Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:16 24 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Detalii din şedinţa secretă Cum s-au „lepădat“ anticorupţii din Bucureşti de poliţistul constănţean Laurenţiu Dobre (referat DNA)

ro

28 Jul, 2015 00:00 3037 Marime text
Arestat preventiv în şedinţă secretă de judecătoarea Nermin Apzait, din Tribunalul Constanţa, Laurenţiu Marin Dobre, fost profesor de istorie, ofiţer de poliţie judiciară din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa - Serviciul de Investigaţii Criminale, solicită să fie pus în libertate. El a formulat o contestaţie împotriva mandatului de arestare emis pe numele său, cererea urmând să fie trimisă spre soluţionare Curţii de Apel Constanţa. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă referatul propunerii de arestare întocmit de Sorin Constantinescu, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Conform documentului mai sus precizat, poliţistul constănţean s-a aflat, iniţial, în colimatorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, însă magistraţii din capitală au dispus disjungerea cauzei şi formarea unui nou dosar penal care a fost trimis spre soluţionare Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Concret, prin ordonanţa nr. 55/P/2015 din 13.05.2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, s-a dispus începerea urmăririi penale, în cauză, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi dare de mită. Mai departe, prin ordonanţa nr. 55/P/2015 din 20.07.2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, s-au dispus disjungerea cauzei şi formarea unui nou dosar penal în vederea continuării cercetărilor faţă de Laurenţiu Marin Dobre cu privire la infracţiunea de luare de mită.
 
Prin adresa nr. 646/P/2015 din data de 23.07.2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, cauza nou formată a fost trimisă spre soluţionare Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, unde a fost înregistrat dosarul nr. 238/P/2015. Prin Ordonanţa nr. 238/P/2015 din data de 23.07.2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Laurenţiu Marin Dobre, pentru comiterea infracţiunea de luare de mită.
 
În acest sens, s-a reţinut împrejurarea că, „la data de 29 iunie 2015, a avut loc o întâlnire între denunţător şi Laurenţiu Marin Dobre, subcomisar de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa - Serviciul de Investigaţii Criminale, ocazie cu care acesta din urmă a pretins suma de 3.000 de euro pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de organ de cercetare penală, să nu dispună începerea urmăririi penale faţă de denunţător în dosarul penal în care acesta este cercetat chiar de către Laurenţiu Marin Dobre şi, în plus, să dispună restituirea bunurilor ce
au fost ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate în luna aprilie 2015
la domiciliul denunţătorului“, conform referatului DNA.
 
„În ziua de 16 iulie, în timp ce se afla pe bulevardul Tomis din municipiul Constanţa, denunţătorul a fost abordat din nou de inculpatul Laurenţiu Marin Dobre, care i-a pretins, încă o dată, suma de 3.000 de euro în scopul menţionat anterior, respectiv să nu dispună începerea urmăririi penale faţă de denunţătorul (...), precum şi să dispună restituirea bunurilor ce au fost ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate în luna aprilie 2015 la domiciliul denunţătorului. Pentru primirea sumei de 3.000 de euro, inculpatul Dobre Laurenţiu Marin a stabilit ca termen limită data de 20.07.2015 şi, ulterior, data de 23.07.2015. Astfel, la data de 23.07.2015, în jurul orei 16.30, inculpatul Laurenţiu Marin Dobre s-a întâlnit cu denunţătorul pe terasa unui local public situat pe bulevardul Tomis din municipiul Constanţa, în zona Peninsulară, după care, în jurul orelor 17, i-a dat întâlnire în Portul Tomis din Constanţa, în dreptul debarcaderului, împrejurare în care, pe barca cu motor aparţinând inculpatului, acesta a primit de la denunţător suma de 3.000 de euro, cu acest prilej constatându-se infracţiunea flagrantă“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.
 
Prin ordonanţa nr. 238/P/2015 din data de 23 iulie, ora 21.20, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Laurenţiu Marin Dobre pentru luare de mită, constând în aceea că, în perioada 26 iunie - 23 iulie, cu prilejul mai multor întâlniri, ar fi pretins suma de 3.000 de euro denunţătorului pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de organ de cercetare penală, să nu dispună începerea urmăririi penale faţă de denunţător în dosarul penal nr. (...)/2015 înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârşova în care acesta este cercetat chiar de către Dobre. Mai mult decât atât, conform DNA, poliţistul ar fi trebuit să dispună restituirea bunurilor ce au fost ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate în luna aprilie 2015 la domiciliul denunţătorului.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 28 Jul, 2015 19:10 Multumim DNA, SRI, Magistratura.