Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După Nicuşor, potopul Harta preşedinţilor de consilii judeţene „vânaţi“ de procurorii Anticorupţie

ro

11 Aug, 2014 00:00 3879 Marime text
Şeful CJ Constanţa este primul preşedinte de consiliu judeţean pus pe lista persoanelor urmărite

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie par a fi în plină „vânătoare“ de şefi ai consiliilor judeţene care ar fi încălcat legea. Astfel, conform datelor puse la dispoziţie de DNA, în primele opt luni ale acestui an, cei de la Anticorupţie au pus pe „lista neagră“ un număr de opt consilii judeţene din ţară, ai căror şefi ar fi săvârşit diverse infracţiuni de corupţie (abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani şi conflict de interese etc.). Unii dintre cei vizaţi de anchetele procurorilor au fost trimişi în judecată, alţii fiind cercetaţi, încă, sub efectul unor măsuri preventive, cea mai frecventă fiind cea a controlului judiciar. Interesant este că primul şef de consiliu judeţean „scos în faţă“, anul acesta, de procurorii Anticorupţie a fost Nicuşor Daniel Constanţa, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Mai mult decât atât, din totalul celor 16 informări de presă de anul acesta care privesc consiliile judeţene, cinci fac referire la CJ Constanţa, patru la CJ Cluj, două la CJ Mehedinţi, şi câte una la CJ Argeş, CJ Ploieşti, CJ Bihor, CJ Timiş şi CJ Brăila.

În contextul celor mai sus precizate, ZIUA de Constanţa prezintă, succint, lista consiliilor judeţene luate în colimator de procurorii Anticorupţie, precum şi infracţiunile reţinute în sarcina şefilor autorităţilor publice judeţene. 

15 ianuarie - procurorii DNA Constanţa au anunţat începerea urmăririi penale faţă de şeful CJC, în sarcina căruia s-au reţinut şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.

Tot pe data de 15 ianuarie, DNA Constanţa a menţionat că, într-un dosar separat, procurorii aceluiaşi serviciu teritorial au dispus începerea urmăririi penale şi extinderea cercetărilor faţă de şeful CJC, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea continuată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave. Tot la jumătatea lunii ianuarie, faţă de Constantinescu procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

10 februarie - procurorii DNA Constanţa au pus în mişcare acţiunea penală împotriva lui Nicuşor Daniel Constantinescu şi au dispus, faţă de acesta, măsura controlului judiciar.

4 martie - procurorii DNA Piteşti au anunţat efectuarea urmăririi penale faţă de Constantin Nicolescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Argeș, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni - folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dintre care una în formă continuată (14 acte materiale).

19 martie - procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Nicuşor Daniel Constantinescu, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

3 aprilie -  procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie au mediatizat urmărirea penală a lui Ioan-Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, suspectat de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu, două infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

11 aprilie - DNA Ploieşti a dispus trimiterea în judecată a lui Mircea Cosma, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, cercetat în stare de libertate sub control judiciar, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu.

24 aprilie - procurorii DNA Oradea au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, spălare a banilor (trei fapte).

25 aprilie - DNA Constanţa a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

27 mai - procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a şefului CJC, în sarcina căruia s-au reţinut complicitatea la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite. De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

28 mai - procurorii DNA Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Horea Dorin Uioreanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor concurente de cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (zece acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

29 mai - DNA Cluj a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Uioreanu, şeful CJ Cluj.

30 mai - DNA Timișoara a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Constantin Ostaficiuc, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de instigare la abuz în serviciu.

23 iunie - DNA Cluj a dispus trimiterea în judecată a lui Horea Dorin Uioreanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

7 iulie - procurorii militari ai Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane, printre care şi şeful CJ Cluj.

28 iulie - procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan-Adrian Duicu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, şi a lui Andrei Dan Bădin, realizator TV, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

8 august - procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii