Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPS Teodosie iese din carti

ro

18 Sep, 2007 00:00 2176 Marime text
1190059846.jpg

Competitia pentru Mitropolia Moldovei ia o noua turnura * Asa se face ca, acum, in lupta sunt alti prelati, fara arhiepiscopul Tomisului

Peste circa doua saptamani, inaltii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane se vor reuni din nou, de data aceasta pentru intronizarea in cadrul unei ceremonii fastuoase a Prea Fericitului Daniel ca patriarh. Festivitatea din data de 30 septembrie va fi condusa si organizata de IPS Nifon, arhiepiscopul de Targoviste. Prezent in urma cu cateva zile la slujba de la Catedrala Metropolitana din Iasi, Daniel a spus ca va pleca de aici cel tarziu la 28 noiembrie. In calendarul Sfantului Sinod, mai sunt prevazute ca principale actiuni urmatoare canonizarea Mucenicului Atanasie Todoran, la Cluj, pe 12 noiembrie, iar peste 15 zile, Sfantul Sinod se va intruni separat, pentru nominalizarea candidatilor la scaunul de mitropolit al Moldovei. Alegerea mitropolitului de la Iasi se va face in data de 28 septembrie, in Colegiul Electoral.

Pretendentii la jiltul de mitropolit

Nici nu fusese inmormantat patriarhul Teoctist, ca au si inceput sa se traga sforile, atat pentru mitropolia Moldovei, cat si pentru Patriarhie. Despre IPS Teodosie, se spune chiar ca ar fi negociat cu noul patriarh functia de mitropolit al Moldovei, de unde, prin traditie, se ajunge in inaltul jilt de conducator al Bisericii Ortodoxe Romane. Discutiile s-ar fi purtat in mare taina, si ar fi avut doua laturi distincte, dar aceeasi tinta: scaunul de mitropolit. Cea mai tentanta ar fi fost varianta Moldova, de unde, asa cum spuneam, se ajunge intr-o situatie extrema patriarh. Dar s-ar multumi si cu mai putin, adica, mitropolit al Tomisului, prin unificarea arhiepiscopiei locale cu cea a Dunarii de Jos. Si este foarte posibil sa se intample asa ceva, daca nu vor mai fi si surprize, asa cum se poate sa fie aici, la mitropolia Moldovei. Pentru ca, deocamdata, in carti s-ar afla, mana dreapta a lui Daniel, IPS Laurentiu, mitropolitul Ardealului. Acesta insa, prevazator, a anuntat, a anuntat ca nu este interesat de functia respectiva. In aceasta situatie, candidati pentru mitropolia Moldovei ar putea fi Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos, unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai Preafericitului Daniel, Ioan Selejan, episcop de Covasna si chiar Teofan, mitropolitul Olteniei. In cazul in care Sfantul Sinod nu il va trece in randul candidatilor si pe Teodosie, atunci singura varianta ar putea ramane pentru inaltul ierarh tomitan mitropolia Tomisului, dar se pare ca Daniel nu prea agreeaza aceasta idee. Dar, asa cum s-a mai intamplat, este posibil ca, si de data aceasta, sa apara cine stie ce probleme, care sa rastoarne toate previziunile.

Scris de: {autor}Emilian ANDREI{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii