Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul DSP Constanța Constantin Dina, de la decorația Meritul Sanitar în grad de cavaler, la dosarul penal de la DNA (DOCUMENTE)

ro

29 Mar, 2022 00:00 6127 Marime text

 
  • Constantin Dina este suspectat de comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
  • Constantin Dina a fost director general adjunct al Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
 
 
Constantin Dina, fost director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, director al Corpului de Control al Ministrului din cadrul Ministerului Sănătății (în prezent suspendat din funcție), are dosar la DNA! 
 
Luni, 28 martie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au anunțat dispunerea efectuării urmăririi penale față de suspectul Constantin Dina la data faptei director al Corpului de Control al Ministrului din cadrul Ministerului Sănătății și președinte al unei comisii de concurs, „în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite“.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 

„În perioada februarie – 6 martie 2022, în contextul organizării unui concurs de ocupare a funcției de șef serviciu Control în cadrul Corpului de control al Ministrului Sănătății, inculpatul Dina Constantin, în calitățile menționate mai sus, ar fi transmis în mod nelegal unuia dintre candidați o parte din subiectele elaborate pentru proba scrisă“, potrivit DNA.

 

„Acționând în această manieră, inculpatul ar fi facilitat obținerea de către candidatul favorizat în maniera de mai sus a unui punctaj care i-ar fi permis să promoveze proba respectivă. Proba interviului nu a mai avut loc din cauza intervenției procurorilor anticorupție. Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală“, se mai arată în comunicatul oficial al DNA.

 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Stagiatura la Județean 

Constantin Dina a făcut stagiatura la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, între 2001 și 2002.

Între 2002 și 2005 a fost preparator universitar la Universitatea Ovidius Constanța. În 2005 a devenit asistent universitar la Facultatea de Medicină Generală, până în 2008. Din 2008 a devenit șef lucrări la universitatea menționată anterior.

Din 2010 până în 2014 a fost director al Direcției de Sănătate Publică Constanța. Din mai 2014, până în ianuarie 2017 a fost șef departament la Ministerul Sănătății.

Ulterior, în 2017, pentru câteva luni, din ianuarie până în noiembrie s-a întors în fruntea DSP Constanța. Apoi a fost avansat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, unde a stat până în martie 2018.

Din iulie 2018 până în martie 2020, a fost  director general adjunct al Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Ulterior a fost director al Corpului de Control al Ministrului din cadrul Ministerului Sănătății, iar începând cu 21 martie 2022 a revenit în fruntea DSP Constanța.
 
Ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler
 
Amintim că în 2019, președintele României l-a decorat pe Constantin Dina, căruia i s-a conferit ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler.
 
În luna noiembrie 2019, în Monitorul Oficial al României a fost publicat decretul privind conferirea Ordinului Meritul Sanitar mai multor nume din medicina românească.
 
Cu ocazia Zilei Naționale a României, în semn de apreciere pentru înteaga activitate, precum și pentru rezultatele importante obținute în pertecționarea actului medical, președintele României l-a decorat pe Constantin Dina, căruia i s-a conferit ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler.
 
Alături de el și alte persoane din medicina românească au fost decorate de președintele României.
 
Constantin Dina a fost director general adjunct al Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate și fost director general al DSP Contanța.
 
Averea și interesele
 
Constantin Dina a depus ultima declarație de avere la data de 14 iunie 2021 la Ministerul Sănătății, în calitate de director. Conform documentului menționat, deține un teren intravilan de 203 mp la Ovidiu, dobândit prin cumpărare, alături de soție în 2018.
 
Tot la Ovidiu, are o casă în suprafață de 404 mp.

Ca vehicule, deține un autoturism marca Mercedes, fabricat în 2013, achiziționat prin leasing.

Are mai multe conturi deschise la ING Bank și Banca Transilvania, cu soldurile la zi de peste 120.000 de lei.

Are mai multe credite bancare cu următoarele valori: 65.000 euro, 10.000 lei,10.000 lei, 6.000 lei, 18.865 euro și 15.000 lei.
 
Ca venituri, a declarat suma de 118.576 lei, salariul de la Ministerul Sănătății. De la Universitatea Ovidius a primit 52.382 lei, în calitate de cadru didactic. 108.500 lei primit de la Spitalul Medical Emergencies pentru monitorizare platforme offshore (partime), iar de la AMMCS a primit 12.278 lei ca membru comitet/director. soția a primit 187.781 lei, venit impozabil, în calitate de avocat de la Baroul Constanța.

Pentru copil, a încasat 1.008 lei alocație.
 
Conform declarației de interese, este membru fondator la Societatea Română de Anatomie, la Sindicatul Universității Ovidius Constanța, cât și la Fundația Umanitară Christian Gigi Chiru. Este, totodată, secretar general adjunct la Societate Română de Anatomie.

„Nu doresc să comentez nimic“

„Nu doresc să comentez nimic până nu se termină toată procedura”, a transmis Constantin Dina, cu privire la dosarul DNA.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Constantin Dina, numit director general adjunct al Direcţiei Generale de Control şi Antifraudă din cadrul CNAS
 
Șeful Directiei Control din cadrul Ministerul Sănătăți, Constantin Dina nu are coronavirus
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii