Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:22 20 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Westhouse-ul lui Kay caută cumpărători (documente)

ro

20 Mar, 2012 03:02 3168 Marime text
romreal_Kay_Thorkidsen_4.jpg„S-a identificat o piaţă de nişă pentru a vinde parcele rezidenţiale mici, fapt pentru care s-a început deja lotizarea"

Compania RomReal, „mama" din Bahamas a Westhouse Group, a prezentat raportul financiar pe ultimul trimestru al lui 2011. Iar situaţia nu arată deloc îmbucurător.

Cu o istorie picantă în lumea imobiliarelor de pe litoralul românesc, societatea condusă de norvegianul Kay Tonnes Thorkildsen deţine nenumărate terenuri în judeţul Constanţa, cu care acum nu prea are ce face şi de care încearcă să scape, dar pe bucăţi. Raportul RomReal arată o scădere de 11% faţă de trimestrul al treilea al lui 2011 şi o pierdere înainte de plata taxelor de 3,4 milioane de euro. Însă compania a găsit o nişă. Sau cel puţin aşa speră. În raport, Kay Tonnes Thorkildsen vorbeşte despre dificultăţile din zona euro şi despre discuţiile recente cu privire la revenirea recesiunii, ceea ce îngreunează revigorarea pieţei de real estate rezidenţial. Astfel, piaţa este prinsă, spune CEO-ul Romreal, în lipsa de lichidităţi şi în scepticismul oamenilor de a investi în locuinţe noi. Mai mult, creditul contractat de Westhouse de la Alpha Bank este scadent în noiembrie 2012, iar conducerea companiei lucrează pentru a găsi alternative în acest caz, „dar nu există garanţii la acest moment". S-a identificat însă o piaţă de nişă pentru a vinde parcele rezidenţiale mici, fapt pentru care s-a început deja lotizarea.

„Victoria" Corallia

Westhouse este o companie cu... renume în zonă. Din multele proiecte pe care le avea, printre care şi imobile cu peste 40 de etaje, norvegienii nu au finalizat decât Corallia Residence, imobilul de la intrarea în staţiunea Mamaia cu care se laudă că ar fi vândut în totalitate.

În 2007, societatea avea în plan mai multe proiecte, precum ansamblul rezidenţial Oasis de la Ovidiu, Central Apartments de pe strada Duiliu Zamfirescu şi Corallia Residence din staţiunea Mamaia. Istoria Westhouse nu a fost una tocmai liniştită cu Kay Tonnes Thorkildsen la cârmă. În primăvara anului 2006, comisarii Gărzii Financiare Constanţa sesizau Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor cu privire la o suspiciune de spălare de bani. Problemele au trecut, însă a venit criza şi renunţarea la proiecte (Oasis şi Central Apartments, dar şi la un proiect ce includea şi un bloc de 42 de etaje, în staţiunea Mamaia, despre care se zvonise la un moment dat).
Rapoartele financiare ale RomReal pe al treilea trimestru al lui 2010 arătau că firma deţinea în România 15 terenuri, însumând 1.261.439 mp: pe malul lacului Ovidiu - 61.433 mp, parcela Bădulescu Ovidiu - 50.000 mp, Peninsula Tatar - 9.965 mp, Ovidiu - 4.641 mp, Oasis Ovidiu - 25.527 mp, Constanţa Nord - 122.350 mp, parcela Gunaydin - 15.000 mp, piaţa Balada Constanţa - 7.188, parcelă Carrefour - 15.000 mp, Lacul Morii - 11.716 mp, parcelă spital Bucureşti - 13.263 mp, parcelă Braşov - 4.127 mp, Constanţa (nespecificat) - 865.062 mp şi Mamaia Nord - 56.167 mp.

„Tunul" Lidl

În luna noiembrie 2010, RomReal Ltd a anunţat vânzarea terenului de 5.437 mp pe care, la un moment dat, se afla autogara Tomis III. Printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul companiei, RomReal anunţa că preţul tranzacţiei a fost de 2,3 milioane de euro cash. Potrivit raportului financiar aferent celui de-al treilea trimestru al lui 2010, RomReal a folosit 2,1 milioane de euro din suma obţinută din vânzarea terenului pentru a acoperi o parte din creditul contractat la Alpha Bank. La începutul lui 2011, compania, prin vocea CEO-ului Kay Tonnes Thorkildsen, a anunţat că termenul de plată a creditului de la Alpha Bank a fost prelungit cu încă doi ani, până pe 30 noiembrie 2012.

Pe terenul vândut a apărut primul magazin Lidl din Constanţa. Westhouse cumpărase terenul de 5.210 mp pe 26 mai 2006 de la SC Goldony Company SRL, firmă reprezentată prin Vasilica Ion, în calitate de acţionar şi administrator. La rândul său, Goldony Company cumpărase fosta autogara prin contractul de vânzare-cumpărare 678 din 18 aprilie 2006, încheiat cu Vasile şi Elena Babinciuc, prin mandatar Cameliu Vasilică Babinciuc. Soţii Babinciuc dobândiseră terenul cu titlul de bun devălmaş prin contractul de vânzare-cumpărare 8151 din 15 decembrie 2004. Părinţii afaceristului Cameliu Babinciuc, cunoscut ca apropiat al primarului Radu Mazăre, cumpăraseră terenul de la SC Tomis Car SA în temeiul contractului de vânzare-cumpărare active nr. 5523 din 31 august 2004 şi a actului adiţional la acesta, autentificat sub nr. 3127 la data de 4 iulie 2005. Informaţiile spun că Babinciucii au pus mâna pe autogară pentru numai 3,3 miliarde de lei vechi, preţul unui apartament cu trei camere la acea dată. La acel moment, Garda Financiară Constanţa efectuase o verificare foarte riguroasă a modului în care s-a făcut privatizarea societăţii Tomis Car SA.

Din Norvegia la Botoşani şi Constanţa

Ancheta a scos la iveală faptul că preţurile de vânzare ale autogărilor Nord, Sud şi Autocoloana Marfă 3 au fost mult subevaluate, fiind cumpărate, cu ajutorului FPS-ului, de membri PSD sau de apropiaţi ai partidului, asociaţi ai lui Corneliu Iacubov şi prieteni cu Miron Mitrea.

Kay Tonnes Thorkildsen şi-a trecut la capitolul asociaţi un nume greu al business-ului constănţean: Sorin-Gabriel Strutinsky. Este vorba despre societatea North Bridge Energies, pe care norvegianul şi botoşăneanul adoptat de Constanţa o împart cu persoana juridică din Bermude, North Bridge Group LTD. Thorkildsen a mai avut contacte cu ceva afacerişti constănţeni. Dintre aceştia îl putem aminti pe Mihăiţă Vasea. În Monitorul Oficial nr. 2813 din anul 2006 se arată că Miţu Vasea şi-a cesionat părţile sociale pe care le deţinea la SC Rofrench Connection SRL către Westhouse Group, reprezentată la acea dată prin preşedintele CA, Kay Tonnes Thorkildsen, şi RomReal Invest LTD, persoană juridică din Insulele Bermude. Kay Tonnes Thorkildsen a devenit administratorul societăţii preluate de la fratele lui Traian Vasea. Aşadar, Rofrench a luat naştere din Vasea şi s-a întrupat, la un moment dat, prin intermediul lui Kay Tonnes. Societatea preluată de Westhouse a avut un rol destul de important în afacerile grupului norvegienilor cu domiciliul în Bermude.

Ti-a placut articolul?

Comentarii