Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde se duc fondurile spitalului Căpăţână injectează bani în acoliţii lui Strutinsky (documente)

ro

21 Oct, 2010 00:00 4708 Marime text
_deschidere.jpgSC Pozitron Medical Investigation SRL este administrată de Mihaela-Elvira Gherasim, care apare în mai multe afaceri marca Strutinsky&Co

Managerul Dănuţ Căpăţână se plânge că nu are bani pentru spital. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe contracte ale unor firme private cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ies la iveală. Un alt exemplu este contractul de prestări servicii medicale de radiologie şi imagistică nr. 532 din 7 ianuarie 2010. 

Actul poartă semnătura, în dreptul beneficiarului (SCJU), a managerului Dănuţ Căpăţână, dar şi a directorului financiar-contabil, ec. Violeta Androne, a directorului medical, Liliana Tuţa şi a şefului serviciului de achiziţii, ec. Cornel Stănculescu. În dreptul furnizorului apare SC Pozitron Medical Investigation SRL, prin Mihaela Elvira Gherasim. „Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea de către  SC Pozitron Medical Investigation SRL prin centrul de Diagnostic Imagistic Pozimed, pentru pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a investigaţiilor de radiologie şi imagistică medicală menţionate în Anexa 1“, se arată în contractul care este valabil până pe 31 decembrie a.c. tarifele pentru serviciile medicale sunt prezentate în aceeaşi Anexă 1. însă, la capitolul modalităţi de plată se stipulează: „facturarea se face lunar, în prima zi a lunii, pentru serviciile prestate în luna precedentă. La factură se anexează un raport conţinând toate detaliile necesare ale investigaţiilor efectuate. Plata se va face în maxim 45 de zile de la data confirmării de primire a facturii emise de către prestator. Dacă există întârzieri mai mari de 30 de zile de la data scadentă se aplică penalităţi de întârziere de 0,06% pe zi la factura emisă. Potrivit ante-menţionatei Anexe 1, SC Pozitron Medical Investigation SRL face, pentru Spitalul condus de Căpăţână, servicii de coronarografie, angiografie CT abdomen cu substanţă de contrast nonionică, angiografie CT craniu cu substanţă de contrast nonionică, angiografie CT regiune cervicală cu substanţă de contrast nonionică, angiografie CT membre cu substanţă de contrast nonionică şi colonoscopie virtuală CT. Toate acestea pentru „numai“ 391.510 lei. Şi asta în condiţiile în care managerul Căpăţână s-a plâns presei că angiograful SCJU este stricat şi că reparaţia lui ar costa în jur de 80.000 de euro. Aşa că, a găsit soluţia optimă: dă banii Pozimed-ului şi nici nu se mai gândeşte la aparatul propriu.

spitalul_judetean_constanta_sediu_04.jpg

Încrengătura

Prestatorul de servicii al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă are legătură cu universul afaceristic al lui Sorin-Gabriel Strutinsky, partenerul de afaceri al primarului Radu Mazăre şi al preşedintelui Consiliului Judeţean Nicuşor Constantinescu. În SC Pozitron Medical Investigation SRL sunt implicate Mihaela-Elvira Gherasim (semnatara contractului cu SCJU), Iuliana Botezatu, dar şi societatea cipriotă Talmage Overseas. Vecină cu familia Făgădău pe terenuri retrocedate  în cartierul Compozitorilor, Mihaela-Elvira Gherasim are legături destul de puternice cu cel care se ocupă de firmele de suflet ale lui Mazăre, cele legate de ziarul Telegraf şi de TV Neptun. În aprilie anul acesta, Strutinsky a fost cooptat în SC Energy Power Services SRL de către asociaţii Niculina Gherasim şi Ana Ghemiş. De altfel, în urma hotărârii AGA nr. 1 din 8 martie 2010, Niculina Gherasim s-a retras din societate, cesionându-şi părţile sociale către Ghemiş, care deţine acum 40% din capitalul social, şi Strutinsky, devenit proprietar al 60% din SC Energy Power Services SRL. Energy Power Services a fost înfiinţată în 2008 şi o avea, la acea vreme, printre asociaţi, pe Mihaela-Elvira Chiriac (Gherasim, pe numele de domnişoară), fiica Niculinei Gherasim. Aceasta din urmă, Ana Ghemiş şi Strutinsky, nu sunt la prima afacere împreună. Cei trei mai împart alte două business-uri cu iz eolian: Energy Power Services şi Energy Power Solutions. Mihaela-Elvira Chiriac-Gherasim este implicată în mai multe afaceri cu „miros de Mazăre-Constantinescu-Mazăre. Un exemplu ar fi faptul că este cenzor supleant la Pomacost SA, una dintre firmele care a câştigat multe licitaţii la Primărie şi la Consiliul Judeţean Constanţa. Alte nume cu greutate din portofoliul afaceristic al Mihaelei-Elvira ar fi Ecoprefconstruct (asociaţi: Lucian Lazia, Vasile Costea, Romeo Hanţi, Carmen-Celestina Iordache, SC Compania de Servicii de Consultanţă SRL şi SC Consulting & Construction Investments SRL), Mamaia Luxury Construction (asociaţi: SC Sisteme Internaţionale de Afaceri, Argos SA şi Cristian Serghie), Eolica Investments (firma lui Strutinsky) şi CDS Project (asociaţi: SC Sisteme Internaţionale de Afaceri şi SC Templum Plus SRL, firme ale lui Valentin-Gheorghe Ionescu, inculpat în dosarul retrocedărilor), business-uri în care deţine funcţia de administrator. 

Talmage, Făgădău şi mall-ul

Nu trebuie să uităm nici de asociatul persoană juridică, societatea cipriotă Talmage Overseas Ltd. Potrivit Registrului Comerţului, firma apare şi în alte afaceri de un real succes: SC New Home Construct (firmă care apare în dosarul retrocedărilor ca fiind, la acea vreme, a inculpatului Mihai-Sergiu Ceacîreanu), City Park Management (una dintre firmele din spatele City Park Mall, centru comercial construit pe teren retrocedat printr-o dispoziţie a primarului Radu Mazăre) şi în SC Mega Development, afacere legată de nume precum Sorina Gina Hortolomei Moscu şi Mehmetoglu SRL. Aşadar, încrengătura afacerilor acoliţilor lui Sorin Strutinsky se strânge, într-un fel sau altul, în jurul Spitalului Judeţean. Nu trebuie să omitem faptul că, potrivit declaraţiei de avere a viceprimarului Decebal Făgădău, soţia sa, Monica, ocupă funcţia de director al SC Pozitron Medical Investigations SRL şi că firma are sediul pe strada Mircea cel Bătrân nr. 102, fix acolo unde-şi au „bârlogul“ şi PSD-iştii constănţeni, atât cei de la judeţ, cât şi cei de la municipiu. Curat coincidenţă!  

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Capatana PLEACA ODATA DIN SPITALUL ASTA 21 Oct, 2010 08:01 Primul sa plece Nicusor Constantinescu din judetul asta, pe urma Capatana sa sdispara si el din judetean. CASA JUDETEANA SA NU=I MAI UMFLE FINDUL CU BANI LUI CAPATANA ASTA.