Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA de Constanța a stat de vorbă cu Nicu Ion, din Constanța, primul rom migrant ales într-o funcție publică în Anglia

ro

17 May, 2021 00:00 2882 Marime text
  • „Sunt hotărât să demonstrez că încrederea arătată de alegători este justificată. Fac parte dintr-o echipă de consilieri profesionistă. Vreau să facem lucruri bune pentru comunitate și în modul acesta să creăm o imagine pozitivă comunității românești și, totodată, să demonstrăm că putem avea o contribuție pozitivă la viața publică din Marea Britanie“.

Există povești ale unor oameni ce ilustrează perfect ideea potrivit căreia „viața bate filmul“, iar cea a constănțeanului Nicu Ion se înscrie cu succes între acestea.
 
Plecat din România în 2012, în mai puțin de zece ani, Nicu Ion, reprezentant al minorității rome în țară și devenit, în urma unei munci susținute, profesor de Matematică, în Marea Britanie, a fost ales, la data de 6 mai 2021, consilier local în orașul Newcastle Upon Tyne, fiind candidat al Partidului Laburist.
 
Alegerea sa nu a fost deloc o întâmplare, constănțeanul primind încredea a peste 60% dintre cetățenii cu drept de vot din oraș.
 
Concret, Nicu Ion, plecat din Constanța, a primit voturile a 66% dintre alegătorii din Newcastle Upon Tyne, marea majoritate a voturilor venind din partea britanicilor și a asiaticilor, după cum ne-a declarat chiar acesta.
 
„Pe data de 6 mai 2021 au avut loc alegerile locale în toată Anglia. Eu am candidat din partea Partidului Laburist pentru Primăria Orașului Newcastle Upon Tyne“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, Nicu Ion.
 
„Contracandidatul meu principal, din cadrul Partidului Conservator, era o persoană asiatică, de religie musulmană, iar în campanie s-a mizat pe argumentul religios. Totuși, nu s-a ținut cont la vot de religia candidaților, ci s-a ales ceea ce era în interesul comunității“, a mai precizat constănțeanul.
 
În legătură cu programul său electoral, Nicu Ion a explicat că există mai multe priorități pe care le are.
 
„Intenționăm să facem zona aceasta mai «verde», în sensul că vrem să reducem poluarea, să extindem spațiile verzi, locurile de recreere, să stimulăm dezvoltarea economică «verde», adică economii bazate pe energii regenerabile. Dezvoltarea infrastructurii la nivel local, aceasta este o altă prioritate“, a declarat constănțeanul ales în consiliul local britanic.
 
Alegerea sa în structurile administrației locale, spune Nicu Ion, nu a fost o surpriză, însă numărul celor care l-au votat i-a depășit așteptările.
 
„Nu a fost o surpriză pentru mine faptul că am fost ales, dat fiind că în campania electorală am stat de vorbă cu mulți oameni din comunitatea unde am candidat și am văzut suportul și sprijinul pe care oamenii mi le-au arătat. Cumva, în momentul numărării voturilor, mă așteptam să câștig, însă nu așa detașat. Surpriza a venit în faptul că am câștigat detașat, toată lumea se aștepta să fie competiția mult mai strânsă, însă e un lucru minunat faptul că am putut să câștig în modul acesta clar“, a povestit Nicu Ion.
 
În prezent, acesta a fost ales pentru un mandatul de patru ani.
 
Ceea ce face ca povestea sa să fie cu adevărat una ce pare mai degrabă desprinsă din cărți este faptul că acesta nu a luat totul de-a gata, nu a primit totul pe tavă – la momentul sosirii în Anglia, constănțeanul a început ca un simplu muncitor, lucrând acolo unde se putea:
 
„Când m-am mutat în Marea Britanie, în 2012, am început cu muncile de jos care s-au putut face. După un timp, m-am angajat profesor asistent pentru școală, după care, m-am calificat ca profesor de Matematică. În prezent, sunt profesor de Matematică pentru ciclul secundar, la școli cu clasele VII-XI“.
 
Și în țară, Nicu Ion a muncit pentru fiecare pas pe care l-a făcut în cariera sa:
 
„Am fost directorul Organizației „Roma Acces“ din Constanța, am lucrat ca expert contractat de Secretariatul General al Guvernului pentru Fonduri Europene, am oferit consultanță autorităților locale în accesarea fondurilor structurale, am lucrat în domeniul educației, în combaterea segregării educaționale“.
 
În prezent, constănțeanul și-a preluat  mandatul în cadrul administrației locale din Newcastle Upon Tyne și a început munca pentru a pune în practică proiectele pe care le are pentru comunitatea în care trăiește.
„Sunt hotărât să demonstrez că încrederea arătată de alegători este justificată. Fac parte dintr-o echipă de consilieri profesionistă. Vreau să facem lucruri bune pentru comunitate și în modul acesta să creăm o imagine pozitivă comunității românești și, totodată, să demonstrăm că putem avea o contribuție pozitivă la viața publică din Marea Britanie“, a conchis Nicu Ion.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:
 
Unitățile școlare din județul Constanța – pilot în monitorizarea segregării școlare (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii