Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:33 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi ce declară primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Palaz despre averea lui Mazăre şi a lui Nicuşor - „Care e provenienţa banilor? Şpagă? Furt? Moştenire?"

ro

20 Feb, 2012 00:00 3262 Marime text
cap_1.jpgPrefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, le va face plângeri penale primarului Radu Mazăre şi preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, pentru fals şi uz de fals. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. În acest context, prefectul Palaz a declarat că, în urma răspunsului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa la adresa cu numărul 890/20.01.2012, a constatat că nici primarul, nici preşedintele CJC nu figurează, în perioada 2000 - 2003, cu dividende încasate de la firmele în care erau acţionari. Reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa susţine că Mazăre şi Constantinescu figurează cu bani şi bunuri până în 2003, „spunând că sunt bogaţi", dar că, în urma demersurilor instituţionale pe care le-a făcut, a ajuns la concluzia că din documente nu reiese de unde anume provin acele sume de bani. „Ce să cred? Că i-au furat? Care e provenienţa banilor? Şpagă? Furt? Moştenire? Să facă publică dovada de unde au banii ăştia! Să vadă şi constănţenii!", a afirmat reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa. Palaz a adăugat şi că, aşa cum preşedintele CJC a făcut o sesizare la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în ceea ce priveşte veniturile sale, şi el, la rândul său, solicită transparenţă: „Cum au făcut rost de bani în această perioadă? Sunt milioane de euro!"

Prefectul Palaz a declarat că, pe lângă plângerile penale pe care le va formula, tot în cursul acestei săptămâni va sesiza şi ANI cu privire la averile celor doi aleşi locali.

„Se plângea sărăcia aia că nu mai are bani de concedii în Rio, ci doar în Madagascar"

 

Anunţul făcut ieri de prefectul Claudiu Palaz vine după ce el a semnalat aceste aspecte şi în contextul unei conferinţe de presă, pe 12 decembrie. La momentul respectiv, Palaz a explicat că până în anul 2003 declaraţiile de avere ale aleşilor locali nu erau publice şi erau depuse, în plicuri sigilate, la sediile prefecturilor. Prefectul a ţinut să precizeze că primele declaraţii de avere ale lui Radu Mazăre şi ale lui Nicuşor Constantinescu au fost realizate în 2001, pentru cel dintâi ca primar ales în 2000, pentru cel din urmă în calitate de consilier local, ales tot în 2000, dar că acestea nu au fost făcute publice niciodată, pentru că aşa prevedea legislaţia. Ulterior anului 2003, odată cu schimbarea legii, declaraţiile de avere ale aleşilor locali au devenit publice. Astfel, prefectul le-a solicitat edilului-şef, respectiv preşedintelui CJC să justifice sumele care figurau în declaraţiile de avere din 2003. „Avem o declaraţie în 2003, în care Nicuşor Constantinescu figurează cu 25.000 de euro depozit în România şi 950.000 de dolari depozit în SUA şi şapte creanţe de 200.000 de euro. Mai departe, în 2004, 2005, aceste sume se menţin. L-am verificat şi pe domnul Mazăre, care în 2003 avea 872.000 de euro în străinătate, iar în ţară 225.000 de dolari şi 151.000 de euro. Ce vreau eu acum de la dumnealor? Să-şi declasifice declaraţiile de avere şi să le facă publice pe cele din 2001 şi să vedem dacă sunt sau nu diferenţe de avere şi, dacă sunt diferenţe de valori şi de avere, le cer public să justifice cum au făcut rost de aceşti bani. Îi acuz că nu au cum să justifice aceşti bani! Poate aveau banii când au fost aleşi, nu am de unde să ştiu", a declarat, în decembrie, reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa.

De asemenea, Claudiu Palaz a afirmat şi că „Mazăre făcea ca polizorul în conferinţă" după ce el, în calitate de prefect, a solicitat declasificarea declaraţiilor de avere. Totodată, Palaz a lăsat de înţeles că solicitarea sa legată de justificarea publică a averilor celor doi aleşi locali faţă de cetăţenii Constanţei e cu atât mai importantă cu cât „se plângea sărăcia aia că nu mai are bani de concedii în Rio, ci doar în Madagascar".

 

„O aberaţie"

Referitor la declaraţiile de ieri ale prefectului judeţului Constanţa, primarul Radu Mazăre a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa: „Decât să o facă pe procurorul, mai bine rezolvă problema căldurii celor din Mangalia, care zac în frig din cauza lui de la începutul iernii".

În replică, reprezentantul Guvernului în teritoriu a catalogat declaraţia edilului-şef al Constanţei ca fiind o aberaţie. „Asta e o aberaţie. Vinovaţi de situaţia de la Mangalia se fac aleşii locali ai USL, care sunt «patronaţi» de Mazăre, ei fac jocurile politice acolo".

„Nicuşor minte!"

Cât despre preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, acesta a răspuns solicitării noastre de a comenta declaraţiile prefectului printr-un SMS: „Declaraţia mea de avere e publică şi verificabilă oricând! Ea a fost verificată inclusiv de ANI în 2008, 2009, 2010! În 2003, când a apărut Legea privind obligativitatea declarării averilor, acestea se trimiteau la Prefectură, ceea ce am şi făcut. Tot în 2003, s-a modificat din nou legea, adăugându-se noi cerinţe. Am depus o nouă declaraţie! Şmecheria lui Iorga C.P. e că atunci nu se cerea să se declare numerarul cash în bani! Ulterior, Legea s-a modificat de mai multe ori, devenind obligatoriu şi acest lucru. Asta e minciuna şi diversiunea lui Iorga! A deschis ilegal plicurile cu declaraţiile mele şi chipurile nu corespunde cashul. Repet, nu are ce corespunde pentru că în 2003 nu se declara! Ce ne spune funcţionarul Iorga din 1990 despre uriaşa avere nejustificată a familiei lui? De unde are tatăl, şofer pensionar, mii de hectare la Deleni, Siloz de milioane de euro, firmă de transport cu zeci de camioane grele, de unde are Iorga vila P+ 2 pe malul Mării, nedeclarată? etc. Doar e de 22 de ani funcţionar public ce vine la serviciu cu Mercedes 600 SEL?".

Prefectul Claudiu Palaz a respins categoric acuzaţiile lui Nicuşor Constantinescu: „Nicuşor minte! Are rubrică de declaraţie în numerar în declaraţia de avere. Declaraţiile din perioada 2000 - 2003 au fost ridicate de Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti, iar în acele declaraţii există rubrică pentru declararea în numerar. Dacă e corect şi sincer, să-şi facă adresă către DNA sau să solicite prefectului, în speţă mie, desecretizarea declaraţiei de avere. Declaraţiile de avere au semnătura celor de la DNA şi ei le-au ridicat sigilate", a explicat Palaz.

Cât despre comentariile legate de averea sa şi a familiei sale, prefectul judeţului Constanţa a anunţat, în contextul conferinţei de presă de ieri, că în cursul acestei săptămâni va merge la ANI şi va face dovada veniturilor sale. „Îi voi răspunde lui Nicuşor Constantinescu la ANI", a conchis prefectul Claudiu Palaz.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 20 Feb, 2012 12:03 Prefectul Palaz este SINGURUL prefect pe care gasca n-a reusit sa-l corupa si santajeze,i-a obligat sa respecte legile,le-a deranjat INTERESELE.El este din familie constanteana,cu situatie,n-a venit cu TRAISTA IN BAT sa faca avere aici,ajuta oamenii si ESTE OM CU CARTE si CIVILIZAT.Va multumesc pentru ascultare!!