Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv. Tragedia care a cutremurat Constanţa! Cum s-au stabilit daunele morale (video)

ro

18 Nov, 2017 00:00 6216 Marime text
Judecătorii din Curtea de Apel Constanţa vor redeschide luna viitoare celebrul dosar al restaurantului Beirut, distrus de un incendiu, în data de 5 aprilie 2014, când şi-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta CengherMihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu. În cauză, cea mai mare pedeapsă a primit-o George Karam, fostul patron al localului, respectiv zece ani de închisoare. De asemenea, în ceea ce priveşte partea civilă, instanţa a acordat despăgubiri de aproape opt milioane de euro, ceea ce reprezintă o premieră în Justiţia din Constanţa, având în vedere că infracţiunile sunt din culpă.
 
În continuare, ZIUA de Constanţa prezintă, în exclusivitate, cum s-au stabilit daunele morale.
 
Relaţiile dintre Nicoleta Cengher şi părinţii ei, Mariana Sarkany şi Arpad Ferenc Sarkany, au fost descrise atât de către părţile civile, cât şi de martorii audiaţi în cauză ca fiind armonioase, având la bază un ataşament firesc între mama/tată şi fiică. „Dincolo de pierderea unui copil, în general, are şi ca efect o traumă extremă, catastrofală, aceasta fiind situaţia cea mai gravă pe care o persoană o poate suporta în urma unui traumatism, situaţia numiţilor Mariana Sarkany şi Arpad Ferenc Sarkany este una excepţională, având în vedere condiţiile în care fiica lor a decedat (…). Este imposibil, practic, de estimat gradul de afectare psihică în condiţiile în care cei doi părinţi au aflat că în seara respectivă fetele aflate în vestiar, printre care şi fiica loc, au fost auzite de personalul restaurantului că strigau după ajutor, dar acestea nu au putut fi salvate. Deşi au trecut trei ani de la tragedie, Mariana Sarkany şi Arpad Ferenc Sarkany nu s-au resemnat deloc şi durerea lor nu s-a diminuat. (…) Instanţa va avea în vedere şi gradul de culpă al persoanelor responsabile. Acesta este unul deosebit de ridicat, inculpaţii Karam George şi Pavel Constantin au încălcat norme elementare de realizare a unei construcţii, iar inculpatul Jurcă Dumitru a ignorat obligaţiile sale de serviciu şi a manifestat o gravă nepăsare faţă de modalitatea de alimentare cu gaze a restaurantului Beirut şi a consumatorilor din acea locaţie.
 
Faţă de aceste aspecte, instanţa apreciază că se impune acordarea daunelor morale în următorul cuantum: câte 1.000.000 (un milion) de euro pentru fiecare dintre părinţi (Sarkany Mariana şi Sarkany Arpad) şi 500.000 de euro pentru fratele victimei (n.r. minor). Cu privire la daunele materiale solicitate, instanţa reţine că părţile civile nu au depus la dosar înscrisuri doveditoare ale cheltuielilor efectuate, iar din declaraţiile martorilor nu se poate stabili cu certitudine cuantumul prejudiciului, în consecinţă, aceste pretenţii vor fi respinse ca neîntemeiate“, conform motivării.
 
Şi în cazul familiei Vasiliţeanu, instanţa arată că „relaţiile dintre Vasiliţeanu Nicoleta şi părinţii ei, Vasiliţeanu Dumitru şi Vasiliţeanu Maria, au fost descrise atât de către părţile civile, cât şi de martorii audiaţi în cauză ca fiind armonioase, având la bază un ataşament firesc între mama/tată şi fiică“. „Referitor la situaţia resimţită de părinţii victimei Vasiliţeanu Nicoleta, instanţa apreciază că pierderea unui copil, în general, are ca efect o traumă extremă, catastrofală, aceasta fiind situaţia cea mai gravă pe care o persoană o poate suporta în urma unui traumatism. Situaţia numiţilor Vasiliţeanu Dumitru şi Vasiliţeanu Maria este una excepţională, având în vedere condiţiile în care fiica lor a decedat. Deşi au trecut trei ani de la tragedie, Vasiliţeanu Dumitru şi Vasiliţeanu Maria nu s-au resemnat deloc şi durerea lor nu s-a diminuat, aceste aspecte reieşind din declaraţiile martorilor“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
În continuare, instanţa a avut în vedere şi gradul de culpă al persoanelor responsabile: „Acesta este unul deosebit de ridicat, inculpaţii Karam George şi Pavel Constantin au încălcat norme elementare de realizare a unei construcţii, iar inculpatul Jurcă Dumitru a ignorat obligaţiile sale de serviciu şi a manifestat o gravă nepăsare faţă de modalitatea de alimentare cu gaze a restaurantului Beirut şi a consumatorilor din acea locaţie. Faţă de aceste aspecte, instanţa apreciază că se impune acordare daunelor morale în următorul cuantum: câte 1.000.000 (un milion) de euro pentru fiecare dintre părinţi (Vasiliţeanu Dumitru şi Vasiliţeanu Maria) şi 500.000 de euro pentru fratele victimei (n.r. minor). (…) Daunele materiale - 9.689,15 lei“, conform datelor oficiale.
 
Referitor la constituirea ca parte civilă a numiţilor Mancaş Dorinel, Rujan Julieta şi Tucă Elena Petronela, instanţa a reţinut că „victima Tucă Mihaela provine dintr-o familie greu încercată de-a lungul timpului (…)“. „(…) Relaţiile dintre fraţi au fost armonioase (…). Referitor la suferinţa simţită de fraţii victimei Tucă Mihaela, instanţa a apreciat că pierderea unei surori, în general, are ca efect o traumă extremă, catastrofală, aceasta fiind situaţia cea mai gravă pe care o persoană o poate suporta în urma unui traumatism. Situaţia lui Mancaş Dorinel, Rujan Julieta şi Tucă Elena Petronela este una excepţională, având în vedere condiţiile în care sora lor a decedat. Este imposibil, practic, de estimat gradul de afectare psihică în condiţiile în care cei trei fraţi au aflat că în seara respectivă fetele aflate în vestiar, printre care şi sora lor, au fost auzite de personalul restaurantului că strigau după ajutor, dar acestea nu au putut fi salvate. Traumele psihice suferite vor avea efecte pe un termen foarte lung, posibilitatea ca aceste efecte să dispară la un moment dat fiind foarte puţin probabilă“.
 
Şi în acest caz, instanţa a avut în vedere şi gradul de culpă al persoanelor responsabile: „Acesta este unul deosebit de ridicat, inculpaţii Karam George şi Pavel Constantin au încălcat norme elementare de realizarea unei construcţii, iar inculpatul Jurcă Dumitru a ignorat obligaţiile sale de serviciu şi a manifestat o gravă nepăsare faţă de modalitatea de alimentare cu gaze a restaurantului Beirut şi a consumatorilor din acea locaţie. Faţă de aceste aspecte, instanţa apreciază că se impune acordarea daunelor morale în următorul cuantum: câte 500.000 de euro pentru fiecare dintre părţile civile Mancaş Dorinel, Rujan Julieta şi Tucă Elena Petronela. Daune materiale - 7.894 de lei“.
 
Referitor la constituirea de parte civilă a Nicoletei Buirencu, instanţa arată că „partea civilă prezintă (…) dureroase. Pe lângă suferinţa fizică reliefată de actele medicale, trebuie subliniat că partea civilă are traume psihice, care vor avea efecte pe termen foarte lung, probabilitatea ca aceste efecte să dispară la un moment dat fiind redusă. Aceasta a fost la un pas să îşi piardă viaţa, la fel ca celelalte victime. (…) Faţă de toate acestea, instanţa a apreciat că se impune acordarea daunelor morale în cuantum de 500.000 de euro, echivalent în lei, calculat la cursul BNR din ziua plăţii“.
 
Referitor la constituirea ca parte civilă a lui Robert Adrian Roman, instanţa arată că acesta a fost la un pas de a-şi pierde viaţa şi că a fost salvat din clubul Legendary Pub de către un prieten. Cel în cauză a primit suma de 200.000 de euro, daune morale.
 
În continuare, Judecătoria Constanţa a mai dispus obligarea în solidar a inculpaţilor Karam George, SC Middle East Parteners SRL, Pavel Constantin, SC Tinel Cristi SRL şi Dumitru Jurcă şi a părţii responsabile civilmente SC Engie România SA în solidar cu inculpatul Jurcă Dumitru la plata către partea civilă SC Dovi Import-Export SRL a sumei de 976.232,39 de lei şi a sumei de 150.400 de euro, echivalent în lei calculat la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune materiale.
 
De asemenea, instanţa a mai decis obligarea, în solidar, a inculpaţilor Karam George, SC Middle East Parteners SRL, Constantin Pavel, SC Tinel Cristi SRL şi Dumitru Jurcă şi a părţii responsabile civilmente SC Engie România SA în solidar cu inculpatul Dumitru Jurcă la plata către SC Grup Global DMS SRL a sumei de 18.630,36 de lei şi la plata către SC Ikaro Est SRL şi SC Babaco Games SRL a sumei de 186.064 de lei, cu titlu de daune materiale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii