Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:14 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre şi Constantinescu au onorat munca lui Dorel CJC a depus, la monumentul Eroilor, o placă memorială cu litere lipsă (galerie foto)

ro

28 Mar, 2013 00:00 3663 Marime text
Împlinirea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost celebrată, ieri, şi la Constanţa, în faţa Monumentului Eroilor Regimentului 34, ridicat în 1938, pe strada Traian. La eveniment au participat primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, directorul Arhivelor Naţionale Constanţa, Virgil Coman, subprefectul Iucsel Selamet, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Constanţa, Remus Macovei, dar şi mai mulţi directori şi directoraşi din cadrul Primăriei şi al CJC.
Potrivit declaraţiilor lui Virgil Coman, „în 1943, din iniţiativa Ministerului Culturii Naţionale, se va derula un proiect la nivel naţional, intitulat «Dumbrava Eroilor». Prin urmare, în fiecare localitate, primăriile, cu sprijinul elevilor, urmau a planta circa un hectar de pădure în memoria eroilor neamului”.

CJC a reluat, la 70 de ani de la demararea proiectului, această iniţiativă, Nicuşor Constantinescu anunţând în acest sens că luna aceasta vor fi plantaţi peste 2.500 de pomi în judeţ, dintre care aproximativ o mie doar în municipiul Constanţa, în amintirea militarilor constănţeni care au luptat între 1916 - 1918.
La monumentul din strada Traian a fost depusă, ieri, şi o placă memorială. Pe aceasta din urmă scrie: „27 martie 1918 - 2013 95 ani de la Unirea României cu Basarabia, Consiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia Cultul Eroilor cinsteşte memoria eroilor constănţeni, căzuţi la datorie în Primul Război Mondil (SIC), prin plantarea a câte unui copac pentru fiecare din cei 2528 de eroi constănţeni! Programul Dumbrva (SIC) Eroilor”. Atâta doar că, pe principiul muncii făcute de Dorel, memoria eroilor e... oarecum ştirbită pentru că autorităţile au depus o placă memorială din care lipsesc litere. Astfel, războiul mondial a devenit - din neatenţie? din dezinteres? - război „mondil”, iar „dumbrava” a devenit „dumbrvă”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii