Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea Supremă l-a ajutat să se ţină de cuvânt Mazăre a plecat de la Primărie... în arest (referat propunere arestare) (galerie foto)

ro

03 Apr, 2015 00:00 5076 Marime text
Situaţie fără precedent pentru municipiul Constanţa: primarul oraşului a fost arestat pentru 30 de zile. Ieri, Radu Mazăre a fost luat dintr-un restaurant din centrul Constanţei şi dus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Mai mult decât atât, potrivit Legii nr. 2015/2001 a administraţiei publice locale, Mazăre urmează să fie suspendat de către prefect din funcţia de primar. Este, aşadar, un dublu „record“ pentru municipiul Constanţa, ca edilul-şef în funcţie să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, fapt ce conduce automat la suspendarea sa din funcţie.
 
Prefectul Constanţei, Ion Constantin, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că, în cel mult 48 de ore de la comunicarea instanţei, trebuie să emită ordinul de suspendare din funcţie. „În conformitate cu prevederile articolului 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor articolului 26 aliniatul 1 din Legea nr. 340/2004 privind Prefectul şi Instituţia Prefectului, în termen de cel mult 48 de ore după ce voi primi toate documentele de la instanţa supremă, care, conform legii, trebuie emise de îndată, în calitate de prefect, îmi revine obligaţia de a emite ordinul de suspendare din funcţie a primarului Constanţei, Radu Mazăre“, a declarat prefectul Ion Constantin, pentru ZIUA de Constanţa. Articolul invocat de prefect prevede totodată că ordinul de suspendare se comunică de îndată primarului, iar suspendarea durează până la încetarea situaţiei (n.r. a arestului preventiv).

Record: fără primar la municipiu şi fără preşedinte la judeţ

Situaţia actuală a Constanţei este cu atât mai specială cu cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost suspendat de drept din funcţie pe 24 februarie. Situaţia este cu atât mai ieşită din comun cu cât prefectul Ion Constantin, cel care a semnat ordinele de suspendare a celor doi lideri ai instituţiilor constănţene, a fost susţinut pentru a ocupa această funcţie tocmai de partidul care a fost condus la nivel judeţean de tandemul Mazăre-Constantinescu.

Urmând seria coincidenţelor, primarul Constanţei şi partenerul său de afaceri, Sorin Gabriel Strutinsky, (arestat preventiv într-o cauză separată) sunt cercetaţi în prezenta cauză de către procurorul DNA Dana Ana, care îl cercetează şi pe şeful suspendat al CJC, Nicuşor Constantinescu, în dosarul privind cele 24 de presupuse infracţiuni în care este implicat şi Adrian George Gâmbuţeanu, directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa.

Cercetat pentru trei infracţiuni de luare de mită, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi pentru conflict de interese (două infracţiuni), Radu Ştefan Mazăre, edilul-şef al municipiului Constanţa, a fost arestat preventiv. Mandatul a fost emis, ieri, de judecătoarele Angela Dragne şi Florentina Dragomir, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, şi este definitiv. În cauză, alături de Mazăre a mai fost arestat preventiv şi omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, suspectat de trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.
 
Dosarul mai sus precizat este instrumentat de Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cea care lucrează şi la cauza denumită generic Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“. Aici, Mazăre este suspectat de luare de mită şi fals în declaraţii, în timp ce în sarcina lui Alexandru Mazăre, senator al României, s-a reţinut complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, iar afaceristul israelian Avraham Morgenstern este bănuit de dare de mită.
 
În cauza în care a fost arestat preventiv, Radu Ştefan Mazăre a fost reţinut, pentru 24 de ore, pe data de 16 februarie. Pe 17 martie, judecătoarea Anca Mădălina Alexandrescu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, a respins cererea DNA de arestare preventivă a primarului Constanţei. Drept urmare, Mazăre a fost pus în libertate fără a i se fixa vreo măsură preventivă. În acest context, este de menţionat că edilul-şef se afla sub control judiciar în Dosarul „Henri Coandă“. Nemulţumită de decizia judecătoarei Anca Mădălina Alexandrescu, Dana Ana a formulat contestaţia, această fiind trimisă spre soluţionare judecătoarelor Angela Dragne şi Florentina Dragomir, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Ieri, în jurul ore 16.00, Curtea Supremă a dat verdictul: 30 de zile de arest pentru Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky. Mandatele sunt definitive, ele fiind puse în executare la scurt timp după pronunţare.
 
Potrivit unor surse, ieri, Mazăre ar fi fost ridicat de oamenii legii de la terasa unui restaurant din Constanţa şi dus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Judeţului Constanţa. Tot de la un restaurant a fost ridicat şi în aprilie, în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, când a fost reţinut şi ulterior pus în libertate.
 
Radu Mazăre, luat de mascaţi dintr-un restaurant bucureştean

 Citeşte şi
 Referatul DNA privind propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (document)
 
UPDATE 4. Oficial DNA. Radu Mazăre, reţinut pentru 24 de ore (video)

Rechizitoriu: Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre – Constantinescu (document)
 
Averile şi „victimele“ celor două femei care decid libertatea lui Radu Mazăre (rechizitoriu + documente)
 
„F… în c… pe mă-ta!“
Cine este procurorul înjurat de Radu Mazăre (VIDEO)

 
Evidenţiată de Codruţa Kövesi în 2010, numită la DNA în 2014
Cum a ajuns procurorul Dana Ana să-i ancheteze pe Radu Mazăre şi pe Nicuşor Constantinescu (galerie foto + document)

 
Procurorii Andrei Bodean şi Dana Ana
Ce numitori comuni au la Anticorupţie Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii