Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră! Spitalul Judeţean Constanţa şi-a dat în judecată un fost manager

ro

08 Jan, 2018 00:00 8009 Marime text
Premieră la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU)! Cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea şi-a acţionat în instanţă un fost manager. Este vorba despre Dănuţ Căpăţînă, trimis în judecată în mai multe dosare de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Cauza în care SCJU l-a chemat în instanţă pe Dănuţ Căpăţînă a fost înregistrată zilele trecute la Tribunalul Constanţa şi are ca obiect „acţiune în răspundere patrimonială“. În dosar, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa s-a îndreptat şi împotriva SC Performance Profile SRL (fostă SC Rusmap Consulting SRL), avându-l ca acţionar şi administrator chiar pe Dănuţ Căpăţînă, după cum reiese din documentele oficiale.
 
Potrivit Registrului Comerţului, consultat la data de 7 ianuarie 2018, Performance Profile SRL are sediul în Constanţa. Ca asociaţi persoane fizice apar Dănuţ Căpăţînă, născut la data de 26.03.1959, în Medgidia, Constanţa, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%, şi Lucica Simona Căpăţînă, soţia fostului manager al Spitalului Judeţean, născută la data de 26.11.1971, în Feteşti, Ialomiţa, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%. Într-un alt dosar, Tribunalul Constanţa a dispus condamnarea Lucicăi Simona Căpăţînă la trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În cauză, aceasta fusese acuzată de două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.
 
Dănuţ Căpăţînă se află în prezent în detenţie, el fiind trimis în judecată în mai multe cauze penale, toate instrumentate de procurorii DNA.
 
Într-un dosar, Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat definitiv de judecătorii Curţii de Apel Constanţa la şase ani şi opt luni de închisoare. În alte două dosare, Tribunalul Constanţa a dispus, în primă instanţă, condamnarea fostului manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa la doi ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în formă continuată, şi conflict de interese, în formă continuată. Totodată, Tribunalul Constanţa a constatat că prezentele infracţiuni sunt concurente cu infracţiunile pentru care Căpăţînă a fost condamnat definitiv de judecătorii din Bucureşti la şase ani şi opt luni de închisoare. Astfel, instanţa a dispus contopirea tuturor pedepselor şi a decis ca Dănuţ Căpăţînă să execute şapte ani şi opt luni de închisoare, decizia nefiind una definitivă.
 
Într-un alt dosar, Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat, în primă instanţă, de Tribunalul Constanţa, la pedeapsa de patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. De asemenea, tot în cauză, Mihai Corneliu Stănculescu, fostul şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnat la pedeapsa de doi ani de închisoare. Micu Renato Cristea, angajat în cadrul SC Agrodec SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a luat doi ani şi şase luni de închisoare. Violeta Androne, fost director financiar-contabil în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a primit 2,6 ani de închisoare. Gheorghe Antohi, angajat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnat tot la doi ani şi şase luni de închisoare. Mărioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a luat un an şi patru luni şi 80 de zile. Carmela Endora Gherghina, fost consilier juridic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnată la trei ani şi şapte luni de închisoare. În prezent, apelul dosarului se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa.
 
Recent, Dănuţ Căpăţînă, fost manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, a fost trimis în judecată alături de omul de afaceri Sorin Strutinsky, cauza fiind instrumentată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Dănuţ Căpăţînă este bănuit de două infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată. Asta în timp ce Sorin Strutinsky este acuzat de complicitate la luare de mită în formă continuată şi de trafic de influenţă.
 
Potrivit DNA, în perioada 2010 - decembrie 2014, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanţii a două societăţi comerciale remiterea unor comisioane de:
- 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală (în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie);
- 18-20% din valoarea investiţiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate (servicii de pompe funebre).
 
În acest context, inculpatul Dănuţ Căpăţînă a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 lei.
 
Concret, banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Căpăţînă Dănuţ atât pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte, cât şi pentru a introduce în caietul de sarcini şi în documentaţia de achiziţie cerinţe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate.
 
Într-unul dintre cazuri, inculpatul Dănuţ Căpăţînă a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Gabriel Sorin Strutinsky, care şi-a şi însuşit, prin intermediul unei societăţi pe care o controla, suma de 64.649 de lei.
 
În aceeaşi perioadă, inculpatul Gabriel Sorin Strutinsky a pretins şi a primit de la reprezentanţii aceleiaşi firme beneficiare suma de 346.395 de lei, în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, să plătească la timp facturile şi să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală.
 
În cauză s-a dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra a patru terenuri ce aparţin inculpatului Gabriel Sorin Strutinsky. Măsura a fost dispusă şi asupra a 250 de părţi sociale pe care acelaşi inculpat le deţine la o societate comercială.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătoare dispuse în cauză.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii