Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista celor mai bogaţi constănţeni! Clasamentul oamenilor de afaceri pe 2020

ro

15 Jan, 2021 00:00 22598 Marime text
  • Zeci de constănțeni ocupă poziții în topul 300 al milionarilor din România
  • Anul 2020 a fost unul încercat din cauza pandemiei, însă rezultatele financiar au fost, de cele mai multe ori, în favoarea acestora
 
An de an, revista Capital publică Top 300 cei mai bogaţi români. Averile acestora oscilează de la an la an, unii trecând prin acumulări de venituri consistente, iar alţii coborând locuri bune în top. Anul 2020 a fost unul atipic, lovit de criza COVID-19, iar mulți oameni de afaceri nu au mai putut investi și avea profit așa cum și-ar fi dorit. Totuși, unii au prosperat, indiferent de restricțiile impuse în România.
 
Nici constănţenii nu se lasă mai prejos, zeci de afacerişti locali sau oameni de afaceri care şi-au mărit conturile bancare în urma afacerilor de la malul mării aflându-se în acest top. Averile oamenilor de afaceri - fie că sunt din industria farmaceutică sau hotelieră, fie că activează în domeniul agriculturii - însumează sute de milioane de euro, reprezentând aproape 10 procente din Topul Capital.
 
Primele trei poziţii au rămas identice cu cele din 2019.
 
Dragoş şi Adrian Pavăl reuşesc să ocupe prima poziţie în topul 300 Capital, cei doi afacerişti din Bacău reuşind să ridice compania Dedeman la cea mai profitabilă afacere românească. Într-o Europă în care piaţa de retail şi bricolaj este dominată de nume sonore, iată că la noi lucrurile stau cu totul altfel. Dragoş şi Adrian Pavăl au o avere estimate de 2,1-2,2 miliarde de euro, în creştere faţă de anul 2019 când averea lor era estimate la 1,9-2 miliarde de euro.
 
Averea lui Ion Țiriac a rămas aceeaşi din anul precedent, fiind pe locul 2 în topul milionarilor români. La 81 de ani, Țiriac are o avere de 1,9-2 miliarde de euro. A investit de-a lungul anilor în autoturisme, imobiliare, sport şi energie, educaţie sau în asigurări.
 
Daniel Dines, care deţine compania UiPath ocupă locul 3 şi are o avere estimată la 1,2-1,4 miliarde de euro, în creştere faţă de 2019. Este clar că domeniul IT & Software este viitorul afaceriştilor. Compania UiPath, lider mondial în domeniul roboţilor software specializaţi în preluarea muncilor repetitive făcute de angajaţi, este, la bază, cel mai de succes start-up românesc din toate timpurile.
 

Constănțeni în top

 
Gabriel Comănescu se poziţionează în 2020 pe locul 23 în topul milionarilor români. A rămas pe aceeași poziție față de 2019, iar banii din conturi s-au înmulţit, având o avere estimată la 220-240 milioane de euro.
 
Pe 26 se află Ioan şi Viorel Micula, care au rămas de neclintit în topul pe anul 2020, averea lor fiind în creştere, ajungând la 210-220 milioane de euro. Cei doi bihoreni sunt cunoscuţi pentru afacerile de pe litoralul românesc, având hoteluri în portofoliu.
 
Averea lui Claudiu Rădulescu îl coboară câteva poziţii pe afaceristul bucureştean ajungând pe 34, față de locul 31 din urmă cu un an, cu o avere de 155-165 milioane de euro. El se ocupă de energie şi distribuţie de gaze naturale. Este acţionar la Luxten Lighting Company, companie care şi-a lăsat amprenta pe iluminatul municipiului Constanţa.
 
Pe poziţia 36, se află Mohammad Murad, cu o avere în creştere. În prezent, afaceristul originar din Liban are o avere de 150-160 de milioane de euro. De origine libaneză, este cel mai mare investitor din turismul românesc.. În 1998 a preluat pachetul majoritar de acţiuni de la Perla Majestic. A reușit să reaprindă flacă speranței pe litoral, prin investițiile de la Amfiteatru-Panoramic-Belvedere, din Olimp. De altfel, firma Triumf Construct SRL, firmă de construcții a adus venituri considerabile libanezului.
 
Verii Nicolae şi Ion Duşu se poziţionează pe locul 48 în topul 300 Capital. Averea lor a urcat considerabil la valoarea de 124-132 milioane de euro. Cei doi controlează Logistic Park, care a avut în 2020 o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro, mai au în portofoliu Celco SA, Complex Condor SA, AS 94, Euxin și Grupul DD. Verii Dușu controlează și Socep SA.
 
Constănţeanul Gheorghe Bosânceanu se poziţionează pe locul 50 în Topul Capital, cu o avere estimată de 121-127 milioane de euro. Şantierul Naval Constanţa se află în proprietatea sa.
 
Bogdan Idu se clasează pe locul 54. Fiul regretatului Corneliu Idu, stins la finele lui 2020 de COVID-19, continuă afacerile din domeniul portuar pe care le are familia. Averea este estimate la 105-115 milioane de euro.
 
Pe locul 102 se situează Florin Cârstocea, urcând două poziţii în top. Controlează Rig Service, una dintre cele doar câteva firme din ţară specializate în activităţi pentru platformele de producţie şi foraj marin. Averea sa este estimată la 62-66 milioane de euro.
 
Cu un salt spectaculos și o avere de 58-62 de milioane de euro avere, Constantin Frăţilă ocupă locul 110 în topul milionarilor români. Fost arbitru, a investit la bursă acum 20 de ani. A investit la SIF-uri. Are investiții imobiliare în derulare în Constanța, în valoare de 20-24 de milioane de euro. Complexul rezidențial Maria-Elena din Constanța este cel mai nou.
 
Omer Susli se poziţionează pe locul 126. A scăzut câteva locuri în top, iar averea sa este estimată la valoarea de 50-52 de milioane de euro. Omer Susli este născut în Turcia, dar are domiciliul în Constanţa şi este proprietarul unor afaceri de success în domeniul materialelor de construcţii. Deţine Agrotex, care a avut în 2019 o cifră de afaceri de 101 milioane de euro.
 
Jucătoarea de tenis, Simona Halep, continuă ascensiunea în topul 300 Capital. Averea sa a urcat la 43-47 de milioane de euro. A urcat pe poziția 140. Investiţiile imobiliare au înflorit, a construit apartamente în Constanţa-Mamaia, fiind vândute foarte bine pe piaţa imobiliară. Țiriac a cumpărat deja două apartamente în clădirea de 22 de apartamente din Mamaia. Blocul a fost vândut complet, chiar dacă nu a fost încă finalizat.
 
Pe locul 151 se poziţionează familia Muntmark. Averea lor se situează suma de 40-44 de milioane de euro. Grupul Monsson continuă să fie lider al dezvoltatorilor de parcuri eoliene din Uniunea Europeană.
 
Pe locul 152 se află familia Chimişliu. Averea lor a crescut la 40-44 de milioane de euro faţă de anul trecut. Compania Biochem este un nume cu rezonanţă pe piaţa agriculturii, firma fiind înfiinţată în 1991 de către Constantin Chimişliu.
 
Nicolae Bucovală ocupă poziţia 166, cu o avere estimate de 38-40 milioane de euro. Zona turismului are o voce importantă de ani de zile şi aceea este a lui Nicolae Bucovală. El este președintele Organizației Patronale Mamaia-Constanța. Complexul Steaua de Mare a încheiat anul trecut cu afaceri de 15,5 milioane de lei, în creștere cu 76% față de anul anterior.
 
Pe poziția 174 se află Petre Badea, care deține Aedifica Carpați, firma care se ocupă de restaurarea Cazinoului din Constanța. Averea sa este de 37-39 milioane de euro.
 
Pe locul 207 se află  Roxana Zenovia Maftei, cu o avere de 30-36 milioane de euro, în creștere considerabilă față de anul anterior. Este fondatoarea Farmaciei Tei, care a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 125 de milioane de euro.
 
Pe locul 224 se află Grigore Comănescu. Afacerile lui au generat o avere de 31-33 de milioane de euro. Afaceristul constănţean a pus bazele Comprest Util în 1994. Deţine şi Asfalt Dobrogea. Are în portofoliul Asfalt Dobrogea Autostrada A4 şi multe drumuri din oraşul Constanţa.
 
Gheorghe Hagi se află pe locul 254 în topul Capital, cu o avere în uşoară creştere, ajungând la 27-29 de milioane de euro. Are afaceri atât în turism, cât şi în sport. Este singurul fost mare internaţional român care a avut curajul să facă investiţii în realizarea unei academii de fotbal.
 
Cătălin Marius Bucur, de la Brise Group, ocupă locul 255 în top, în scădere drastică, cu o avere de 27-29 milioane de euro. Comerţul cu cereale i-a mers bine în anul 2019, reuşind să îşi păstreze o poziţie bună în clasamentul bogătaşilor români.
 
Nicolae Năstase are o avere de 26-28 de milioane de euro, cee ace îl clasează pe afaceristul constănţean pe locul 266. Vox Maris Grand Resort este cel mai mare complex turistic din staţiunea Costineşti.
 
Mihail Adrian Andronic deţine 25-27 milioane de euro şi un prestigios loc 268 în topul Capital 300. El este „cheia” afacerii Murfatlar în România. Este asociat unic în firma Wine Solutions Network SRL.
 
Locul 274 este ocupat de constănţeanul Ion Dumitrache. Averea sa este estimată la 25-27 milioane de euro. Afaceristul deţine 72% din acţiunile companiei Șantierului Naval Midia SA. Șantierul din Midia are o relaţie specială cu Forţele Navale Române, firma constănţeană câştigând de-a lungul timpului multe contracte pentru repararea navelor aparţinând armatei.
 
Pe locul 293, încheiem topul constănţean cu familia Guci, cu o avere de 22-23 milioane de euro, în industria hotelieră şi imobiliară.
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii