Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima zi fără fumat. Cum s-au pregătit proprietarii de baruri şi restaurante din Constanţa (galerie foto)

ro

18 Mar, 2016 00:00 5537 Marime text
De ieri, de la 12 noaptea, fumatul a fost interzis prin lege în toate spaţiile publice închise din România, cu două excepţii: închisorile şi locurile special amenajate din zonele de tranzit ale aeroporturilor. De acum, poliţia, jandarmeria sau şefii de la locul de muncă vă pot amenda cu până la 500 de lei dacă nu respectaţi legea.
 
Prin urmare, patronii de baruri şi restaurante din Constanţa au început deja să amenajeze locuri destinate fumătorilor. Încă de ieri, în faţa barurilor şi restaurantelor au apărut mese, scaune şi... scrumiere. Terasele nu şi-au făcut toate apariţia, iar în geamuri a fost afişat semnul „fumatul interzis“ şi consumatorii s-au conformat. Până şi vremea a ţinut cu fumătorii, fiind o zi adevărată de primăvară.
 
Guvernul le recomandă administratorilor de clădiri să afişeze indicatorul cu mesajul „fumatul interzis”, care să conţină şi numerele secţiilor de poliţie unde pot fi anunţate încălcările legii antifumat. Pompierii fac apel la cetăţeni să nu sune la 112, pentru a nu supraaglomera această linie de urgenţă, la care sunt anunţate incidentele grave.
 
Cei care sunt prinşi de poliţişti sau de jandarmi că fumează într-un loc unde acest obicei este interzis riscă amenzi de la 100 la 500 de lei, iar proprietarii de clădiri în interiorul cărora se fumează riscă amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei, iar în cele din urmă, autorităţile pot chiar să le închidă unităţile în interiorul cărora se fumează.

Ce spun proprietarii de baruri şi restaurante

Conformaţi cu noua lege proaspăt intrată în vigoare, proprietarii de baruri şi restaurante din Constanţa au spus că s-a simţit aplicarea legii în vânzări.
 
„Eu am scos de ieri (n.r. - miercuri) partea cu fumatul, ca să îi pun în temă, şi a fost dezastruoasă. Nu am avut vânzare. Dacă e lege, să nu mai fumeze! M-am supărat şi eu! Am scos afară două mese cu câte două scaune şi scrumiere. Nu a fost după clienţi! Decât să iau amendă, mai bine stau cu bâta în spatele lor!“, a declarat reprezentantul Legendary Steak Pub, Mihai Opriş.
 
„Am scos afară o masă cu scrumiere şi iese lumea şi fumează. Însă multora nu le convine“, a declarat Eduard Florin Naita, reprezentantul Asado Steakhouse.
 
„Momentan, este post şi noi nu avem nimic. Din aprilie începem, dar vom amenaja afară loc pentru fumat, iar clienţii se vor conforma. Vă voi anunţa atunci cum s-au comportat“, a precizat Mihai Mila, reprezentantul restaurantului Sirena.
 
„Localul a fost mai gol. Au fost clienţi, dar nu ca în zilele în care s-ar fuma. Am avut patru mese pe terasă pentru fumat, a fost şi soare. Clienţii s-au conformat, chiar nu am avut niciun fel de solicitare să se fumeze în interior. Erau puşi la curent cu prima zi în care nu se fumează în restaurante. Este prematur să facem socoteli. Trebuie o perioadă mai îndelungată ca să putem să facem analize“, a spus Enache Bucovală, reprezentantul restaurantului Bueno.
 
„S-a cunoscut, evident! Asta este! Am amenajat nişte scrumiere de exterior în aer liber, afară. Clienţii s-au conformat, nu a fost nicio tentativă de încălcare a legii“, a precizat Gabriel Bajdechi, reprezentantul restaurantului Integra.
 
Pentru alţi proprietari de baruri şi restaurante, această lege nu s-a „simţit la vânzări“, ba chiar unii doresc să facă o terasă încălzită, pe care să o ţină cât mai mult timp deschisă, pentru ca fumătorii să nu fie afectaţi de această lege.
 
„Pe noi ne-a păcălit. Astăzi (n.r. joi) e a doua zi. Au fost părerile împărţite, iar eu nu am avut timp să deschid presa, m-am uitat prin ziarele locale, care m-au dus în eroare, dar oamenii au fost pregătiţi. Nu am avut niciun comentariu. Noi am strâns de pe mese scrumierele. Nu am simţit la vânzare, chiar îmi spunea şeful de sală că mesele se rulează mai repede şi nu se mai lungesc. Dat fiind faptul că la noi conceptul e 100% numai pe mâncare, nu s-a simţit. Vin, mănâncă şi pleacă. Au mai ieşit afară la fumat. Ne-am apucat de treabă pe terasă, au venit şi radiantele de încălzire, dar ne omoară birocraţia. Dacă erau gata şi avizele de la gaz, eu zic că eram pregătit acum să am şi terasa încălzită. Am investit 10.000 de euro, dar îşi va justifica banii. Eu pot să deschid din martie terasa şi voi reuşi să o închid în noiembrie. Voi câştiga aproape 60 de zile“, a precizat Crinişor Danu, reprezentantul restaurantului Marco Polo.
 

Citeşte şi

Intră în vigoare legea antifumat!
Când deschid proprietarii de restaurante terasele în Constanţa

 
„Unde-i lege, nu-i tocmeală“
Ce spun proprietarii restaurantelor din Constanţa despre adoptarea legii antifumat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii