Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:32 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Smecherii cu parazapezi

ro

08 Mar, 2008 00:00 2249 Marime text
Atasamente: 1204923581.pdf
1204923581.jpg

DRDP a organizat o licitatie pentru cumpararea de parazapezi pe care a castigat-o firma Legmas, care apartine pesedistului navodarean, Nicolae Matei * Ca un facut presedintele comisiei de licitatie a fost consilierul PNL Cosmin Andrei, juristul companiei conduse de Jean Paul Tucan

Intr-o editie anterioara aratam ca interesele politice merg mana in mana cu licitatiile publice. Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Constanta condusa de liberalul Jean Paul Tucan, candidatul PNL la Primaria Navodari, a incredintat un contract 7,5 miliarde lei privind achizitia de parazapezi, pesedistului Nicolae Matei, aspirant la randul sau la acelasi scaun de primar. Pentru a nu exista nici un fel de dubiu asupra celor relatate mai jos, in editia on-line publicam si fotografia procesului verbal al licitatiei. Nu mai este o surpriza pentru nimeni ca la Navodari exista o stransa colaborare intre PNL si PSD. Liberalii tureaza motoarele la maximum pentru instalarea lui Tucan la Navodari - oras cu mari posibilitati in ce priveste investitiile imobiliare. Prin urmare, nu ar fi de mirare ca Matei, desi ravneste la postul de primar, sa cedeze in fata lui Tucan. Nu este exclus ca, in schimbul contractului pe care l-a obtinut in conditii suspecte, la limita legii, daca nu chiar in afara ei, Nicolae Matei sa-i fi fagaduit lui Tucan ca-l va sprijini in alegeri. Daca varianta se va confirma, inseamna ca Matei nu a facut altceva decat sa-si vanda electoratul pentru a-si mari contul in banca. Extrapoland, ar putea fi vorba de o masiva mita electorala mascata, platita din bani publici. In continuare va vom prezenta amanuntele imprejurarilor in care firma lui Matei, novice intr-ale parazapezilor, a pus mana pe contractul de la DRDP.

A castigat Legmas SA, desi trebuia descalificata

Detalii importante, ferite de regula de ochii opiniei publice, ne-au fost dezvaluite de procesul verbal incheiat in urma licitatiei. Documentul ne arata ca pentru castigarea contractului au depus oferte trei firme: SC Tess Conex SA Iasi, SC Novus SRL Constanta si SC Legmas SA Navodari. De la prima vedere sare in ochi faptul ca dintre propunerile financiare facute de cei trei ofertanti, SC Tess Conex SA, a garantat cea mai mica suma pentru achizitionare, valoarea fiind de 369.600 lei fara TVA. Criteriul principal care se aplica licitatiilor publice este de regula, pretul cel mai mic. Se pare ca tocmai acest criteriu nu a contat in desemnarea firmei castigatoare a contractului de achizitie de parazapezi. Legmas SA a venit cu o propunere financiara in valoare de 630.000 lei fara TVA, suma care depasea cu mult valoarea oferita de DRDP pentru acest contract, care era de 455.000 lei. In mod normal, SC Legmas SA Navodari trebuia descalificata, iar licitatia anulata, dar nu s-a intamplat asa.

Respinsii nu au putut face contestatie

Un alt motiv al suspiciunilor generate de licitatia organizata de DRDP Constanta l-a constituit nerespectarea unor prevederi legale. Astfel, desi legea stipuleaza ca informarea celorlalti ofertanti cu privire la rezultatul licitatiei si motivele ce au determinat "excluderea" unora dintre ei trebuie facuta in termen de sapte zile, acest lucru nu s-a respectat. Una dintre firmele participante a primit informarea conform carei a fost declarata necastigatoare la aproape o luna de la data organizarii licitatiei, adica pe 20.12.2007. Reprezentantii DRDP au explicat societatii respective ca schita atasata la oferta nu a fost conform cererii. Firma in cauza sustine ca respingerea este nejustificata pentru ca schita a fost preluata chiar din caietul de sarcini si atasata ofertei. In conditiile in care activitatea societatii respective a fost intrerupta in perioada 19.12.2007 - 14.01.2008, aceasta s-a aflat in imposibilitatea de a contesta licitatia. Date fiind conditiile dubioase in care s-a derulat licitatia organizata de DRDP Constanta, devine evident cadrul ilegal in care contractul a ajuns la firma al carui patron este social-democratul Nicolae Matei. In plus, Legmas SA este lipsita de experienta in ce priveste producerea de parazapezi. De precizat ca firmele care au iesit din competitie au mai colaborat cu DRDP, castigand licitatiile ani la rand. Inca un factor, care a contat in castigarea licitatiei de catre SC Legmas, l-a reprezentat si sprijinul pe care Nicolae Matei, in dubla calitate de presedinte al PSD Navodari si de consilier local, l-a acordat in ultima vreme liberalilor, in tentativa lor de a stopa proiectele demarate de primarul in functie.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor} {autor} Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii