţia, pentru că fondul de care dispuneam era foarte bogat (echipele şi jucătorii foarte valoroşi ne-au determinat să încercăm să punem bazele a ceea ce astăzi este neXtPlease! Gaming).

Într-un fel sau altul aţi deschis nişte porţi, fiind prima organizaţie profesionistă din România. Cum se vede de acolo de sus?

Nu noi am inventat roata, asta e cert. În Europa de Vest astfel de organizaţii sunt prezente peste tot, dar în România într-adevăr suntam primii şi singurii. Mă uit la marea masă de amatori sau semi-pro şi nu înteleg cum de nu pot trece la următorul nivel; baieţii nu sunt în stare din ce văd eu să se organizeze în mai mult decât un "clan" sau o "echipă". Sper ca în viitorul apropiat competiţia să fie mai mare, iar nivelul să crească din ce în ce mai mult. Ca o paranteză pot spune că mă frapează faptul că pe serverele publice e plin de jucători, putând numara în cazul Counter Strike sau Warcraft3DotA zeci de mii de jucători online la orice moment al zilei, însă dacă se organizează un LAN la un CyberCafe, baieţii cu greu se mobilizează pentru a veni să participe organizat.

Aţi încercat să implementaţi ceva din ceea ce aţi văzut în Occident sau a fost primordială dorinţa de a realiza o organizaţie profesionistă?

Am spus şi mai sus, nu am inventat noi roata. Tot ce există in România este de tip copy/paste, pornind de la Ligi si terminând cu "clanurile" de la diferite discipline. Personal mă bucură însă popularitatea în creştere a organizaţiei noastre şi rezultatele care până acum nu au dezamăgit.

Ce echipe aveţi şi cum vă recrutaţi membrii?

De curând am schimbat echipele de Counter Strike şi Warcraft 3 DotA şi am făcut mici schimbări în echipa FIFA. Cu toţii sunt jucători excepţionali, cu rezultate foarte bune, iar pe viitor ne dorim să repetăm performanţele din trecut. Pentru cine nu ştia, sub tag-ul neXtPlease! Gaming joacă Marius "BeBe" Crăciun, singurul Campion Mondial WCG român, acesta caştigând în 2008 titlul despre care vorbeam la FIFA. BeBe a fost recrutat de pe un forum, la un mini-LAN, dovadă că geniile apar de unde te aştepţi mai puţin. Avem colegi care se ocupă permanent cu studierea jucatorilor, urmărirea parcursului lor şi evaluarea posibilităţii de a-I putea prelua şi promova în cadrul organizaţiei noastre.

Să incepem cu counter-strike. Imi pare rău pentru ce aţi avut de înfruntat la sfârşitul anului trecut şi chiar nu-mi imaginam că se poate întâmpla la un nivel atât de ridicat. Cum a(ţ)i trecut peste episodul ăsta şi ce îseamnă viitorul pentru neXtPlease!CS cu noua echipă ? (la sfârşitul anului trecut, un jucător din neXtPlease!CS a fost prins cu wallhack într-o competiţie europeană)

Bineînţeles că pentru noi a fost o lovitură puternică în plex. După truda cu care a fost muncit acel loc in Intel Extreme Masters, unul dintre jucătorii noştri de la Counter Strike a folosit într-un moment de rătăcire un hack - a fost prins, iar echipa a fost exclusă din cea mai prestigioasă competiţie la nivel mondial de Counter Strike. Pierderile au fost imense, mai ales pe partea de imagine. Din păcate acel eveniment a însemnat încheierea colaborării noastre pe plan profesional cu echipa de Counter Strike, dar trebuie să menţionez că suntem în permanentă legătură cu baieţii şi păstrăm cele mai bune relaţii.

Ce s-a întâmplat cu echipa de Dota? Am văzut că zilele trecute s-a format un nou line-up.

Da, noul lineup este postat pe www.next-please.ro şi a fost ales acum o săptămână după ce am evaluat împreună cu colegii mei mai multe variante. Baieţii sunt dintre cei mai buni romani la DotA, cu rezultate bune şi la echipele unde au mai activat în trecut, deci ne aşteptăm să facem figuri frumoase de acum în colo, mai ales că sunt foarte motivaţi şi bine organizaţi.

Cum vă acoperiţi cheltuielile şi cât de mult rentează în România o astfel de organizaţie?

Orice manager ştie că o activitate nu se dovedeşte rentabilă din start. La noi start-up-ul a însemnat mai mult de un an. Rentabilizarea activităţii abia acum începe, pentru că până în momentul ăsta organizaţia a absorbit câteva zeci de mii de euro (bani din aportul celor trei acţionari), fără a putea vorbi de profit. Privesc însă cu încredere spre viitor şi sper ca discuţiile cu potenţialii parteneri din domeniul IT, ISP şi alţii să dea roade şi să se concretizeze în contracte cu bugete suficiente pentru a ne putea da boost-ul de care avem nevoie.

Care-i borna zero în această afacere? De unde pot începe cei interesaţi să investească în e-sport?

Cei interesaţi să investească în eSports şi să profite de masa de sute de mii de consumatori de gaming care anual cumpără zeci de mii de monitoare, zeci de mii de plăci video, zeci de mii de periferice sau alte component de PC să zicem, pot aborda o organizatie ca a noastra, unde structurile bine definite sunt în stare să gestioneze problemele şi să aducă soluţii pentru îmbunătăţirea politicilor lor de marketing.

Îţi mulţumim de interviu şi succes în continuare !!!

Mulţumesc şi eu, pe curand :D
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • andrei 25 Jun, 2010 02:35 as vrea si eu sa ma inscriu in neXtPlease stiu sa joc fifa chiar destul e bine:P adica asa cred eo am mai jucat cu unii in retea si pana acum am batut tot:D daca cumva o sa vreti sa va dau ceva informatii contactatima la email :P