Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:11 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mall pe pamantul dascalilor

ro

19 Sep, 2008 20:00 6009 Marime text
Atasamente: 1221855276.pdf
1221855276.jpg

Un nou centru comercial, cu doua etaje si zece sali de cinema, va lua nastere aproape de Metro II * Investitia apartine firmei Property Development Two si ridica mari semne de intrebare asupra modului de dobandire a terenului

Potrivit documentatiei depuse la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Constanta, mall-ul se va ridica pe soseaua Mangaliei, parcelele A1121/7 lot 1, A1121/1, A1121/3. Proiectul intocmit de firma Kalinia Proiect, prin patronul ei, Felix Arsene, are la baza certificatul de urbanism nr. 2716 din 4 iunie a.c. De altfel, planul noului mall a fost supus aprobarii consilierilor locali in sedinta din luna mai a acestui an. Toate bune si frumoase, numai ca se pare ca exista anumite probleme din punctul de vedere al stabilirii proprietarilor terenului pe care se va inalta noul centru comercial. Este cunoscut faptul ca dascalii constanteni se razboiesc de ani de zile cu administratia Mazare, care refuza sa le retrocedeze un teren de opt hectare. Aflat... evident, langa Metro II. "Acest teren a apartinut, in trecut, Sindicatului Invatatorilor. De ani de zile ne chinuim sa ne recuperam bunul, insa primarul Radu Mazare nu binevoieste sa ne dea vreun raspuns in acest sens. Avem o hotarare judecatoreasca irevocabila, prin care Mazare este obligat sa ne raspunda in scris daca ne va da sau nu terenul. Si daca nu, de ce nu", spune Emilian Avramescu, juristul Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta. De altfel, SLSIP este unicul succesor in drepturi al vechiului Sindicat al Invatatorilor. Povestea isi are inceputurile in anii '40, cand, o data cu reforma agrara, profesorii au fost privati de terenul de opt hectare. Insa, in arhiva SLSIP exista un titlu de proprietate in original, care sa ateste adevarul spuselor lor. Sindicatul a depus prima notificare privind retrocedarea la finele anului 2001, imediat dupa intrarea in vigoare a Legii 10. "A existat un schimb de documente intre noi si primarie, la acea vreme. Insa, niciodata nu am primit un raspuns concret. Punctul culminant a fost atunci cand municipalitatea ne-a trimis o hartie prin care ne solicita sa dam declaratii din notariat, care sa aiba semnaturile a nu stiu cati martori de la acea vreme. Vorbim de anii '40. Cum sa mai gasim supravietuitori de atunci?", reclama juristul Sindicatului.

De la un prieten la altul

Acum, numai patru hectare au ramas libere din cele opt. "Pe o suprafata de 1,9 ha a luat nastere Unitatea Militara din zona. Apoi, pe alte doua hectare au fost improprietariti altii. Pe noi ar trebui sa ne puna in posesie cu numai patru hectare. Insa este clar ca nu vor sa ni-l mai dea", spune Ion Popescu, vicepresedintele SLSIP. Si asa, revenim la mall-ul pe care Property Development Two il planuieste. Potrivit hartilor, centrul comercial va lua nastere pe mai mult de sase hectare din terenul care ar trebui sa revina, in mod normal, dascalilor. "Noi nu stiam de proiect. Insa am vazut harta atasata proiectului de hotarare care a fost votat in sedinta de Consiliu Local din mai. Mai mult ca sigur mall-ul se va construi pe terenul nostru", atrage atentia vicepresedintele Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta. Cu atat mai interesanta devine problema, cu cat actele depuse la APM ne arata cum a trecut terenul, de-a lungul timpului, pe la prieteni ai edilului Mazare, pana sa ajunga la Property Development Two. Cei 65.336,85 de metri patrati sunt constituiti din trei parcele pe care beneficiarul le-a achizitionat anul trecut. Conform contractului de vanzare cumparare 1304 din 2 iulie 2007, SC Property Development Two SRL, reprezentata de Theresia Wilfinger - administrator, conform hotararii AGA din 30.06.2007, a cumparat de la Valentin Gheorghe si Alina Gabriela Ionescu terenul in suprafata de 55.366,85 mp, situat in soseaua Mangaliei 197, parcela A 1121/7, lot 1. Documentatia depusa la APM mai arata ca, in conformitate cu adeverinta nr. 39739 din 30.05.2007, eliberata de Primaria Constanta - Directia de Patrimoniu, Serviciul Cadastru, vechea adresa a terenului era zona sos. Mangalie - post control, parcela A. Un fapt ciudat este ca in contractul de vanzare-cumparare depus la mediu nu se regaseste pagina a doua a documentului, exact aceea in care era specificat pretul de vanzare. "Vanzatorii declara si garanteaza ca au dobandit cu buna credinta dreptul de proprietate asupra terenului prin cumparare de la SC New Home Construct SRL Bucuresti, prin contractul de vanzare-cumparare 828/14.05.2007", mai spun actele. De asemenea, se mai specifica faptul ca SC New Home Construct SRL dobandise intregul drept de proprietate de la SC Sisteme Internationale de Afaceri SRL, prin contractul 6104/7.11.2005.

Pe Sistem cu Puscasi

Dreptul de proprietate al SC New Home Construct SRL a fost intabulat in Cartea Funciara nr. 40452, prin incheierea 21479/8.11.2005 a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Si din acest din urma contract lipsesc doua pagini, evident, acelea care contineau pretul de vanzare si semnaturile. Se mai spune ca la sud, parcela se invecineaza cu un teren aflat in proprietatea sotilor Marius si Carmen Puscasi. Se pare ca cei doi au fost, initial, si proprietarii terenului pe care se va ridica centrul comercial, conform fisei corpului de proprietate. Aceasta ne arata cum cuplul a dobandit pamantul prin contractul 3259/18.08.2003 si sentinta civila nr. 172/C din 24.02.2004. Pentru a descalci itele incurcate ale tranzactiilor cu acest teren trebuie sa spunem ca Valentin Gheorghe Ionescu, cel care a vandut pamantul catre Property Development Two, este un apropiat al edilului Radu Mazare si un foarte activ investitor in imobiliare, in aceasta zona. Ionescu este partenerul lui Cristian Ion Serghie in Mamaia Luxury Construction. Prin firma Habitat si Ambient SA, alaturi de Giorgica Giurgiucanu, Mihai Camboianu si Cristian Borcea, Valentin a reusit sa intre in posesia unor terenuri din zone foarte bune ale Constantei, majoritatea facand parte din averea familiei Movila. Omul de afaceri cumparase, dupa cum arata contractele, de la SC New Home Construct SRL. In actionariatul firmei apar Roberto Georgian Zahiu, dar si societatea cipriota Talmage Overseas Limited. New Home cumparase, la randul ei, de la Sisteme Internationale de Afaceri. Al carei patron este... surpriza: Valentin Gheorghe Ionescu. Potrivit informatiilor furnizate de Registrul Comertului, Sisteme Internationale de Afaceri SA era detinuta, in procent de 93 %, de Master Job Limited, cu sediul in Cipru. Restul procentelor revin, in parti egale, lui Valentin Gheorghe Ionescu, Alinei Gabriela Ionescu, lui Virgil Berariu si Gabrielei Porancea. In ultimii doi ani, actionariatul din Sisteme Internationale de Afaceri (SIA) a suferit destul de multe modificari. In iulie 2005, firma era detinuta in procent de 80% de Valentin Gheorghe Ionescu. Pe de alta parte, in poveste mai apare un nume care poate fi asociat cu cel al primarului Radu Mazare: Marius Puscasi. Acesta este nimeni altul decat unul dintre oamenii de incredere ai "clanului Mazare". El este administratorul Hotelului Flora din Mamaia, cunoscut ca si "cuibul" acolitilor lui Mazare si ai lui Nicusor Constantinescu. De asemenea, Puscasi a fost asociatul consilierului local Cristian Darie, la casuta Teleorman, din Satul de Vacanta. Marius, impreuna cu aleasa inimii sale, Carmen, apar in multe tranzactii cu terenuri in cele mai interesante zone ale orasului. Probabil asa ne explicam refuzul edilului de a le raspunde dascalilor in legatura cu retrocedarea.

Krammer contra SLSIP

Restul de zece mii de metri patrati au fost cumparati de SC Property Development Two, de la Tinel si Otilia Timu, prin contractul 1715 din 25 august 2007. Insa, ciudat este faptul ca documentele ne arata o adresa cu totul neobisnuita: soseaua Mangaliei 300, parcela A1121/1 (1850 mp) si A 1121/3 (8150 mp), avand numere cadastrale 102446 si 102445. Asadar, trecem de la Mangaliei 179 la Mangaliei 300. Teoretic, cele doua terenuri ar trebui sa fie pe parti opuse ale drumului, nicidecum sa se invecineze. Insa, se pare ca cei de la Property Development Two au reusit, prin metode numai de ei stiute, sa le aduca aproape. Documentatia ne arata ca terenul a costat trei milioane de euro si ca vanzatorii au declarat ca au dobandit dreptul de proprietate de la Traian si Raisa Secosan, in baza contractului 3627 din 17.12.1998. Acestia din urma dobandisera terenul prin reconstituirea dreptului de proprietate in baza Legii 18/1991, conform titlului de proprietate 18400/1217 din 6.09.1995. Beneficiarul Property Development Two SRL are ca asociati doua firme: Krammer & Wagner Projektentwicklung Und Immobilien Gmbh din Austria si Md Ce Holding Limited din Cipru. Administratori ai afacerii sunt Theresia Wilfinger si Stephan Bonk. Austriaca Theresia are in grija si SC Krammer & Wagner Project Development SRL. Dezvoltatorul austriac Krammer & Wagner mai este implicat in alte doua proiecte in tara noastra, in Bucuresti si Arad: Militari Shopping si West Gate. Mall-ul constantean se va numi Seaside Shopping si are ca termen de finalizare toamna anului 2010. Centrul comercial va avea aproximativ o mie de spatii de parcare, magazine, spatii de alimentatie publica, sala de bowling si zece sali de cinema. Pentru un acces mai facil, se vor construi doua sensuri giratorii, dar si o rampa de acces la parcare. Se pare ca dascalii constanteni vor trebui sa se multumeasca doar cu shopping-ul, pentru ca pamantului lor i s-a gasit deja o destinatie.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii