Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:38 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. ÎPS Teodosie a specificat că jurământul monahal nu îi permite să dețină proprietăți. Acesta va dona curând terenurile de la Techirghiol și Vatra Dornei

ro

12 Mar, 2021 00:00 3296 Marime text
  • De-a lungul anilor, presa a scris despre cât de bogat este Arhiepiscopul Tomisului
  • La ZIUA LIVE, ÎPS Teodosie a vorbit despre veniturile sale lunare, dar a menționat faptul că nu-și gestionează direct finanțele
  • În declarația de avere, ÎPS Teodosie a notat că deține și două terenuri
  • Arhiespiscopul a afirmat că va dona terenurile și va demonstra cu acte că s-a ținut de cuvânt
  • Vorbind despre veșmintele sale și accesoriile care sunt de calitate, acesta a spus că nu se poate încălța în opinci
  • Dacă Tomisul va deveni Mitropolie și Teodosie va fi mitropolit
  • Arhiepiscopul a subliniat că înfiinţarea Mitropoliei Tomisului nu implică costuri suplimentare
  • Ierarhul Tomisului a dat și o veste bună credincioșilor, anunțând că anul acesta, de Paște autoritățile nu vor închide bisericile din Constanța din cauza epidemiei de COVID-19


ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a vorbit la ZIUA LIVE despre despre demersul de reînființare a Mitropoliei Tomisului, despre cum se va desfășura anul acesta slujba Învierii Domnului, despre pandemia de coronavirus și nu în ultimul rând, a răspuns întrebărilor legate de averea sa.

Interviul video poate fi urmărit aici:

De-a lungul timpul, presa a scris despre cât de bogat este Arhiepiscopul Tomisului pe care l-a numit cel puțin un arhiereu controversat.
La ZIUA LIVE, ÎPS Teodosie a vorbit despre veniturile sale lunare, dar a menționat faptul că nu-și gestionează direct finanțele. În acest sens există un delegat care se ocupă de banii săi și ca parte din aceștia să ajungă la cei care au nevoie să fie sprijiniți.
Arhiepiscopul Tomisului nu a negat că salariul său ar fi de 30.000 de lei lunar/brut, în schimb a adăugat că la el rămân aproximativ 10.000 de lei, restul fiind rânduiți către diferite cauze.
L-am întrebat și cum a reușit să strângă în conturi suma de 55.000 de euro și a răspuns că acești bani s-au adunat în contul declarat din salarii cumulate sau recuperate, după momentul de tăiere a veniturilor bugetarilor.
Tot în declarația de avere, ÎPS Teodosie a notat că deține și două terenuri. Unul în localitatea Techirghiol, în suprafață de 700 mp pe care a precizat că l-a primit din partea primarului orașului care l-a făcut cetățean de onoare și o dată cu acest titlu a primit și acel teren.
Arhiepiscopul a adăugat că terenul va fi donat patrimoniului Arhiepiscopiei, care va face acolo un așezământ de sănătate.
În privința celor 2.5 hectare pe care le-a cumpărat la Vatra Dornei, Arhiepiscopul a spus că nu mai știe când le-a achiziționat, dar acestea ar fi în folosul și folosința Fundației și mănăstirii de la Dorna Arini pe care a ctitorit-o, fiind canonic în jurisdicția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.


Teodosie a specificat că jurământul monahal, nu îi permite să dețină proprietăți.


“Ce este pe numele meu, este al Bisericii. Călugărul poate avea jumătate din averea țării, nu este al lui. Eu cum îi iau, așa îi dau. Am chitanțe”, a precizat ÎPS Teodosie.


L-am întrebat dacă este dispus să își doneze cele două terenuri, ca să nu mai dea apă la moară criticilor săi.
Arhiespiscopul a afirmat că va face acest lucru și va demonstra cu acte că s-a ținut de cuvânt.
“Dacă se poate, donez terenurile și mâine, dacă nu săptămâna viitoare, voi arată actele”, a spus ÎPS Teodosie.


Întrebat fiind despre obiectele de valoare pe care le deține, ÎPS Teodosie a declarat că obiectele de valoare sunt cărțile din bibliotecă.  
“Nu sunt bogat. Am hainele de pe mine. Toate vor rămâne ca un patrimoniu ce se va transmite mai departe. Obiecte de valoare sunt cărțile din bibliotecă”, a spus acesta.

Vorbind despre veșmintele sale și accesoriile care sunt de calitate, acesta a spus că nu se poate încălța în opinci.

ÎPS Teodosie „Trebuie să fiu mitropolit. Nu se votează. Se face ridicarea în rang”


Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, vrea înfiinţarea Mitropoliei Tomisului şi a depus în acest sens o solicitare la Sfântul Sinod, precizând că demersurile ar putea dura câteva luni. 
 
ÎPS Teodosie și-a dorit reînfiinţarea Mitropoliei la scurt timp după ce a devenit Arhiepiscop al Tomisului, adică din 2002, dar acest lucru nu s-a materializat atunci.
“Trebuie să fie aprobată reactivarea Mitropoliei.
Când am depus solicitarea în 2002 a avut loc o dezbatere, însă s-a spus că nu sunt suficiente argumente. Astăzi avem date certe, avem dovezi.
Pentru toată țara este un pas mai sus, o ridicare în rang a bisericii și țării noastre, a spus ÎPS Teodosie.
Arhiepiscopul a subliniat că înfiinţarea Mitropoliei Tomisului nu implică costuri suplimentare.
În ceea ce privește desemnarea Mitropolitului, ÎPS Teodosie a precizat că mitropolitul nu se votează ci se face ridicarea în rang. Prin urmare, dacă Tomisului va deveni Mitropolie și Teodosie va fi mitropolit.

 
ÎPS Teodosie, despre slujba de Paște „De data aceasta bisericile nu se vor mai închide. Voi ține slujba la miezul nopții”
Și tot la ZIUA LIVE am discutat despre cum se va desfășura slujba de Înviere din acest an.

Vă reamintim, Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare împotriva COVID-19, a precizat în cursul zilei de azi că organizarea slujbei de Înviere din acest an va fi influențată de dinamica epidemiologică.

În același timp, ÎPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, susține că de Paște autoritățile nu vor închide bisericile din Constanța din cauza epidemiei de COVID-19.

“De data aceasta bisericile nu se vor mai închide.
Nu putem să fim absurzi. Oamenii respectă de frică, nu din înțelegere. Biserica are autonomie. Voi ține slujba la miezul nopții. Nu vom mai repeta greșelile de anul trecut. Și în acest an, preoții vor împărți lumina iar bisericile vor fi deschise”, a subliniat Arhiepiscopul Tomisului.

 

Citește și:

ÎPS Teodosie, despre avere „Nu sunt bogat. Am hainele de pe mine”

LIVE. ÎPS Teodosie „Trebuie să fiu mitropolit. Nu se votează. Se face ridicarea în rang”

LIVE. ÎPS Teodosie, despre slujba de Paște „De data aceasta bisericile nu se vor mai închide. Voi ține slujba la miezul nopții”

ZIUA LIVE. ÎPS Teodosie despre înfiinţarea Mitropoliei Tomisului „Nu implică costuri suplimentare”

ZIUA LIVE. ÎPS Teodosie vorbește despre demersul de reînființare a Mitropoliei Tomisului

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii