Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:46 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorul Nicolae Stanciu, în boxa acuzaților. Va fi judecat pentru trei infracțiuni. Ce bunuri deține magistratul (documente)

ro

04 Jan, 2018 00:00 2510 Marime text
Nicolae Stanciu, fostul președinte al Curții de Apel Constanța, în prezent judecător, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție pentru fapte de corupție.
 
Potrivit DNA, Nicolae Stanciu, judecător, la data faptelor președinte al Curții de Apel Constanța, este suspectat de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, luare de mită și fals în declarații, iar Vasile Costea, administrator al unei societăți comerciale, de săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și dare de mită.
 
Din investigațiile efectuate, s-a stabilit că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Stanciu Nicolae, în calitate de judecător și președinte al Curții de Apel Constanța, a pretins și primit de la inculpatul Costea Vasile mai multe obiecte de mobilier în valoare de 14.815,03 lei. Obiectele respective au fost livrate la locuința magistratului în data de 21 decembrie 2012.
 
În schimbul acestor foloase, inculpatul Stanciu Nicolae a promis că își va exercita influența derivată din calitatea sa de președinte al Curții de Apel Constanța asupra magistraților ce urmau să instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, în așa fel încât acesta să obțină soluții favorabile.
 
Potrivit anchetatorilor, această promisiune s-a concretizat ulterior, în cursul anului 2014, cu ocazia soluționării unui dosar înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța având ca obiect plângerile formulate de concurenții societății inculpatului Costea Vasile în cadrul unei proceduri de achiziții publice. Această cauză s-a finalizat cu pronunțarea unei decizii prin care au fost respinse acele plângeri, contractul rămânând atribuit firmei administrate de inculpatul Costea Vasile.
 
Anchetatorii au mai stabilit că, în declarația de avere întocmită la data de 12 iunie 2013, inculpatul Stanciu Nicolae nu a declarat suma de 14.815 lei, reprezentând contravaloarea obiectelor de mobilier.
 
În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului în vederea confiscării foloaselor necuvenite reprezentate de obiectele de mobilier.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătoare dispusă în cauză.
 
„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au mai transmis procurorii DNA.
 
Potrivit declaraţiei de avere completate la data de 12 iunie 2017, Nicolae Stanciu deţine două terenuri agricole, unul cu o cotă de 1/3, în suprafaţă de 6.006 mp, dobândit în anul 1996, prin moştenire, şi altul de patru hectare, dobândit în anul 1993, al cărui titular este Viorica Stanciu. De asemenea, judecătorul mai deţine şi un teren intravilan în Năvodari, de 250 mp, dobândit în anul 1997, prin cumpărare.
 
Mai departe, tot potrivit declaraţiei de avere, magistratul mai are un apartament în Constanţa, de 94 de metri pătraţi, dobândit în anul 1991, prin cumpărare, un apartament în Bucureşti, de 66 de metri pătraţi, dobândit prin credit ipotecar în anul 2005, şi o casă în Mamaia Sat, Năvodari, de 368 de metri pătraţi, dobândită prin cumpărare în anul 2013. Nicolae Stanciu deţine un autoturism Volkswagen Passat, din 2007, dobândit prin credit Alpha Auto.
 
În ceea ce priveşte veniturile, Nicolae Stanciu menţiona că, în anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, a încasat 146.255 lei, iar din cedarea folosinţei bunurilor, mai exact chirie, 1.900 de lei pe lună. De asemenea, acesta a mai încasat 400 de lei dintr-un teren agricol pe care îl deţine în Anadalchioi şi 1.700 de lei dintr-un teren agricol situat în Nazarcea, al cărui titular este soţia sa.
 
Potrivit propriilor declaraţii, vicepreşedintele Curţii de Apel Constanţa, Nicolae Stanciu, nu are interese.
 
În secțiunea „Documente“ puteți analiza declarațiile de avere şi de interese ale magistratului Nicolae Stanciu.

Ti-a placut articolul?

Comentarii