Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:33 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Făgădău - ”Preţul gigacaloriei rămâne 250 de lei cu tva” Scăderea TVA de la 24% la 20% nu ieftineşte gigacaloria la Constanţa

ro

31 Dec, 2015 00:00 2970 Marime text
Primarii mai multor oraşe din România au anunţat că vor inţia la începutul anului viitor proiecte de hotărâre de Consiliul Local în care vor propune diminuarea preţului de referinţă a gigacaloriei la populaţie, urmare a scăderii TVA de la 1 ianuarie de la 24% la 20%. 

În medie, fiecare gigacalorie vafi mai ief tină cu 5 până la 7 lei. Mai puţin urmează să plătească şi municipalităţile la subvenţie. La Constanţa situaţia rămăne însă neschimbată. De ce? “Pentru că probabil aceste oraş nu au CET ci îşi produc singuri gigacaloria”, afirmă Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanţei.
Aşadar, constănţenii care au locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare nu vor plăti mai puţin la încălzire din ianuarie 2016, ca urmare a scăderii TVA de la 24% la 20%. Explicaţia: “Reducerea de TVA va fi compensată la Constanţa din creşterea de preţ a giogacaloriei solicitată de CET.

Electrocentrale a solicitat şi a obţinut de la ANRE o majorare de preţ de aproximativ 14% a preţului de producţie a gigacaloriei, un procent mult mai mare decât cel de reducere al TVA, după cum se poate observa”, mai susţine edilul municipiului Constanţa.

Vă reamintim, consilierii locali ai municipiului Constanţa au aprobat, încă din luna octombrie, noul preţ al gigacaloriei, 250 de lei, faţă de 383,2 lei cât au plătit abonaţii RADET în 2014. Subvenţionarea căldurii pentru toate cele 74.000 de apartamente din Constanţa înseamnă un efort financiar de 60 milioane de lei, exclusiv din bugetul local. „Deşi guvernul a acordat soluţia unui împrumut pe 20 de ani pentru obţinerea ajutoarelor la încălzire, primăria Constanţa a preferat să taie din alte cheltuieli şi sperăm să găsim resurse şi pentru anul viitor”, a mai spus primarul interimar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii