Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:06 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soarta Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord, la mâna instanţei de judecată. Primăria a dat în judecată Arhiepiscopia. Ce mesaj transmite primarul Făgădău

ro

16 Jan, 2020 00:00 6112 Marime text

Primăria municipiului Constanţa prin Primar a înregistrat, la începutul acestei săptămâni, pe rolul Tribunalului Constanţa, un dosar împotriva Arhiepiscopiei Tomisului. Dosarul 431/212/2020 are ca obiect autorizare desfiinţare lucrări (Legea 50/1991) şi vizează Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord, cunoscută drept biserica de pe trotuar.
 
Lăcaşul de cult nu are autorizaţie şi este de mai mulţi ani în centrul unui scandal care urmează să fie tranşat de magistraţi.
 

Făgădău: „În mandatul meu nu se va demola nicio biserică!“

 
Iată ce spune primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, în legătură cu situaţia Bisericii “Izvorul Tămăduirii“: „În urmă cu ceva vreme, un constănţean a făcut o sesizare la Direcţia Poliţie Locală. Conform atribuţiilor date de lege şi de fişa postului, Poliţia Locală a exercitat un control la toate bisericile din oraş. Tocmai pentru că nu îmi doresc să fiu cel care demolează biserici, ne-am adresat instanţei, întrucât legea ne obligă să întreprind măsuri.
Între timp, căutăm soluţii pentru că Biserica „Izvorul Tămăduirii“ stă de foarte mulţi ani în situaţia actuala şi cu toate încercările noastre de a pune la dispoziţie teren, de a găsi un echilibru între locuitori, enoriaşi şi administraţie, nu am ajuns până în momentul de faţă decât la litigii pe care nu îmi doresc să le continuăm.
 
Împreună cu echipa mea şi cu reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, caut soluţii de relocare a Bisericii „Izvorul Tămăduirii“. Până în acest moment, am avut întâlniri cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari din zonă şi cred că până la finele acestui mandat vom găsi o soluţie, astfel încât biserica să fie relocată în condiţii civilizate, în armonie cu aproape toată lumea. În schimb, vă asigur că în mandatul meu nu se va demola nicio biserică”, a declarat edilul-şef al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.
 
Primarul a mai precizat că viitorul amplasament al bisericii aflată acum pe trotuar va fi în cartier, dar în niciun caz pe amplasamentul propus în urmă cu câţiva ani, cu toate că acolo au fost cheltuite sume consistente de către parohie pentru devierea conductelor.
 
Aşadar, se caută soluţii pentru că, la fel ca şi în alte comunităţi, şi în această zonă din municipiul Constanţa o parte dintre locuitori îşi doresc biserica, iar altă parte, nu. Se caută soluţii astfel încât toată lumea să fie mulţumită.
 
Un mesaj similar a transmis şi Arhiepiscopia Tomisului. Pr. Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, spune: „Nu am primit deocamdată documentele legate de acest proces, însă Arhiepiscopia este deschisă la orice soluţie viabilă pentru comunitate”.
 

Biserica „Izvorul Tămăduirii“, în centrul protestelor şi scandalurilor
 

În vara anului 2018, Primăria Municipiului Constanţa a respins construirea bisericii pe parcarea ce deservea blocurile O1 - O2 - O6 de pe strada Soveja, zona Pieţei Tomis 3.


Astfel, pe data de 5 iunie 2018, municipalitatea a emis certificatul de urbanism nr. 2566. „Nu poate fi folosit pentru construire lăcaş de cult, întrucât parcela nu îndeplineşte condiţiile minime de suprafaţă şi front la stradă“, se arată în actul emis de municipalitate. Certificatul de urbanism a fost solicitat de Arhiepiscopia Tomisului, prin preotul paroh Aurelian Ştefan

Reamintim că, în luna aprilie 2017, purtătorul de cuvânt al Arhiespicopiei Tomisului,  Eugen Tănăsescu, preciza următoarele: „Terenul a fost dat de Primăria Constanţa în 2002. Deoarece în zonă s-au făcut lucrări în subteran, nu s-a putut construi. În 2014, Primăria a eliberat autorizaţie de construire în zonă. În 2015 au început lucrările, iar autorizaţia este în regulă. Este cineva care face scandal acolo. Am înţeles că s-a şi politizat protestul de ieri, prin prezenţa unor consilieri. Nu Arhiepiscopia a ales acel loc, ci Primăria. Zgomotul este unul dintre dezavantajele urbanizării. Cu siguranţă, vor fi respectate limitele de zgomot. Există nişte reguli de convieţuire, care trebuie respectate. Iar oamenii au avut suficient timp la dispoziţie să se informeze cu privire la construirea acestei biserici“.

Facem menţiunea că în 2017 zeci de persoane s-au adunat în Tomis 3, în zona unde urma să fie relocată Biserica „Izvorul Tămăduirii“. Protestatarii erau nemulţumiţi de faptul că, în loc să fie amenajată o parcare sau un loc de joacă pentru copii, în acel spaţiu urma să fie ridicat un lăcaş de cult.

Citeşte şi:

Biserica „Izvorul Tămăduirii“ nu va mai fi relocată în parcarea din Tomis 3. Ce spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului (galerie foto)


ÎPS Teodosie, Primăria şi campania de recredibilizare a arhiepiscopului Tomisului Biserica „Izvorul Tămăduirii“, izvor de discordie între enoriaşi sau manipulare (galerie foto+video)
 
Un nou protest în Tomis 3 în locul în care va fi relocată Biserica Izvorul Tămăduirii din Constanţa (galerie foto + video)
 
„Oraşul are alte priorităţi, locurile de parcare sunt insuficiente“ Majoritatea respondenţilor nu sunt de acord cu relocarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ în parcarea blocurilor O2 şi O3
 
UPDATE. Discuţii aprinse Un nou protest în Tomis 3, în zona în care va fi relocată Biserica Izvorul Tămăduirii (galerie foto + video)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii