Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:05 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Foștii mari sportivi ai României își vor păstra rentele viagere. Ce constănțeni beneficiază de aceste drepturi financiare (document)

ro

30 Jan, 2020 00:00 10007 Marime text

Proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale a fost adoptat de Camera Deputaților, în sesiune extraordinară. Foștii mari sportivi care beneficiază de rentă viageră își vor păstra însă aceste drepturi financiare, întrucât amendamentele care vizau eliminarea lor au fost respinse.
 
Peste 500 de foști sportivi români (printre care și constănțeni) primesc rentă viageră, în urma performanțelor de vârf stabilite de ei în carieră. Acordarea rentelor viagere este reglementată prin Legea Educației Fizice și Sportului nr. 69/2000, titlul X, articolul 64. Potrivit alineatului 1, „sportivul de performanță care a obținut o medalie de aur, de argint sau de bronz în probele sportive individuale ori pe echipe din cadrul Jocurilor Olimpice sau Jocurilor Paralimpice ori o medalie de aur la campionatele mondiale sau europene de seniori la probele sportive individuale sau pe echipe ce au fost incluse cel puțin o dată în programul Jocurilor Olimpice sau al Jocurilor Paralimpice are dreptul, la cerere și cu confirmarea Ministerului Tineretului și Sportului, la o rentă viageră“.
 

Când se suspendă plata rentei viagere

 
Totodată, potrivit actului normativ, poate beneficia de rentă viageră în condițiile alin. (1) sportivul de performanță care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: a) s-a retras din activitatea sportivă; b) are cetățenie română, atât la data obținerii performanțelor sportive, cât și la data solicitării și acordării rentei viagere; c) performanțele sportive pentru care solicită rentă viageră au fost obținute concurând pentru România. Fondurile necesare pentru plata drepturilor prevăzute în prezentul articol se alocă de la bugetul de stat și se plătesc de Ministerul Tineretului și Sportului. Renta viageră prevăzută în articolul 64 se plătește lunar în lei și nu este impozabilă. În perioada revenirii în activitate ca sportiv activ, plata rentei viagere se suspendă.
 

Rente pentru 516 foști sportivi

 
Pe site-ul oficial al Ministerului Tineretului și Sportului, sunt publicate tabelele cu rentele viagere acordate lunar, iar în luna decembrie 2019 între cei 516 foști sportivi care beneficiază de aceste drepturi figurează următorii constănțeni (care locuiesc aici ori s-au mutat în alte orașe, în țară sau în străinătate) sau persoanele născute în alte locuri, dar stabilite la Constanța: box - Ionuț Gheorghe (3.493 de lei); canotaj - Dumitru Răducanu (10.730 de lei), Ioana Giucăl (4.991 de lei); gimnastică - Simona Amânar Tabără (16.635 de lei), Cătălina Ponor (16.635 de lei), Dana Sofronie (8.733 de lei), Camelia Voinea (5.989 de lei), Daniela Nicolai (3.992 de lei); handbal - Mircea Bedivan (3.493 de lei); kaiac-canoe - Mitică Pricop (10.231 de lei), Mariana Ciobanu (5.240 de lei); lupte - Ion Draica (8.733 de lei); natație și pentatlon modern - Beatrice Câșlaru (9.232 de lei), Răzvan Florea (3.493 de lei); rugby - Adrian Lungu (5.240 de lei), Gheorghe Vărzaru (5.240 de lei), Gheorghe Florea (3.493 de lei), Gheorghe Varga (3.493 de lei), Vasile Ion (3.493 de lei). Renta viageră se stabilește în funcție de numărul și de valoarea medaliilor obținute, utilizându-se cel mai recent câștig salarial mediu brut pe economie publicat de Institutul Național de Statistică.    
 
De asemenea, printre cei care beneficiază actualmente de rentă viageră sunt și foști sportivi care nu sunt din Constanța, dar care au evoluat în cariera lor, cu rezultate deosebite, la cluburi din Constanța, precum Leonard Doroftei - 9.232 de lei, Francisc Vaștag - 11.478 de lei(box), Andreea Răducan - 16.635 de lei, Ana Porgras - 3.992 de lei (gimnastică), Mihai Bucos - 3.493 de lei, Ștefan Constantin - 3.493 de lei, Gheorghe Dumitru - 8.733 de lei, Petre Ianusevici - 5.240 de lei, Ion Marica - 3.493 de lei sau Petrică Motrescu - 3.493 de lei (rugby), în vreme ce fostul mare handbalist Alexandru Buligan (3.493 de lei) este acum antrenor de portari la HC Dobrogea Sud.  
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța  
 
Citește și:
 
Sportivi, antrenori, manageri Cine sunt oamenii de sport distinși cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii