Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:02 27 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După schilodirea parcului Tăbăcărie Decebal Făgădău „ameninţă“ cu un nou parc, după ce va "mutila" Piaţa Tomis III (galerie foto)

ro

16 Mar, 2016 00:00 4876 Marime text


Deşi nu s-a dat oficial startul campaniei, suntem deja în plină mobilizare electorală. Mingea este acum în fileul viceprimarului cu atribuţii de primar al Constanţei, candidat la fotoliul de edil-şef, care dispune de mai multe pârghii pentru a se putea „pune bine“ cu alegătorii. Astfel, după ce administraţia Mazăre a sacrificat parcul Tăbăcărie pentru a autoriza construirea unui mall şi iată, acum, este autorizată şi extinderea acestuia, Făgădău, în încercarea de a-şi dezlipi eticheta de „omul lui Mazăre“, promite crearea unui nou parc. Chiar în apropiere de mallul din parc.
 
Un dar otrăvit, am putea spune, căci noul parc ar putea fi amenajat pe locul Pieţei Tomis III. Nemulţumit de comerţul neautorizat din zonă, Făgădău a declarat că, în situaţia în care în acest loc nu se va putea restabili ordinea, igiena şi disciplina, toată zona se va transforma. Într-un parc, a fost prima opţiune a edilului.
 
Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa s-a întrunit, ieri, în şedinţă extraordinară, pentru a dezbate mai multe proiecte de hotărâre, printre care şi unul privind retragerea dreptului de administrare al RAEDPP Constanţa asupra unui teren din municipiul Constanţa. Practic, aleşii locali au votat predarea aleii de acces din Piaţa Tomis 3 către Confort Urban SRL, în vederea efectuării unor lucrări de igienizare.
CLM a anunţat că, până la sfârşitul acestei săptămâni, va avea o radiografie a tot ce înseamnă construcţii şi comerţ autorizat sau neautorizat în perimetrul străzilor şi bulevardelor Lăpuşneanu, Soveja şi Tomis.
 
Totodată, s-a decis că, după ce va fi disponibilă această „imagine“ asupra perimetrului respectiv, va fi aplicat un program constituit din mai multe etape. Prima va consta în curăţirea generală a zonei, apoi se va analiza dacă este nevoie de o expropriere publică, urmând să existe şi o reconfigurare a zonelor de comerţ.

Piaţa Tomis III, transformată în parc?

Principala nemulţumire a lui Făgădău este aceea că oamenii preferă să cumpere legume şi fructe de la micii producători din afara pieţei, în timp ce piaţa propriu-zisă este goală. „Nu este normal să existe vânzare de legume şi fructe pe stradă, iar piaţa să fie aproape goală! Ambiţia mea este ca în Tomis III să facem lumină, să nu mai existe hăituială pe stradă. Dacă nu vom reuşi să facem lumină, n-am nicio problemă să propun CLM Constanţa o expropriere masivă. Am putea face un parc, dacă nu suntem în stare să instaurăm un mod civilizat de a face comerţ în cea mai aglomerată piaţă din Constanţa. Nu uitaţi că vorbim de un teren cu o suprafaţă de 1.583,15 mp“, a declarat Decebal Făgădău. Se pare însă că viceprimarul nu cunoaşte faptul că preţurile practicate de comercianţii din piaţă sunt cu mult mai mari decât cele stabilite de cei care îşi vând produsele în ceea ce constănţenii cunosc drept piaţa veche din Tomis III.

Făgădău, luat la rost de internauţi

Oamenii nu par foarte impresionaţi de promisiunea lui Decebal Făgădău, potrivit căruia piaţa ar urma să fie pusă la pământ şi, în locul ei, să se construiască un nou parc. O parte dintre cititorii cotidianului nostru îl acuză pe viceprimar că aceasta este doar o promisiune electorală.
 

„În parcarea magazinului Alfa-Beta nu are cum să se construiască un parc. Hai că asta este chiar tare!“, afirmă Anita, pe o reţea de socializare.
 
„Fără supărare, dar ce preţuri practică cei din interiorul pieţei… Sunt o groază de pieţe, avem de unde cumpăra. Tot în această piaţă, parcă, au descoperit carne veche de 30 de ani, deci jos cu ea. Acum şi domnul acesta trebuie să se spele pe mâini, că doar au luat o parte din parcul Tăbăcăriei pentru interesele lor! Este doar o altă promisiune electorală!“, scrie o cititoare a cotidianului ZIUA de Constanţa, pe aceeaşi reţea de socializare.
 
„Păi, hala rămâne. Îi «termină» pe vânzătorii ambulanţi. E cale lungă, oricum!“, scrie într-un comentariu, pe aceeaşi reţea de socializare, Lory.

„Şi-au adus aminte că nu mai avem parcuri!“

„Ei nu sunt în stare să îngrijească parcul Tăbăcărie şi vor să facă unul nou? Distrug orice petic de verdeaţă şi vor să facă unul nou…“, se întreabă, retoric, Monica, pe o reţea de socializare.
 
„Nici eu nu cred varianta asta. Poate au în plan un nou mall sau hipermarket şi caută motive să radă tarabele ambulante“, afirmă Irina.
 
„Să desfiinţeze hala! Produsele «ţăranilor» nu sunt nici româneşti, nici proaspete, nici ieftine“, scrie Mariana.
 
„Sincer, este o ţigănie în zona Alfa-Beta - Tomis III. Se face la greu comerţ la negru “, scrie o altă cititoare,  pe nume Eva.
 
„Dar de ce trebuie să facă noi parcuri, nu era mai simplu să le lase pe cele pe care le aveam deja? Ei le strică pentru malluri sau biserici. Acum şi-au adus aminte că nu mai avem parcuri… Evident, îşi urmăresc propriile interese şi noi suferim de pe urma lor“, scrie Mirela.
 
„Bine că în loc de piaţă vrea să facă parc, iar cel existent (Tăbăcărie), pe care ar fi putut să-l reamenajeze, îi ocupă o mare parte cu construirea unui mega-mall. Foarte bine gândit! Numai la noi se poate aşa ceva!“ scrie o altă cititoare.

„Piaţa Tomis III este o mlaştină din care nu înţelegi nimic“

Pe de altă parte, viceprimarul Făgădău „se laudă“ că merge în Piaţa Tomis III aproape în fiecare weekend şi mai spune că felul în care se face comerţ în zona pieţei nu este doar problema municipalităţii.
 
„Piaţa Tomis III este o mlaştină din care nu înţelegi nimic. În ultimele trei săptămâni, în weekenduri, am fost în piaţă şi am văzut că se face comerţ neautorizat. Legea îi reglementează pe cei care se autorizează. Celor care vând pe trotuar, din maşină, portbagaj nu avem ce să le facem încă. Cu oamenii ăştia nu te poţi lupta. Cert este că nu este o problemă strict a municipalităţii. Putem să facem zece mii de reglementări, dar ei nu le vor respecta. Toate autorităţile trebuie să vină şi să îşi facă treaba acolo, pentru că, din păcate, competenţele sunt disipate“, a mai declarat Decebal Făgădău.
 
Primarul interimar a mai anunţat că, în cazul în care nu va reuşi să rezolve această problemă, care îl nemulţumeşte extrem de tare, va apela la sprijinul Prefecturii Constanţa. De altfel, acesta a mai mulţumit Poliţiei Locale pentru că a notificat şi a amendat comercianţii neautorizaţi.

Visul şoselei de coastă al lui Mazăre, resuscitat de Făgădău

La finalul şedinţei CLM, Fădăgău a anunţat că va depune, din nou, un proiect pentru şoseaua de coastă, pe fonduri structurale, dar imediat ce ghidul de finanţare va permite. Reamintim că realizarea şoselei de coastă a fost visul fostului primar al oraşului, Radu Mazăre, vis care nu s-a mai concretizat. Viceprimarul a atras atenţia că orice lucrare realizată acum din fonduri structurale va bloca administraţia pentru cinci ani, timp în care autorităţile locale nu vor mai putea atrage acest tip de fonduri pentru acelaşi tip de lucrare. „Prefer să putem accesa fonduri europene pentru un proiect de câteva zeci de milioane de euro pe strada Ştefan cel Mare decât să reparăm doi stâlpi şi o băncuţă. Îmi asum deficitul de imagine în ceea ce priveşte accesul spre plaja Modern, cât şi strada Ştefan cel Mare, dar prefer ca oraşul să atragă 30 de milioane de euro“, a mai spus Făgădău.
 
Viceprimarul a dat asigurări că pregăteşte, în această perioadă, un proiect prin care strada Ştefan cel Mare va deveni o „junglă urbană“,  înconjurată de multe spaţii verzi. Amintim că, recent, ZIUA de Constanţa a publicat o imagine care arată decăderea şi noroiul în care se zbate artera principală a urbei tomitane, strada Ştefan cel Mare. Cândva o alee de promenade verde, îngrijită şi plină de oameni, strada Ştefan cel Mare zace acum în uitare, nepăsare şi mizerie. Aşadar, se poate face un parc de la zero pe locul unei pieţe de unde se aprovizionează zilnic mii de constănţeni, dar pentru strada-fanion a oraşului nu s-au găsit, până în anul electoral 2016, soluţii. Curată campanie, coane Fănică!

Citeşte şi

Strâmbă, ruptă şi urâtă - O bancă din centrul Constanţei stârneşte repulsie

Fotoreportaj: Strada Ştefan cel Mare, între mărire şi decădere

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Iulian 24 May, 2016 16:04 In piata Tomis 3 nu se poate face parc . O piata perfect reglementata nici atat. Mai bine se extinde hala spre Soveja, se desfiinteaza acea mica parcare si asa supraaglomerata, o parcare supraetajata si tarabe pentru toata lumea. Inclusiv mercurial, ca acum 50 ani !!
  • vasile 16 Mar, 2016 08:35 oferitile conditii acestor mici producatori pentru a vinde in conditii civilizate. nu mai cereti taxe si taxe pe care nu le pot suporta. nu incurajati samsarii.