Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:41 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța Exclusiv. Cum va arată după extindere noul terminal al Aeroportului Internațional de la Mihail Kogălniceanu (GALERIE FOTO)

ro

28 Jul, 2023 18:00 7226 Marime text

 
  • Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu - Constanța SA va avea un nou terminal cu turn de control și o parcare generoasă la sol în cadrul proiectului finanțat prin Programul Operational Infrastructura Mare - POIM în valoare de 178.562.293,8 lei
  • Contractul de executare a lucrărilor pentru noul terminal a revenit asocierii formate din SSAB-AG SA cu firmele Acer Proje Inșaat din Turcia și Atelier Unbuilt SRL și o serie de subcontractori
  • Contractul pentru noul terminal cu turn de control și parcare a fost semnat pe 4 mai a.c., la Constanța, în prezența ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu
  • Dezvoltarea terminalului existent reprezintă un element esențial în dezvoltarea Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța și a traficului de pasageri aferent
  • După finalizarea proiectului, capacitatea aeroportului va fi upgradat cu cel puțin 50%, a declarat pentru ZIUA de Constanța, directorul general, Bogdan-Ionuț Artagea
 


Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu - Constanța SA va avea un nou terminal cu turn de control și o parcare generoasă la sol în cadrul proiectului finanțat prin Programul Operational Infrastructura Mare - POIM în valoare de 178.562.293,8 lei.

O singură asociere de firme a participat la licitația pentru executarea lucrărilor pentru noul terminal de la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța.

Este vorba de spre SSAB-AG SA cu firmele Acer Proje Inșaat din Turcia și Atelier Unbuilt SRL. Cele trei firme asociate au mai mulți subcontractori pentru amblul proiect din județul Constanța.

Contractul pentru noul terminal cu turn de control și parcare a fost semnat pe 4 mai a.c., la Constanța, în prezența ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Dezvoltarea terminalului existent reprezintă un element esențial în dezvoltarea Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța și a traficului de pasageri aferent.

Extinderea terminalului este necesară pentru implementarea conceptului de nod de tranzit în cadrul aeroportului, facilitând legăturile între zboruri cu diverse destinații.




Printre obiectivele urmărite se numără:
- îmbunătățirea organizării serviciilor aeroportuare;
- îmbunătățirea infrastructurii și diminuarea fragmentării;
- dezvoltarea și adaptarea serviciilor aeroportuare la nevoile aflate în continua schimbare ale populației;
- creșterea satisfacției și siguranței pasagerilor;
- adaptarea la noile standarde de echipamente;
- asigurarea funcționării sustenabile și cost-eficiente a aeroportului pe termen mediu și lung;
- îmbunătățirea condițiilor de muncă ale personalului aeroportuar.

Obiectivele specifice ale proiectului:
  • total suprafață construită propusă clădire rezultată: 11.300 mp
  • total suprafață desfășurată propusă clădire rezultată: 15.983 mp.Totodată, la realizarea proiectului s-au implementat soluții tehnice pentru a reduce cât de mult posibil consumul de energie. De asemenea soluțiile propuse asigură un impact cât mai mic asupra mediului, implementând măsuri precum izolarea termică corespunzătoare a anvelopei clădirii și evitarea punților termice, managementul controlului solar pe fațade, etc..

Alte detalii
  • Cheltuieli totale proiect: 229.484.421,37 lei (inclusiv TVA)
  • Cheltuiei totale eligibile actualizate proiect: 193.080.418,34 lei
  • Cheltuieli totale nerambursabile: 164.118.355,59 lei
  • Cheltuieli totale ajutor de stat/totale contribuție proprie: 28.962.062,75 lei
  • Intensitatea intervenției: 85%
  • Perioada de implementare: 31.12.2023
 
Directorul general al Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu - Constanța SA, Bogdan-Ionuț Artagea a precizat pentru ZIUA de Constanța că în acest moment  se lucrează la instalarea terminalului provizoriu, urmând ca ulterior să înceapă lucrările la noul terminal.

După finalizarea proiectului, capacitatea aeroportului va fi upgradat cu cel puțin 50%, a mai spus Artagea.

Artagea a mai spus că având în vedere începerea proiectelor numărul locurilor de parcare autoturisme din zona publică s-a redus considerabil.
Date fiind cele menționate anterior, pasagerii sunt rugați să evite pe cât posibil, să parcheze pe o durată mai mare de 4 ore, autoturismele personale în parcarea publică a aeroportului.








Firmele câștigătoare

 
SSAB-AG SA este fondată în anul 1991 și are sediul social în Bacău, pe Calea Republicii nr. 159, conform confidas.ro. Firma are ca principală activitate, conform codului CAEN, „ Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. SSAB este marcă înregistrată, conform Registrului Comerțului
 
Acționari în firmă sunt Corneliu Saftiuc – 33,34%, Gabriel Nistor – 33,33% și Mihai Iulian Șlic – 33,33%. Administratori sunt toți trei, iar președinte de CA este Gabriel Nistor. Auditor este Azalee Expert Audit SRL, prin Valeria Munteanu. Ca puncte de lucru sunt menționate următoarele:
  1. Zărnești, pe strada Uzinei, Brașov, parc industrial Zărnești, din 2018 existând contract de vânzare-cumpărare
  2. Bacău, pe strada Chimiei
  3.  pe strada Străpungere Silvestru, Iași
  4. pe strada Muncii, Brașov
  5. str. Ceasornicului din București
  6. Tulcea, strada Combustibilului 5, teren suprafață de 250 mp, din totalul de 407 mp – cu activitatea principală de lucrări construcții. Contractul este încheiat în 2021, valabil până în 2030
 

În anul 2022, firma a raportat 227 salariați, la o cifră de afaceri de 395,062,425 lei, un profit de 12,019,696 lei și 247 de angajați.
Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 156.52%.
 
Gabriel Nistor mai apare ca reprezentant persoană juridică în firma Rupea Retail Park SRL. Corneliu Saftiuc apare și în firmele Val-Con SRL, SSAB Impex SRL (unde este asociat cu Mariana Șlic, soția lui Mihai Iulian Șlic), Sacoval Imobiliare SRL; Protranzact SRL, SSAB Ceramics SRL. SSAB-AG SA apare și în Rupea Retail Park SRL.  
 
SSAB-AG SA a devenit societate pe acțiuni în anul 2022, prin decizia luată în urma AGA din 25.02.2022, publicată ulterior în Monitorul Oficial al României. „Se aprobă schimbarea formei juridice a societăţii din S.R.L. în S.A., părţile sociale transformându-se în acţiuni, astfel noua denumire va fi S.C. SSAB AG - S.A.”, se arată în hotărâre. Consiliul de administraţie alege ca Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General pe Nistor Gabriel, mandat acordat pe o perioadă de 4 ani.
 
Cea mai recentă decizia luată de CA al SSAB-AG vizează prelungirea facilităţii în valoare de 33.000.000 lei pentru emitere scrisori de garanţie de avans, buna execuţie, post execuţie aferente contractului de lucrări „Construcţie magazine IKEA, comuna Dumbrăviţa, Timiş" - până la 30.06.2026, conform hotărârii apărută în Monitorul Oficial din 19 aprilie 2023.
 
Mihai Șlic este fost consilier local și viceprimar al municipiului Bacău, ultima declarație de avere disponibilă fiind din anul 2010, unde soția, Mariana Șlic apare ca director al SC SSAB Impex SRL (unde asociată este alături de Corneliu Saftiuc), iar Mihai Șlic apare director al SSAB-AG SRL Bacău. În 2010, declara terenuri la Ceahlău, Luncani și Bacău, cât și mai multe case de locuit și apartamente la Iași, Bacău, Ceahlău și Luncani.

Mihai Șlic, fost viceprimar și consilier local PNL, trecut ulterior la PDL, a fost declarat de Agenția Națională  de Integritate (ANI) incompatibil deoarece firmele pe care le administrează sau în care este asociat au făcut afaceri cu bani publici, conform Adevarul. Conform raportului încheiat de ANI, Șlic a încheiat trei contracte de lucrări de proiectare și o rețea de alimentare cu apă a unei săli de sport cu Consiliul Local Bacău.

Valoarea contractului este de 138.510 de lei.Fostul viceprimar al Bacăului afirma la vremea respectivă că va contesta raportul întocmit de ANI. În plus el susține că singurul contract pe care l-a avut pe bani de la bugetul local a fost un branșament la o conductă de apă la un bloc, lucrare realizată de o firmă unde el este acționar și care a avut valoarea de 1.000 de euro.

 
ACER PROJE İNŞAAT este o firmă din Turcia, asociat cu SSAB-AG SA în diverse proiecte, cu sediul social în Adana Turcia, fiind parte a Grupul Acer.
 
ATELIER UNBUILT SRL este o firmă înființată în anul 2019, sediul social fiind în București, pe strada Drumul Sării nr. 18. Activitatea principală constă în „Activități de arhitectură”. Aurelia Stan este asociat unic și administrator. 
 
În anul 2022, firma a raportat 3 salariați, o cifră de afaceri de 945,889 lei, un profit de 694,415 lei la un număr mediu de 2 angajați.
 
Aurelia Stan mai este administrator la Design Orizontal SRL și asociat în PACIC – Proiectare și Antrepriză Construcții Industriale și Civile SRL.
 


Subcontractori

 
TESSERACT ARCHITECTURE SRL a raportat în anul 2022 o cifră de afaceri de 6,182,334 lei și un profit de 196,930 lei, cu 11 angajați la activ. Este fondată în anul 2015, cu sediul social în Sibiu, pe aleea Geniștilor nr. 21. Asociat unic este Raluca Claudia Soaita, care are și calitate de administrator. Raluca Claudia Soaita mai apare în firmele Think Tank Design SRL și Habitat 67 SRL.
 
 
POPP & ASOCIATII SRL are sediul în București iar în 2022 a avut o cifră de afaceri de 20.096.469 lei, profit de  967.794 lei și 50 de salariați.
Este fondată în anul 2002. Activitatea principală constă în Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea. Asociați în firmă sunt Mădălin Vasile Coman – 40%, Marcu Andrei Dragoș – 40% și Badea Ionel Claudiu – 20%. Marcu și Coman sunt administratorii companiei.
Coman Mădălin Vasile apare și în Popp&Asociații Inginerie Geotehnică SRL, Popp & Asociații Consulting Engineers SRL, Pop & Asociații Management SRL, Ingplan SRL și Ultratest SRL. Marcu Andrei Dragoș apare în Popp & Asociații Consulting Engineers SRL, Popp & Asociații Inginerie Geotehnică SRL, Popp & Asociații Management SRL, Ingplan SRL, Ultratest SRL. Ionel Claudiu Badea apare în Popp & Asociații Consulting Engineers SRL și are și propriul PFA. În anul 2021, firma a raportat 46 de salariați, cu o cifră de afaceri de 11,2 milioane lei și un profit de 102.774 lei.
 
SSAB INTERNATIONAL ELECTRIC SRL are sediul social la Bacău, pe strada Logofat Tautu.
În anul 2022, firma a raportat 19 salariați, o cifră de afaceri de 10,094,272 lei și un profit de 231,186 lei.
Este fondată în 2013 și se ocupă de lucrări de instalații electrice. Constantin Gliga este asociat unic și administrator al firmei. Gliga Constantin apare și în firmele Renovatec SRL și Profinstal SRL.
 
ELECTROPROIECT SA  are sediul în București, o cifră de afaceri pe 2022 de 12,947,781 lei, cu un profit de 616,538 lei și 33 de angajați.
Este înființată în anul 1991, iar asociați sunt TIU Holdings Limited din Cipru, TIU Investments and Management SRL – 11,8% și Listă acționari – 1,01%. Director și administrator este Besenyei Istvan, Administratori mai sunt Costea Cristian Ionuț și Liliana Lupu.
 
ACA ZOORK PROJECT SRL are sediul în județul Iași, localitatea Tomești. Este fondată în anul 2017 și asociat unic este Constantin Alin Harhata. Pe anul 2022, firma a raportat un profit de 16,456,089 lei, profit de 1,726,907 lei și 39 de angajați.
 
 
MAGUS PROTECT TECHNOLOGIES SRL este o firmă din Voluntari, județul Ilfov.
Pe anul 2022, a raportat 16 salariați, 28,812,001 lei cifră de afaceri și un profit de 2,576,227 lei. Este fondată în anul 2018, iar asociat unic este Ilie Ștefan Alexandru, administrator fiind Daniela Claudia Matei. Daniela Claudia Matei apare și în Commodum Liga SRL.
 
KAZINST GRUP SRL are o cifră de afaceri de 75,955,429 lei pe anul 2022, cu un profit de 754,996 lei și un număr de 150 de angajați raportați.
Firma este fondată în anul 2010, cu sediul social în Vaslui, pe strada Călugăreni. Asociați în firmă sunt Ilisei Petru Bogdan – 95% și Obreja Vasile Gabriel – 5%. Administrator este Ilisei Petru Bogdan. El mai apare și în firmele Texdeni SRL, Rentdit SRL, Mantovana SRL.
 
KONE ASCENSORUL SA are sediul social în București, pe strada Preciziei, fiind fondată în anul 2008.
Asociat unic este Kone Corporation din Helsinki, director fiind Cătălina Dragomir, care are și calitate de administrator, alături de Massimo Beccarini, Benjamin Nikolai Windell și Oliver Paul Jean Champeaux.
În anul 2022, firma a raportat 84,506,295 lei cifră de afaceri, 2,916,844 lei profit și 86 de salariați.  

QUATTRO ENGINEERING SOLUTIONS SRL este fondată în anul 2019, cu sediul social în București. Asociați, cu cote egale, sunt Cracaoanu Mihail Bogdan, Iliescu Anastasiu Adrian-Nicolae, Horvat Cristian Gabriel și David George Alexandru.
Pentru anul fiscal 2022, s-au raportat 33 de salariați, 21,623,482 lei cifră de afaceri și profit de 1,148,282 lei.

ABC BEST PAINTING SRL a raportat, pe 2022, un număr de 27 de salariați, 15,258,693 lei cifră de afaceri și 2,020,974 lei profit.
Firma are sediul în București și este înființată în anul 2005. Asociați sunt Simion Mioara și Oana Florina Stoian, ambele cu 50%.
 
AVI COMPACT SRL are sediul social în București, cu o cifră de afaceri pe 2022 de 61,901,584 lei, la cei 22 de salariați, cât și un profit de 3,059,327 lei.
Este fondată în anul 2003. Asociat unic și administrator este Florin Rădulescu.

GAZINSTAL ENERGY SRL are sediul în Buzău, pe bulevardul Unirii.
Pe 2022, au fost raportați 7 salariați, o cifră de afaceri de 1,341,368 lei și un profit de 67,134 lei. Sergiu Cătălin Moise este asociat unic și administrator.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.

Fotografiile proiectului ne-au fost puse la dispoziție de conducerea AIMK.

 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Care sunt indicatorii tehnico-economici pentru construirea terminalului la Aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanța?

O singură ofertă depusă Iată ce firme doresc să construiască noul terminal de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanța


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii