Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:22 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest la adresa Guvernului Ponta Angajaţii lui Mazăre se revoltă împotriva şefilor pe linie de partid ai primarului (document+galerie foto)

ro

29 Jan, 2015 00:00 2641 Marime text
Salarii majorate şi deblocarea tichetelor de masă  sunt obiectivele pentru care angajaţii din administraţia publică locală din Constanţa au ieşit în stradă. „Vrem salarii decente!“, „Vrem tichete de masă!“, „Hoţii!“, au scandat oamenii supăraţi. 
 
Peste 150 de membri ai administraţiei publice locale afiliaţi la CNS Cartel ALFA, reprezentând majoritatea primăriilor din judeţ, au protestat, ieri, în fața Prefecturii Constanța.
 
Printre cei care au protestat în faţa Prefecturii împotriva măsurilor adoptate de Guvernul Ponta s-au aflat chiar şi angajaţi din Primăria Constanţa, primărie condusă de social-democratul Radu Mazăre. Cu alte cuvinte, cei care lucrează de zor în Primăria Constanţa pentru bani puţini s-au răzvrătit împotriva şefilor pe linie de partid ai lui Radu Mazăre; tocmai cel care, în urmă cu câteva zile, declara, de la Curtea de Apel Bucureşti, că Victor Ponta ar trebui să demisioneze după eşecul înregistrat la alegerile prezidenţiale. Replica lui Mazăre către Ponta a venit la câteva luni după ce aproape că îi ridica statuie aceluiaşi şef de partid despre care liderul PSD Constanţa spunea, în septembrie 2014, că „munceşte, săracul, de-i ies ochii din cap“.
 
Angajaţilor din administraţia publică din Constanţa li s-au alăturat şi o delegaţie a funcţionarilor publici din judeţul Tulcea, de la Primăriile Măcin şi Luncaviţa. Oamenii spun că primesc salarii de 1.000 de lei, bani care abia le ajung să supravieţuiască. „Ne interesează să crească salariile, să se aplice Legea 284/2010 şi să fie deblocate tichetele de masă. Deblocarea tichetelor de masă nu afectează bugetul naţional. Din 2008, salariaţii, funcţionarii publici şi personalul contractual nu au avut nicio creştere salarială. Mai mult, ceea ce au avut până în 2010 astăzi nu mai pot negocia. În acel an, când exista contractul unic, salariaţii puteau negocia un contract colectiv de muncă pentru personal. Colegii din administraţie aveau alocaţii de hrană, bani pentru echipament, sporuri, se plăteau sporuri suplimentare, al 13-lea salariu. Din 2010, guvernele care s-au perindat la conducere au tăiat aceste drepturi. La fiecare sfârşit de an, se dădea ordonanţă de urgenţă prin care se interziceau creşterea salariului, acordarea tichetelor de masă, a orelor suplimentare. Cu toate că în sistemul administraţiei publice locale funcţionarii publici şi personalul contractual mai au şi alte atribuţii, programul de lucru este încărcat, iar venitul a rămas la salariul minim pe economie, de 975 de lei, inclusiv sporul de vechime“, a declarat Ion Caraignat, liderul filialei Cartel Alfa Constanţa. „Salariile personalului din administraţia publică locală au fost îngheţate şi a fost interzisă în mod expres acordarea tichetelor de masă, a bonurilor cadou şi a voucherelor de vacanţă, precum şi a oricăror premii, prime sau bonificaţii. Astfel, veniturile salariaţilor din acest sector de activitate au fost menţinute la acelaşi nivel cu cel din decembrie 2014, contrar principalelor noastre revendicări, în contextul în care aproape toate categoriile de personal bugetar au beneficiat de creşteri salariale şi îmbunătăţiri ale condiţiilor de muncă“, mai arată reprezentanţii confederaţiei naţionale. Reprezentanții sindicatelor au scris și au semnat un document destinat premierului Victor Ponta, pe care l-au depus la Prefectura Constanţa. Scrisoarea către Guvern poate fi consultată accesând secţiunea „Documente“.

 Angajaţii Primăriei Constanţa cer tichete de masă

 SLSAP Constanţa, sindicat ce reprezintă interesele angajaţilor din Primăria municipiului Constanţa, atrage atenţia asupra situaţiei grele în care se află personalul contractual şi funcţionarii publici din administraţia publică locală, ca urmare a faptului că sunt cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sectorul bugetar. Revendicările SLSAP Constanţa vizează: reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul în curs, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi lucrătorii din administraţia publică, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii, precum şi creşteri salariale pentru angajaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu acest an, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Ti-a placut articolul?

Comentarii