Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:50 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Diferenţe nejustificate“ Mazăre, trimis la Comisia de cercetare a averilor de o fostă angajată a Primăriei Constanța? (documente)

ro

24 Jun, 2015 00:00 6030 Marime text
Nu este exclus ca sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa să fie făcută la cererea Elenei Galan, directorul general al compartimentului „Inspecţia de Integritate“ din ANI. Galan este fostă salariată a Primăriei Constanța, iar anul trecut a sesizat DNA cu privire la posibila săvârşire de către Radu Ştefan Mazăre a infracţiunii de conflict de interese
 
La fix o săptămână după ce a anunţat constatarea unor presupuse indicii privind posibila săvârşire de către Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a infracţiunilor de conflict de interese şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, Agenţia Naţională de Integritate l-a „promovat“ pe Radu Ştefan Mazăre, fostul edil al municipiului Constanţa. Ieri, inspectorii de Integritate au arătat constarea existenţei „unor diferenţe nejustificate, în cuantum de 137.570 euro și 143.818 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatelor de primar (iunie 2008 - mai 2015)“. În acest context, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Mazăre, în perioada iunie 2008 - mai 2015. În acest context, ZIUA de Constanța prezintă în detaliu atât declarația de avere, cât și cea de interese completate de fostul primar.
 
Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, completate pe 13 iunie 2014, fostul primar al municipiului Constanța deţine un teren intravilan în Bucureşti, în suprafaţă de doar 24,16 mp, şi unul de 35,68 mp, tot în Bucureşti. Ambele au fost dobândite prin contracte de vânzare- cumpărare. Acestora li se adaugă un teren de 1,7 ha, dobândit în 2012, prin concesiune (concesionari Radu Mazăre şi Mihai Mazăre), teren situat în Madagascar. În pofida faptului că, ani de zile, în declaraţia de avere a lui Radu Mazăre nu a figurat nimic la rubrica „Clădiri“, în 2013, Mazăre şi-a „tras“ apartament. În capitală, în suprafaţă de 184,43 mp, construit în regie proprie. În ceea ce priveşte bunurile mobile, fostul edilul-şef deține aceeaşi şalupă cu motor, remorcă peridoc, un autoturism Jeep Willys şi un Jaguar, acestea din urmă „răsărite“ în declaraţia de avere abia în vara anului trecut.

Fără metale preţioase 

Mazăre nu deţine bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro. Cât despre activele financiare, fostul șef al administrației publice locale constănțene are un cont de 4.629 de euro deschis în 2013 la Raiffeisen Bank şi 290.000 de euro cash (!). De asemenea, în declaraţie figurează două carduri de credit la aceeaşi bancă şi la Banca Transilvania, „dar fără cash colateral“. În declarația de avere menționată, Radu Mazăre este asociat şi acţionar în următoarele societăţi: SC Sigma Trading SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Comtext SA, SC Xenoti SRL, SC Conpress Group SRL, SC Royal Distribution Services SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, Alliance Qwest Company SA şi SC Silk Estate SA.

Potrivit datelor disponibile pe 23 iunie la Registrul Comerțului, fostul primar apare ca asociat și acționar în SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtext SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SA, SC Silk Estate SA, SC Xenoti SRL și în Tomis Marketing & Services SRL, aceasta din urmă radiată.

Împrumuturi în nume personal 

Conform aceluiaşi document, Mazăre a acordat împrumuturi în nume personal către SC Nisipuri SA - 1.612.875 de lei, celebrului cetăţean grec Ioanis Poulos Skantzikas - 600.000 de euro şi către SC Xenoti SRL - 16.499 de lei, 47.695 de lei, 42.060 USD. În anul fiscal anterior completării acestei declaraţii de avere, fostul primar a avut o indemnizaţie în valoare de 32.235 de lei. De asemenea, în urma vânzării unor acţiuni (Enterprises INC of Monrovia Grecia), a obţinut 80.000 de euro (contract în rate). În urma restituirii unui împrumut, a obţinut de la Nisipuri SA 13.435 de lei.

„Șase solicitări de a prezenta date sau informații relevante“

Revenind la comunicatul ANI de ieri, inspectorii au arătat că Mazăre a fost „informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris“. „După informarea acestuia cu privire la existența unor diferențe nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate, Radu Ștefan Mazăre nu a depus punct de vedere în acest sens. Precizăm faptul că Agenția a transmis în atenția persoanei evaluate nu mai puțin de șase solicitări de a prezenta date sau informații relevante“, potrivit ANI.

Află azi dacă va fi pus în libertate

Azi, Mazăre se va afla în atenția Curții Supreme de Justiție a României, unde va solicita înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu. Hotărârea de azi va fi definitivă. Amintim că, pe data de 28 mai, Curtea Supremă a prelungit măsura arestării preventive atât a lui Mazăre, cât și a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky pe o durată de câte 30 de zile, de la data de 1 iunie până la data de 30 iunie, inclusiv.

Elena Galan, director general
Averea şi interesele inspectorului ANI care a sesizat DNA-ul în cazul lui Mazăre (documente)


„Oftică a rămas”
Mazăre îl atacă pe inspectorul ANI care a sesizat DNA-ul cu privire la un posibil conflict de interese al primarului


Radu Mazăre o acuză pe inspectoarea ANI, Elena Galan, de răzbunare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii