Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:53 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rectorul se leapada de seful Ligii Studentilor

ro

16 Dec, 2003 00:00 2326 Marime text

Bavaru nu mai are acum nevoie de Cristian Mosnianu

In sedinta de senat in care s-a discutat despre viitoarele alegeri pentru conducerea universitatii, Bavaru i-a cerut lui Mosnianu sa se retraga de la Liga Studentilor * Rectorul i-a reprosat ca, desi e cadru universitar si are si o afacere, tine de scaunul de la liga * Mosnianu a ripostat, ceea ce poate insemna ca incearca sa joace tare, in perspectiva voturilor pe care le poate oferi la alegeri * Pe de alta parte, Mosnianu tine prea mult la "cariera" universitara, ca sa nu se supuna rectorului * Reamintim ca el a condus organizatia urmarindu-si propriile interese si a fost un colaborator docil al persoanelor din conducerea universitatii

Jocurile de culise din conducerea Universitatii "Ovidius" au luat o intorsatura neasteptata. Momentul este unul foarte important, pentru ca prefateaza alegerile pentru conducerea universitatii. Sedinta senatului, de miercurea trecuta, in care s-a discutat tocmai despre alegeri, a marcat sfarsitul activitatii "sindicale" a sefului Ligii Studentilor, Cristian Mosnianu, un pion destul de important in jocurile de culise de la "Ovidius", din ultimii ani. Se pare insa ca Mosnianu nu mai e de folos si va fi debarcat dupa alegeri. Rectorul Bavaru l-a interpelat foarte dur pe seful ligii, spunandu-i ca e timpul sa plece de la conducerea organizatiei. Probabil ca, pe ultima suta de metri a mandatului de rector, Bavaru s-a saturat ca imaginea universitatii sa sufere din cauza matrapazlacurilor de care Mosnianu a fost acuzat in mai multe randuri si nici nu mai are nevoie de un astfel de personaj.Din anul 2000 si pana in prezent, Mosnianu a condus organizatia ca pe propria afacere, avand grija sa controleze tot timpul deciziile Colegiului Director, prin mentinerea unei echipe fidele care sa asigure numarul majoritar de membri. Acest sistem ii oferea posibilitatea de a elimina "democratic" orice adversar si de a aduce pe oricine in loc, manevre care au si avut loc de mai multe ori. Atunci cand a vazut ca functia de sef la liga ii poate aduce multe beneficii, Mosnianu nu a mai vrut sa plece, si asa s-a nascut visul bolnav al unei sefii perpetue. De aceea, el a "uitat" sa organizeze alegeri, incalcand flagrant statutul. Drept urmare, liga si-a erodat imaginea atat de mult, incat studentii nu mai au pic de incredere in aceasta organizatie pe care o considera fieful celor preocupati sa ia spaga la cazari si sa isi creeze tot soiul de avantaje. Pana in prezent, Mosnianu a fost partenerul preferat de dialog al conducerii universitatii, caci a aratat ca e docil si nu a iesit din cuvantul lor. E deja binecunoscut faptul ca el s-a opus organizarii a doua greve studentesti si, se pare, a contribuit decisiv in alegerile conducerii universitatii din actualul mandat. Mosnianu a avut o relatie incordata cu ziaristii, pe care i-a tratat cu trufie si chiar i-a amenintat atunci cand articolele aparute nu au fost pe gustul lui.

Bavaru l-a luat la sentiment

Unul dintre participantii la sedinta de senat de miercuri a afirmat ca rectorul s-a luat de Mosnianu intr-o maniera foarte categorica si autoritara. El i-a reprosat ca e de prea mult timp la conducerea ligii si ca ar fi vremea sa se retraga. Pentru asta, Bavaru a incercat sa il opreasca pe Mosnianu sa mai candideze la functia de presedinte al Ligii Studentilor. Ca argumente, rectorul i-a amintit lui Mosnianu ca e cadru universitar si are si firma si ca ar trebui sa se apuce de lucruri mai serioase, caci activitatea sindicala nu mai este potrivita pentru actualul sau statut. Presedintele ligii a ripostat si spiritele s-au incins. Atitudinea surprinzator-combativa a presedintelui ligii in fata rectorului s-ar putea explica in mai multe feluri. Mai intai, s-ar putea ca Mosnianu sa incerce sa isi joace ultima carte, pentru ca oricine doreste sa ocupe o functie de conducere in cadrul universitatii e bine sa fie prieten cu reprezentantii studentilor, care reprezinta 25 la suta din votanti. Apoi, desi are multe relatii, Bavaru nu va mai fi rector pentru ca nu mai are dreptul sa candideze pentru un nou mandat. Cu toate acestea, Mosnianu trebuie sa se supuna daca vrea sa isi continue "cariera" universitara. Studentii care isi inchipuie ca vor scapa de Mosnianu o data cu interdictia de a mai candida la sefia ligii se insala, pentru ca fantoma lui va mai bantui cativa ani buni universitatea. Aproape sigur, Mosnianu va respecta o "buna" practica a unor lideri sindicali si va incerca sa isi infiltreze oameni in noua structura a organizatiei. Nu trebuie sa uitam modelul dezgustator oferit de Uniunea Studentilor din Romania din Bucuresti, condusa de Nicolae Banicioiu, omul pus acolo de Gabriel Ispas la plecarea sa la Guvern, unde este consilier al premierului Adrian Nastase. Desi a plecat de la organizatie, Ispas poate face ce vrea cu USR, caci Banicioiu ii respecta ordinele. Cu toate acestea, studentii se pot bucura ca au scapat de un lider care si-a urmarit interesele proprii, tradandu-i pe cei care l-au ales.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii