Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Unde-i lege, nu-i tocmeală“ Ce spun proprietarii restaurantelor din Constanţa despre adoptarea legii antifumat

ro

04 Feb, 2016 00:00 5071 Marime text


O lege mult-aşteptată de unii şi blamată de alţii a fost publicată în Monitorul Oficial (MO). Este vorba despre legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
 
În legea publicată în MO se precizează că, prin spaţiu public închis, se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. De asemenea, prin spaţiul închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006.
 
Această lege interzice fumatul în mijloacele de transport în comun, în toate spaţiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare sau în cele de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.
 
Sancţiunile pentru cei care încalcă legea ajung până la 15.000 de lei. În Europa, fumatul în baruri şi restaurante este interzis aproape în toate statele. Legea intră în vigoare în termen de 45 de zile de la promulgarea în MO. Astfel, aceasta va produce efecte din 16 martie.
 
Aşadar, potrivit noilor prevederi, fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi în locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a obţinut părerile unor proprietari de baruri şi restaurante din oraş cu privire la această lege.

„Sincer, sunt fumător şi este greu, dar asta este...“

„La noi oricum nu s-a fumat niciodată în local. Doar pe terasă. Nu o să fie delimitată terasa. Sper că activitatea restaurantului se va desfăşura la fel. Sincer, sunt fumător şi este greu, dar asta este... dacă trebuie... Vom desfăşura activitatea ca şi până acum, nu avem ce să facem. Cred că este corectă această lege“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Erdinci Duran, administratorul firmei Grill Time One SRL, pe care funcţionează restaurantul Grill Time.

„Estimez o scădere a vânzărilor“

Reprezentantul Legendary Steak Pub, Mihai Opriş, e de părere că vânzările vor scădea, însă trebuie să se conformeze legii. „Pe de o parte, legea este bună, pe de altă parte, pentru business o să fie dezastruoasă. Atâta timp cât e lege, chiar nu mai contează ce părere am. Estimez o scădere a vânzărilor, dar nu avem ce să facem. Unde-i lege, nu-i tocmeală. Am interzis într-o singură zi fumatul, să văd cine vine. A fost un test. Am avut trei mese toată ziua. Bineînţeles, la acel moment existau opţiuni, puteau să se ducă în altă parte, dar dacă nu vor mai exista opţiuni, nu ştiu ce o să fie. Unii spun că o să fie bine, alţii nu. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă. O să mă conformez legii şi o să arunc scrumierele sau le fac cadou.

 

Eu am avantajul de a avea terasă şi, conform legii, din ce am citit eu şi din ce am vorbit cu alţi proprietari de localuri din Constanţa, pe terasă se presupune că se va putea fuma. Vreau să văd normele de aplicare şi atunci vom şti exact. Deocamdată, textul de lege este, din punctul meu de vedere, un pic ambiguu. Nu pot să spun dacă legea este corectă sau nu, pentru că sunt fumător şi nu aş fi obiectiv“, a precizat, pentru ZIUA de Constanţa, Mihai Opriş.

„Lăsăm timpul să ne rezolve problemele“

Danu Crinişor, asociatul unic şi administratorul Crinstar SRL, societatea pe care funcţionează restaurantul Marco Polo, susţine că nu mai au ce să facă din moment ce legea a fost deja adoptată şi că se vor conforma.
 

„Legea a fost votată, a fost hotărâtă, ne conformăm, nu avem ce să facem. Lăsăm timpul să ne rezolve problemele. Ne adaptăm, vedem noi. La mine la restaurant activitatea se va desfăşura normal şi nu cred că va afecta foarte mult, pentru că activitatea noastră este axată mai mult pe nefumători. Cei care vor fi cu sucuri, cafele şi vorbă multă vor fi afectaţi. La noi, veneau, mâncau şi plecau. Nu cred că vom fi afectaţi, mai ales că avem terasa bine amenajată şi vom avea activitatea în desfăşurare în continuare“, a punctat, pentru ZIUA de Constanţa, Danu Crinişor.

 
Totodată, proprietarul restaurantului Marco Polo spune că plăcerea fumătorilor nu ar trebui să fie îngrădită.
 

„Eu sunt nefumător, dar sunt şi de partea fumătorilor. De ce să le îngrădim o plăcere? Ei veneau la restaurant, se simţeau bine, fumau o ţigară, se mai calmau, erau mai liniştiţi, mai întârzia comanda, mai aprindeau o ţigară, adică aveau cum să îşi omoare timpul. Veneau să se simtă bine, într-un cuvânt: băutura, ambientul, mâncarea şi ţigara, toate contribuiau la relaxarea omului când ieşea din casă, când se întâlnea cu prietenii sau când avea de discutat o afacere“, a mai spus Danu Crinişor.

 
Acesta a dezvăluit că are deja o idee legată de modul în care se va adapta în aşa fel încât să îi împace şi pe fumători: amenajarea unei terase încălzite. „Timpul le va rezolva pe toate. Ne vom adapta. Eu am posibilitatea unui loc special numai şi numai pentru fumători, în afara restaurantului, unde vor putea ieşi. E un loc pe care îl voi amenaja cu canapele şi fotolii, unde vor putea fuma liniştiţi. Dar nu va fi în spaţiul public. Mă preocupă ideea de a încălzi un loc pe terasă, pe care să îl închid cu folie, special pentru fumat. Sper să ne ajute vremea. Deja am vorbit cu o firmă care se ocupă de climatizări şi instalaţii specifice, pentru a-mi căuta o variantă bună de a încălzi terasa. Încălzire permanentă racordată la reţeaua de gaz, nu cu butelii sau improvizaţii“, a explicat Danu Crinişor.
 
„Am înţeles că la noi a fost cea mai drastică hotărâre. Chiar şi în unele ţări din Europa s-a mai lăsat o mică şansă şi fumătorului. În Europa sunt localuri şi pentru nefumători, şi pentru fumători. De exemplu, am fost în Franţa, la un local, şi oamenii stăteau pe terasă, cu radiatoare, fumau şi luau masa. Dar ne vom adapta şi noi. La mine la restaurant, orice client consumă un preparat. Dacă iese mâncarea repede, îl servim imediat, mănâncă şi pleacă. Cei care erau axaţi doar pe baruri şi cafenele vor suferi, într-adevăr. Eu am compartimentat restaurantul pentru fumători şi nefumători, dar acum cerinţe mai multe sunt pentru locuri la nefumători. Vin clienţi, găsesc masă liberă la fumători şi nu se aşază. Ori aşteaptă să se elibereze o masă la nefumători, ori pur şi simplu pleacă. Noi ne-am axat mai mult pe familii, care vor să stea în cât mai puţin fum. E bine că ne-am ales acest segment, dar, uneori, la satisfacţia clientului contribuia şi o ţigară. Ne aşteptam, oricum, la această lege. Nu putem spune că nu am fost pregătiţi, de un an se tot vorbea“, a mai adăugat Danu Crinişor.

„Ne aliniem la Europa, din câte se pare“

Enache Bucovală, unul dintre asociaţii şi administratorii societăţii Bueno Comp SRL, pe care funcţionează restaurantul Bueno, spune că aplicarea acestei legi va avea un impact mare asupra vânzărilor şi că s-a aplicat varianta cea mai dură.
 

„Nu mai contează părerea noastră, pentru că oricum legea intră în vigoare. Ne aliniem la Europa, din câte se pare. O să fie un pic mai greu pentru noi, dar sperăm că doar la început. Cel puţin până vom da drumul la terase va fi un impact semnificativ asupra vânzărilor. Asta e clar! Cred că trebuia să dea posibilitatea agenţilor să îşi facă spaţii de fumat cât de cât. Să fie egalitate între fumători şi nefumători. Dar s-a aplicat în varianta cea mai dură. Ne vom supune legii: fumatul strict interzis! Nu avem alte posibilităţi, odată ce a fost publicată în Monitorul Oficial, a fost la Curtea Constituţională... trebuie să ne supunem“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Enache Bucovală.

 „Va fi foarte greu la început, până se va obişnui lumea“ 

Gabriel Bajdechi, unul dintre asociaţii şi administratorii societăţii Rin Food & Bar SRL, pe care funcţionează restaurantul Integra, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că această lege va afecta proprietarii de restaurante care nu au terase în aer liber. „Am o părere foarte proastă despre această lege. Ne va afecta în mod direct, mai ales că se apropie vara şi toţi clienţii vor migra către terasele descoperite, în situaţia în care nu toate restaurantele din Constanţa au astfel de spaţii. Sunt doar câteva, majoritatea sunt terase cu acoperiş, cu pereţi laterali, aşa cum este descris în lege, şi cred că în majoritatea restaurantelor din oraş care nu au terase libere nu va fi permis fumatul“, a punctat Gabriel Bajdechi.

 
Proprietarul restaurantului Integra susţine că vânzările vor scădea, însă este obligat să respecte legea: „Preconizez că vânzările vor scădea aproape de jumătate, pentru că, în acest moment, am spaţiu de fumători şi de nefumători. Făcând comparaţie între încasările pe cele două spaţii, vânzările sunt aproape de 25% la cele de nefumători, în comparaţie cu cele de fumători. Suntem obligaţi să respectăm legea. Cât de corectă este această lege nu pot să apreciez eu, atât timp cât sunt multe ţări membre UE care au adoptat-o de mult şi lumea se conformează. Ar trebui să facem şi noi acest lucru. Însă noi, românii, nu prea suntem obişnuiţi să respectăm legea în totalitate. Va fi foarte greu la început, până se va obişnui lumea“, a mai spus Gabriel Bajdechi. 
 
17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • alexe 04 Feb, 2016 15:55 greu, usor, scad vanzarile, scad pe moment si isi revin apoi... totul este in mintea consumatorului. problema este doar una de educatie si de orgoliu excesiv. pana la urma, este mare lucru sa poti merge intr-un local si sa mananci, sau sa stai de vorba cu cineva la o cafea fara sa pleci de acolo cu hainele imputite de miros de tutun.
  • Daniel 04 Feb, 2016 08:58 Asa cu multe tari din europa si din lume s-au adaptat legilor antifumat asa sper sa se ajunga si la noi.prea suntem ghena de gunoi a europei.doar 15000ron amenda...putin!eu sunt fumator si ma bucur ca s-a adoptat legea asta in formatul tarilor civilizate din UE/lume...