Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:55 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesionist de la Finanţe vs. preşedintele UNCJR Cine este Liviu Voinea, cel pe care îl ceartă Nicuşor Constantinescu?

ro

12 Mar, 2013 00:00 3412 Marime text
Preşedinţii consiliilor judeţene din ţară, atât liberali, cât şi social democraţi, vor participa, mâine, la Bucureşti, la o întâlnire cu Guvernul Ponta. Evenimentul are loc după ce scrisoarea lui Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, referitoare la plata arieratelor locale ar fi generat tensiuni în teritoriu. Cel mai gălăgios pe acest subiect a fost preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, totodată preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), care a declarat că scrisoarea „a fost trimisă parşiv”. Mai mult, Constantinescu a declarat că dacă ministrul Voinea nu respectă promisiunile electorale ale USL, el trebuie să plece din minister.
Atâta doar că preşedintele CJC nu a ieşit tocmai bine din această „gălăgie”, căci premierul Victor Ponta, şeful său pe linie de partid, a declarat că Liviu Voinea are sprijin politic pentru a le solicita preşedinţilor de consilii judeţene să achite arieratele. De asemenea, Victor Ponta a menţionat că el este singurul care ar putea să ceară schimbarea unuia dintre membrii cabinetului său, iar Nicuşor Constantinescu poate să se supere.
Cine este, însă, Liviu Voinea, cel pe care îl „ceartă” Nicuşor Constantinescu? Ministrul delegat pentru Buget, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, este conferenţiar universitar doctor şi predă la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. De asemenea, din octombrie 2009, el este profesor asociat la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti.
Liviu Voinea a fost membru şi, ulterior, membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Eximbank, director executiv al Asociaţiei Grupul de Economie Aplicată, membru şi preşedinte al Boardului European International Business Academy, Bruxelles. Liviu Voinea este doctor în Economie.
Potrivit Monitorului Oficial, el a fost asociat, printre alţii, cu Daniel Dăianu, consilier al premierului şi fost ministru de Finanţe, în societatea comercială Gea Strategy & Consulting - S.A. Bucureşti.
Potrivit declaraţiei de avere, ministrul şi-a cesionat acţiunile din această firmă contra sumei de 332.943 lei.

Care pe care

După ce preşedintele CJC a ieşit public să „înfiereze” scrisoarea ministrului, Victor Ponta a declarat: „Arieratele nu sunt ale autorităţilor locale către guvernul central. Autoritatea locală are datorii către prestatorii care au efectuat lucrări, nu trebuie să dea nimic Guvernului. Plata despre care vorbim sunt bani de la guvern către autorităţile locale. De aceea, ministerul Bugetului, care dă banii la autorităţile locale, e normal să spună «eu îţi dau, te rog frumos plăteşte arieratele»”.
Nu în ultimul rând, amintim că Nicuşor Constantinescu a declarat: „Problema principală este că în Ministerul de Finanţe, nu doar domnul Voinea, sunt o grămadă de mari specialişti teoreticieni, care n-au muncit în viaţa lor şi nu ştiu ce înseamnă economia reală de piaţă”. Comentariul este în buna tradiţie a celor pe care mai mare judeţului le face ori de câte ori nu ajunge la consens cu partenerii săi.
Cu toate acestea, personajul pe care s-a apucat să-l critice cu patimă nu-i tocmai unul dintre subordonaţii săi din CJC, care nu suflă înaintea lui.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii