Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Manevre cu veterani si terenurile primariei

ro

03 Oct, 2007 00:00 2554 Marime text
1191354423.jpg

Un veteran de razboi care nu este de gasit era cat pe ce sa ia un teren de cinci sute de metri patrati pe strada Suceava # Aceasta in timp ce supravietuitorii celui de-al Doilea Razboi Mondial primesc un lot la iesirea din Constanta, pe care nu pot face nimic

O expunere de motive a primarului Radu Mazare i-a naucit pe consilieri la ultima sedinta. Cu toate acestea, fara nici o motivatie, de pe ordinea de zi a Consiliului Local a fost retras Proiectul de hotarare numarul 53, privind improprietarirea lui Ion Lapa. Cel ce urma a fi pus in posesia unui teren care face o avere are o legitimatie de veteran, cu un numar de inregistrare ce apartine altei persoane. In Constanta, baietii destepti sunt... veterani. Desi in municipiul Constanta o palma de pamant construibil costa o avere, si nu multi isi permit luxul de a achizitiona un teren intr-o zona centrala, un veteran de razboi care nu are nimic in minus, dar nici in plus fata de alti tovarasi de arme, este pe cale de a intra in posesia unei astfel de comori. Valoarea terenului la care ne referim poate ajunge pana la un milion de euro. Providenta, in cazul barbatului al carui numar de legitimatie nu exista in evidentele veteranilor constanteni, poarta numele primarului Constantei, Radu Mazare.

Incalcite sunt caile pentru un teren

Jack-potul urma sa fie luat de beneficiar in ultima sedinta a Consiliului Local Municipal, care a avut loc pe data de 24 septembrie. Din cauze necunoscute insa, proiectul de hotarare cu numarul 53 privind atribuirea in proprietate a suprafetei de 500 mp numitului Lapa Ion, veteran de razboi, a fost amanat. Am incercat sa aflam motivele scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului, insa nici secretarul Primariei Constanta, Marcela Enache, si nici consilierul municipal Danut Moisoiu, care dat aviz favorabil proiectului, in calitate de presedinte al Comisiei pentru administratie publica locala, juridica, apararea ordinii publice, respectarea drepturilor si a libertatilor cetateanului, nu au stiut ce sa ne spuna. Proiectul de hotarare cu pricina da de gandit de la prima vedere, chiar si unei persoane inocente, careia nici nu i-ar trece prin minte de ce sunt in stare unii pentru a pune mana pe un loc de casa in buricul targului.

Pentru unii muma

Terenul care urma sa intre in posesia veteranului Ion Lapa este situat pe strada Suceava din cartierul Tomis Nord. In zona respectiva, valoarea unui metru patrat de teren construibil poate ajunge pana la doua mii de euro, ceea ce inseamna ca locul de casa picat din cer valoreaza nici mai mult nici mai putin de un milion de euro. Cati veterani de razboi n-ar vrea sa fie rasplatiti pentru faptele lor de arme cu un asemenea teren, insa nu toti au un asemenea "noroc". Sase sute de veterani din cadrul Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi (ANVR) filiala Constanta s-au multumit cu un loc de casa de cinci sute de metri patrati in zona Constanta Sud, inspre comuna Cumpana, adica la marginea orasului, unde nu exista utilitati (retea de alimentare cu apa, termoficare, canalizare etc), iar zona este impanzita de conducte de combustibil si cabluri electrice. Presedintele ANVR Constanta, generalul in rezerva Gheorghe Constantin, ne-a declarat ca veteranii care vor teren extravilan primesc un hectar. De asemenea, au fost cazuri cand unii au primit compensatii banesti in valoare de 1.500 lei (15 milioane lei vechi), dupa cum ne-au declarat alti membri ai filialei Constanta. Diferenta dintre cei 1.500 lei si milionul de euro este incomensurabila. Presedintele ANVR Constanta a fost de parere ca pe un asa teren poti sa pui mana doar daca ai relatii sus-puse.

Proiectul de hotarare contine date eronate sau chiar false

Daca in cazul atribuirii unor blocuri prin ANL unor persoane obisnuite, de pilda, fara cunostinte sus-puse, inspectorii institutiilor subordonate primariei fac verificari la sange ale datelor din dosar, nu acelasi lucru se poate spune si despre proiectul de hotarare care-l improprietareste pe Ion Lapa cu cinci sute de metri patrati pe strada Suceava. Documentatia depusa in sprijinul cererilor lui Ion Lapa - care nici nu sunt anexate la proiectul de hotarare asa cum apare el pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local de pe 24 septembrie - contine in cel mai bun caz date eronate, pentru ca altfel ar insemna ca sunt false. Cea mai mare neregula este legata de numarul legitimatiei de veteran de razboi al lui Ion Lapa, care nici nu figureaza in evidentele filialei Constanta a ANVR. Asa cum se arata in proiectul de hotarare privind atribuirea terenului, Ion Lapa este veteran de razboi conform legitimatiei numarului 856094/2004, or numarul de legitimatie respectiv este atribuit, conform evidentelor filialei ANVR Constanta, altui veteran - Petre Bodorin. Prin urmare, cel ce a intocmit documentatia ori din greseala, ceea ce este putin probabil, ori cu rea vointa, si aici ar fi, din nou, mai multe variante, cel care a falsificat sau a gresit, putand fi ori veteranul in persoana, ori o alta persoana, care a intrat in posesia atestarii meritelor lui si a incercat sa obtina prin mijloace licite un teren intr-una dintre cele mai bune zone ale Constantei.

Beneficiarul ar putea fi altul

Nu se poate sti daca Ion Lapa a declarat in cererea de improprietarire depusa la Primaria Constanta ca are numarul de legitimatie respectiv, din simplul motiv ca aceasta nu a fost atasata proiectului de hotarare. In niciunul dintre documentele atasate proiectului, Ion Lapa nu afirma ca detine legitimatia cu numarul respectiv. In plus, daca cererea sa nu a fost atasata la proiect se prea poate sa nu existe sau sa existe si sa fie semnate de o alta persoana, care uzand de fals incearca sa obtina terenul respectiv. Singurele documente care apartin intr-adevar veteranului Ion Lapa sunt copia legalizata dupa adeverinta emisa de Unitatea Militara 02405 Pitesti, care-i aduce la cunostinta lui Ion Lapa decorarea sa cu Crucea "Serviciul Credincios" cu Spade, clasa a II-a si declaratia pe propria raspundere conform careia, barbatul nu a beneficiat de prevederile Legii nr. 18/1991 ca veteran de razboi si de prevederile Legii nr. 44/1994, adica nu a fost improprietarit. Prin urmare, nu este imposibil ca o persoana sa fi pus mana pe cele doua documente ale veteranului si sa incerce sa obtina un teren in municipiul Constanta.

Veteranul parca a intrat in pamant

Pe langa faptul ca Ion Lapa nu are numarul de legitimatie precizat in proiectul de hotarare, mai apare inca o neregula, aproape la fel de grava. Dupa ce am esuat incercand sa dam de Ion Lapa in evidentele ANVR Constanta, l-am gasit in scriptele filialei Tulcea a ANVR. Presedintele ANVR Tulcea, amiralul Stoica, ne-a declarat ca Ion Lapa este domiciliat in localitatea tulceana Beidaud si are legitimatie de veteran de razboi cu numarul 167947. El a confirmat ca Lapa nu a fost improprietarit in localitatea in care figureaza ca domiciliat. Desi veteranul s-a nascut in Beidaud, in proiectul de hotarare prin care urma sa-i fie dat un teren cinci sute de metri patrati, el figureaza cu domiciliul in Constanta, pe bulevardul Alexandu Lapusneanu. Prin urmare, alte informatii care se bat cap in cap. Ca sa ne convingem daca solicitantul terenului locuieste intr-adevar in Constanta ne-am deplasat la adresa respectiva, unde o femeie cu un copil in brate, avand in jur de 30 de ani, ne-a deschis usa unui apartament aranjat dupa ultimele tendinte in materie de amenajari interioare. Tanara ne-a spus ca este nepoata lui Ion Lapa si ca bunicul ei nu locuieste acolo. A mai spus ca acum locuieste in localitatea Beidaud, dar, ca nu poate fi gasit pentru ca este internat in spital, fiind bolnav la plamani. Ne-a dat totusi un numar de telefon unde am putea sa ne interesam de el. Am sunat, insa, vocea de la capatul firului, care s-a rezumat la a se prezenta drept "o cunostinta", ne-a spus ca nu stie unde este Ion Lapa, nici macar daca este in spital, si ca nu l-a mai vazut demult. Probabil ca primarul Mazare l-a vazut, cand veteranul s-a dus in audiente sa-si ceara drepturile, pentru ca obtinerea unui asemenea teren ar necesita multa munca de lamurire. Ramane de vazut daca proiectul de hotarare, in jurul caruia planeaza atata mister si suspiciune, va fi adoptat, in forma actuala sau in alta, in viitoarea sedinta de Consiliu Local.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii