Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:03 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veste proastă în instanţă pentru DNA Bucureşti! Cine sunt judecătorii care au luat decizia şi ce cazuri au analizat de la Constanţa (rechizitoriu)

ro

17 Mar, 2017 00:00 6833 Marime text
Judecătoarea Francisca Vasile, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, a decis luna trecută ca Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, să rămână sub control judiciar
 
Hotărâre definitivă în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare de teren din zona Brătianu - Constanţa! La termenul trecut, Alexandru Ciprian Ghiţă, magistrat din Curtea de Apel Bucureşti, învestit cu soluţionarea cauzei, a admis cererea formulată de Alin Horaţiu Dima, inculpat în dosar, privind modificarea măsurii preventive a controlului judiciar, în sensul că a încuviinţat părăsirea temporară a teritoriului României şi deplasarea acestuia în Bulgaria, oraşul Varna, în perioada 31 martie - 2 aprilie. Nemulţumiţi, procurorii DNA au atacat decizia judecătorului Alexandru Ciprian Ghiţă la Curtea Supremă.
 
Acţiunea procurorilor Anticorupţie a fost trimisă spre soluţionare judecătorilor Valentin Horia ŞelaruDaniel Grădinaru şi Francisca Vasile, magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Ulterior deliberărilor, cei trei judecători au respins acţiunea promovată de DNA, menţinând hotărârea lui Alexandru Ciprian Ghiţă.
 
Alin Horaţiu Dima (al cărui nume apare şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa) este judecat alături de Crinuţa Nicoleta Dumitrean (fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri), omul de afaceri Horia SimuCătălin Florin TeodorescuOana VasilescuDragoş George BogdanFlorentina Savu. Noul termen a fost stabilit pentru data de 28 martie.
 
Zilele trecute, judecătorii Valentin Horia Şelaru, Daniel Grădinaru şi Francisca Vasile au respins, ca nefondat, recursul în casaţie declarat de Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, împotriva deciziei penale nr. 768/P din 29 iunie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, în dosarul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. Decizia este definitivă. În cauza mai sus precizată, fostul şef al CJC a fost condamnat la cinci ani de închisoare.
 
Valentin Horia Şelaru şi Francisca Vasile au judecat dosarul în care Stan Mustaţă, fostul şef al Secţiei I Penale din Curtea de Apel Bucureşti, a fost condamnat la opt ani şi şase luni de închisoare, cu executare. Mustaţă este unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa. În acest dosar, printre cei aproape 40 de inculpaţi se află Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Daniel Grădinaru face parte din completul care judecă dosarul unde fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, dar şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost deferiţi Justiţiei, cauza vizând Campusul Social Henri Coandă. Tot în acest dosar, procurorii DNA au cerut şi obţinut arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg.
 
Judecătoarea Francisca Vasile, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, a decis luna trecută ca Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, să rămână sub control judiciar. Amintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, pe data de 3 februarie, trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, sub acuzaţia de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 
Francisca Vasile a judecat şi dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care au fost condamnaţi Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti), Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova).
 
Revenind la retrocedarea a 25 de hectare de teren din zona Brătianu - Constanţa, potrivit DNA, „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.

35 de euro/mp 

„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 de hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului, respectiv cu suma de 7.715.000 de euro, echivalentul a 32.838.126 de lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 de lei“, potrivit DNA.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând linkul de mai jos:
 
Tehnici de retrocedare a 25 hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitoriu)

Cine este şi ce avere are!
Judecător nou pentru dosarul retrocedării a 25 de hectare din Constanţa (rechizitorii + documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii