Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:18 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drept la replică (document)

ro

14 Mar, 2016 12:59 907 Marime text

Ca urmare a articolelor Sesizare împotriva şefului, pentru hărţuire sexuală: Hotărâre definitivă pentru Gabriela Dumitru, fost grefier-şef la DNA  şi Scandal cu iz sexual la Anticorupţie!: Victorie la Constanţa pentru Gabriela Dumitru, grefier-şef la DNA, Ivan Gheorghe, în prezent procuror în cadrul parchetului de pe lângă Înalta curte de Casaţie şi Justiţie, a solicitat următorul drept la replică:

„ Vă rog să publicați de urgență ca Drept la replică interviul pe care l-am dat în ziarul Viața liberă din Galați la data de 01.04.2014, împreună cu precizările pe care le voi face în continuare.

« Fostul şef al DNA Galaţi reacţionează: "Nu am săvârşit niciun abuz!"

După scandalul izbucnit la DNA Galaţi, unde Inspecţia Judicară a CSM a identificat recent mai multe deficienţe, procurorul Gheorghe Ivan (fostul şef al Serviciului Teritorial Galaţi) a avut amabilitatea să ne răspundă la o serie de întrebări.

Credeţi că raportul este corect în ceea ce vă priveşte?

Inspecţia nu a vorbit de abuzuri, ci numai de deficienţe. Au fost situaţii în ţară unde s-a dat termen de remediere a deficienţelor, însă mie nu mi s-a dat această posibilitate. În raport se vorbeşte doar despre ceea ce am făcut greşit, fără a se aminti nimic de cazurile instrumentate de mine, de modul în care am lucrat cu oamenii, ducând Serviciul pe locul doi în ţară, fapt evidenţiat chiar la Bilanţul DNA. De asemenea, tot modul meu de a lucra şi de a conduce a făcut ca, în 2012, procurorul general să mă evidenţieze pentru rezultate deosebite, dar toate acestea au fost puse în balanţă cu faptul că am dansat. Distracţia în afara programului nu este faptă penală şi nici abatere şi vreau să se ştie odată pentru totdeauna că nu am dansat cu nimeni.

Ce este cu acest scandal de la Grefa DNA Galaţi?

Eu am iniţiat controlul la Grefă, eu l-am efectuat şi am constatat deficienţe. Am propus conducerii DNA să ia măsuri de sancţionare a grefierei şefe, care, între timp, şi-a dat demisia din funcţie. Am sesizat DNA pentru a o sancţiona, pentru că nu a ţinut registrele şi nu s-a ocupat de circulaţia documentelor. Asta era răspunderea sa, potrivit Regulementului DNA. Nu trebuia să-i dau ordin să facă ceva, ea se ocupa de organizarea şi funcţionarea Grefei. Am lăsat-o să-şi managerieze compartimentul, pentru că aşa era normal, a candidat pentru această funcţie şi a avut un plan de management. După care am constatat deficienţele. Conducerea a decis excluderea sa.

Ce este cu plângerea făcută de dumneaei?

A făcut plângere împotriva mea, acuzându-mă de hărţuire sexuală. Plângerea a formulat-o după ce am sesizat DNA să o sancţioneze. Am chemat-o în biroul meu numai în interes de serviciu. Sarcinile ei de serviciu erau de aşa natură. Plângerea sa penală a fost trimisă la Parchetul Înaltei Curţi, unde s-a dat neînceperea urmăririi penale, constatându-se că afirmaţia nu este reală. Aceeaşi plângere a adresat-o şi Inspecţiei Judiciare, unde a fost clasată. Chiar din plângere reiese că nu a fost nicio hărţuire.

Cum comentaţi datele legate de dosarele vechi care au fost identificate de către Inspecţia Judiciară?

Personalul era insuficient, iar dosarele la DNA au fost dintotdeauna complexe şi nu ajungea timpul ca să le poţi face pe toate, în limitele impuse. În 2013, am făcut nenumărate propuneri de suplimentare a schemei de personal la conducerea DNA şi nu li s-a dat curs, deşi volumul de activitate de la Galaţi este apropiat de cel al Secţiei de Combatere a Corupţiei de la nivel central. De altfel, în 2013, înşelăciunile au fost luate de la DNA şi trimise parchetelor, tocmai pe acest motiv, că erau multe dosare şi procurorii nu aveau timp să le instrumenteze, lucru menţionat şi în Raportul DNA din 2013.

Totuşi, aţi avut posibilitatea să vă apăraţi, de ce nu aţi făcut-o?

Nu există posibilitatea de a te apăra, nici în timpul procedurii, nici după control. Celui verificat nu i se prezintă materialul şi nici nu i se dă posibilitatea de a se apăra. Am solicitat prelungirea timpului de formulare a obiecţiunilor la raport, care era de până la trei zile lucrătoare. Inspecţia Judiciară mi-a respins cererea, fără să o motiveze. În raportul dumnealor nu s-au prezentat datele bilanţului activităţii Serviciului Teritorial Galaţi, ci numai deficienţele, în ciuda faptului că, în cei şase ani de mandat, Serviciul s-a remarcat prin dosarele pe care le-a făcut.

Cum este cu dosarele în care apar procurori, care însă nu le-au văzut niciodată?

Nu există, ştiam toţi de dosare. În dosare erau desemnaţi doi procurori, de comun acord. Amândoi făceau anchetă, dar unul răspundea pentru dosar. În majoritatea cazurilor, eram eu cu un alt procuror, care primea dosarul. Chiar dacă acesta rămânea la mine, ancheta o făceam împreună.

Cum se discutau soluţiile în DNA Galaţi?

Soluţiile nu au fost discutate niciodată cu poliţiştii, ci numai cu procurorii. Cu poliţiştii se discuta numai când veneau cu procurorii şi atunci era vorba de îndrumări pe care le dădeam, nu de discuţii asupra soluţiilor. De altfel, eu am propus revocarea a doi poliţişti pentru neîndeplinirea sarcinilor.

Dosarele "grele" al DNA din mandatul lui Ivan

Dincolo de controversele legate de controlul Inspecţiei Judiciare, trebuie să remarcăm faptul că, în ultimii ani, Serviciul Teritorial gălăţean a avut rezultate deosebite. Amintim, în acest sens, dosarul „Aviasan”, unde au fost trimişi în judecată un fost deputat, Mihail Boldea, şi un fost şef de parchet, Costache Roşca, şi de unde au rămas în anchetă politicieni renumiţi ai Galaţiului.

Alte dosare "grele" sunt: “Albo” (care a reprezentat primul scandal al cărnii din ţară), cel al fostului procuror general Dinu Gâlcă (unde au picat mai mulţi oameni de afaceri, avocaţi, dar şi foşti inspectori în CSM), cel al fostei şefe de la Protecţia Consumatorului, cel al ex-directoarei de la Protecţia Copilului sau cel referitor la fraudele de la bacalaureat. Dosarul privind abuzurile de la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu a plecat tot de la Galaţi, aşa cum cel al fostului prefect Emanoil Bocăneanu a fost demarat tot în timpul şefiei lui Gheorghe Ivan.»

Sursa: www.viata-libera.ro 

PRECIZĂRI Ivan Gheorghe

„Nu am hărţuit pe nimeni niciodată. Sunt procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, profesor universitar doctor la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, președintele Comisiei Juridice și de Etică din cadrul Senatului Universității Dunărea de Jos din Galați (mai multe detalii găsiți în CV-ul meu) (n.r. CV-ul este disponibil în secţiunea Documente). Nu am fost sancţionat disciplinar şi nici revocat din funcţia de conducere. Consiliul Superior al Magistraturii nu a luat în considerare propunerea de revocare făcută de Inspecția Judiciară, ci a acceptat cererea mea de demisie și de funcționare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

    Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus clasarea cauzei față de mine, constatându-se că fapta de hărțuire sexuală sesizată de Dumitru Gabriela nu există; deci nu există în materialitatea ei, fapta fiind doar expresia imaginației bogate a dânsei. Nu a prezentat nicio probă, limitându-se doar la trimiterea plângerii la unele redacții spre publicare, cu scopul de a mă denigra și a se erija totodată în victimă. Nu este admisibil ca după adoptarea acestei soluții de neurmărire penală, dumneavoastră să publicați articole denigratoare la adresa mea, numai pe baza plângerii lui Dumitru Gabriela, fără nicio probă în susținerea ei. Doamna Dumitru Gabriela a fost sancționată disciplinar, chiar și de către instanța de judecată, confirmându-se astfel abaterile grave săvârșite de ea și sesizate de mine. De asemenea, și Inspecția Judiciară a dispus clasarea plângerii formulate de Dumitru Gabriela. Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii a menționat că acele deficiențe constatate aparțin fostei grefiere șefe Dumitru Gabriela și nu-mi sunt mie imputabile; pentru acestea a fost de altfel sancționată disciplinar. Nu știu de ce dvs. o denumiți victorie, când ea a fost sancționată disciplinar. Înainte de a publica acele articole, de ce nu mi-ați cerut și mie punctul de vedere? Și mai grav, de ce nu ați menționat nimic despre soluțiile de clasare dispuse față de mine, prin care s-a stabilit că plângerile lui Dumitru Gabriela sunt nereale, mincinoase?“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii