Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gabriel Custurea, directorul MINAC - „Nu se ating de situri” Contract pentru zonele din sudul Dobrogei vizate de prospecţiunile pentru gazele de şist

ro

30 Oct, 2013 00:00 4078 Marime text
„Nu se ating de situri. Tot ce a fost depistat şi are terminologia de sit este ocolit. Problema cu arheologia e pusă bine”, a declarat Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), în contextul discuţiilor pe marginea prospecţiunilor pentru gazele de şist din Dobrogea.
 
Localităţile din sudul Dobrogei, cu excepţia celor de la malul mării, vor face, în următoarele nouă luni, obiectul prospecţiunilor pentru radiografierea solului, în vederea eventualei explorări şi, ulterior, a eventualei exploatări a gazelor de şist. Amintim că Chevron a obţinut avizul de explorare şi exploatare a acestei zone.

Subcontractorul român care ocupă de prospecţiuni este SC Prospecţiuni SA. Acesta va acţiona în apropierea localităţilor, pe o lungime de 1.100 km liniari. Ce se va întâmpla însă cu siturile arheologice din zonele vizate de prospecţiuni? Potrivit explicaţiilor lui Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, acestea nu sunt în pericol. „Există un diagnostic făcut pe o parte din zona de sud a Dobrogei, care a ajuns la Bucureşti, la Comisia Naţională de Arheologie, diagnostic care s-a întors cu avizul care exact asta spune: să nu se atingă de situri”, declară Custurea.

Directorul MINAC spune, de asemenea, că ceea ce urmează să se întâmple acum este, potrivit prevederilor în vigoare, demararea procedurii de supraveghere a lucrărilor de explorare. „Prospecţiuni SA trebuie să vină la noi (n. r. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa) pentru a încheia un contract de supraveghere pentru zona diagnosticată”, a menţionat Gabriel Custurea.
Nu mai puţin important, conform precizărilor lui Custurea, în viitorul apropiat urmează diagnosticarea unei noi părţi din zona de sud a Dobrogei, vizată, şi ea, de explorări. „Tot ce a fost depistat şi are terminologia de sit este ocolit. Problema cu arheologia e pusă bine. Nu se atinge nimeni de siturile arheologice depistate”, a conchis Gabriel Custurea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gabi 02 Nov, 2013 19:14 Poti sa semnezi la Bucuresti o mie de intelegeri ca nu se intra in siturile arheologice, pana nu stai cu parul pe angajatii de la Prospectiuni SA care intra cu voie sau fara voie acolo unde vor ei, tot degeaba!
  • mihai 30 Oct, 2013 15:46 :))sa-i spuna cineva domnului profesor ca siturile arheologice nu au nevoie de apa din panza freatica ce va fi otravita iremediabil cu ocazia exploatarilor...de grija siturilor moare lumea::))E incredibil cu cata usurinta acceptam sa se injecteze in straturile respective o otrava extrem de toxica..fara sa discutam cum otrava asta ajunge in panza de apa freatica...In loc de crima asta noi discutam cum sunt siturile arheologice protejate:((
  • problema este APA noastra cea de toate zilele 30 Oct, 2013 07:47 Alte manipulari, tot felul de specialisti ne sunt bagati pe gat pentru a accepta ceeace va deveni cel mai mare dezastru ecologic din zona , si o foarte buna sursa de controlat Sclavii din colonii care la un moment dat nici nu se vor mai putea rascula, CIne detine controlul apei detine tot, vom cumpara apa curata tot de la firmele lor, cu bani grei in dolari ASA AU FACUT PRIN AMERICA LATINA, ASIA ORIUNDE EXISTA STATE PLINE DE CORUPTIE LA VARF ... CONSTANTENI DORMITI LINISTITI >>>TENDER VEGHEAZA... URMATOAREA MANIFESTATIE DE PROTEST DUMINICA 03 noiembrie 2013 ora 15 delfinariu