Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:36 19 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se schimbă majoritatea? PNL, PMP şi ALDE, front comun împotriva PSD. Proiectele judeţului, în pericol din cauza disputelor politice din CJC (documente+galerie foto)

ro

25 Jul, 2019 00:00 1925 Marime text
Două proiecte de hotărâre vitale pentru funcţionarea şi dezvoltarea localităţilor din judeţul Constanţa au fost trântite ieri la vot în şedinţa de Consiliu Judeţean din cauza orgoliilor aleşilor judeţeni.
 
Proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA pe anul 2019, pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, şi proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a unor sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2019 pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare, pe care unităţile administrativ-teritoriale din  judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii şi din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, ambele iniţiate de preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Horia Țuţuianu, nu au trecut de votul consilierilor. Astfel, în acest moment sunt paralizate proiectele aflate în derulare în judeţ, precum şi finanţarea cheltuielilor privind reabilitarea unor drumuri judeţene şi comunale în valoare de 8.580.000 de lei.
 

Tuţuianu a picat testul „jupânului“, după noul Cod Administrativ

 
O şedinţă atipică pentru Consiliul Judeţean Constanţa a avut loc ieri în sala Remus Opreanu. Cu un Marius Horia Ţuţuianu, şef de CJC şi preşedinte de şedinţă, mai degrabă pe post de jupân, pe modelul Florin Iordache la Camera Deputaţilor. Calmul de altădată al şefului Consiliului Judeţean s-a evaporat şi a dezvăluit un personaj care ştie să se răzbune, să incite colegii şi pe alocuri chiar să jignească. Citând din Codul Administrativ recent adoptat, Ţuţuianu a vrut să pară ceea ce nu e - un tartor -, ceea ce s-a întors precum bumerangul nu doar împotriva sa, ci mai degrabă împotriva locuitorilor judeţului.
 
În şedinţa de ieri, consilierii Partidului Mişcarea Populară şi cei de la ALDE s-au abţinut de la vot alături de opoziţia tradiţională, PNL, care a votat împotriva acestor proiecte, acuzând manevre politice de împărţire a fondurilor aflate la dispoziţia Consiliului Judeţean, potrivit noului Cod Administrativ. Mai mult, prin vocea liderului de grup, liberalii au cerut să se reînfiinţeze Comisia pentru transparentizarea alocării fondurilor, recent desfiinţată.
 
Pe fond, opoziţia a avut dreptate, însă a fost aspru criticată de preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu, care a negat vehement ingerinţe politice în repartizarea de sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2019 pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare.
 
„Colegii de la celelalte partide au respins proiectele în ceea ce priveşte alocările către UAT-uri. Asta înseamnă bani pentru şcoli, dispensare, drumuri. Aceste respingeri de proiect vin în cascadă cu mai multe probleme. Se apropie anul şcolar, iar parte din alocări vizau şcolile”, a declarat preşedintele CJ, la final de şedinţă.

Ţuţuianu a mai spus că proiectele vor fi reluate în următoarea şedinţă de CJ pentru că nu poate lăsa unităţile administrativ-teritoriale fără bani şi a recunoscut că dezvoltarea judeţului este în pericol. Cifrele vorbesc şi se regăsesc în votul negativ dat de liberali şi susţinut şi de PMP şi ALDE (vezi secţiunea „Documente”).
 

Palaz ameninţă că intră în opoziţie şi cere transparenţă în alocarea fondurilor!

 
Vicepreşedintele CJC Claudiu Palaz, care este şi liderul consilierilor judeţeni ai PMP, susţine că s-a abţinut de la votul celor două proiecte care au generat un adevărat scandal, pentru că i-ar fi solicitat şefului CJC să reînfiinţeze Comisia de transparentizare a alocării fondurilor, lucru care nu s-a întâmplat. În plus, Palaz spune că sumele care au fost alocate localităţilor conduse de reprezentanţi ai PMP erau sub procentul de 8%, adică foarte puţin. Întrebat fiind dacă PMP va intra în opoziţie şi dacă cele întâmplate ieri nu sunt doar un episod singular, Palaz a declarat: „Orice e posibil, dacă nu se înţelege că lucrurile trebuie să se facă cu corectitudine!“
 

Ţuţuianu a vrut să-i arate lui Palaz cine e şeful!

 
De altfel, Palaz a trăit ieri pe pielea lui umilinţa, după ce preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu, le-a cerut colegilor săi de partid să se abţină de la votul unui proiect la care Palaz lucrează aproape de la începutul mandatului. Este vorba despre proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului „Reabilitare şi modernizare Teatru de Vara Mamaia”. Cu toate că aleşii din opoziţie au votat „pentru”, abţinerea consilierilor social-democraţi, care deţin majoritatea în CJC, a făcut ca acest proiect să fie, cel puţin în acest moment, blocat. Valoarea acestui proiect, conform documentelor, se ridică la aproape 6 milioane de lei. Pentru a masca răzbunarea, Ţuţuianu a precizat la finalul şedinţei de Consiliu Judeţean că vrea să obţină finanţare de la Ministerul Dezvoltării pentru acest proiect, astfel încât noua clădire a teatrului de la Mamaia, devenit celebru pe vremea festivalului cu acelaşi nume, să beneficieze şi de o copertină. În proiectul actual, teatrul urma să fie reconstruit fără această copertină care ar fi urcat nepermis de mult costurile, în condiţiile în care CJC nu dispune de suficiente fonduri.
 
Rămâne de văzut dacă şi acest proiect va fi reluat sau va rămâne în stand-by cel puţin până în septembrie, aşa cum a indicat Ţuţuianu.
 
Citeşte şi:
 
LIVE TEXT Şedinţă CJC. Scandal politic pe tema banilor, între PSD şi restul partidelor din consiliu (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii