Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:35 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii personali şi city managerii, între necesitate, moft şi modă

ro

14 Jul, 2012 02:04 272396 Marime text
01_consilieri.jpgÎn ultimii ani, în administraţia publică locală au apărut două personaje noi: consilierul personal şi city managerul. Nu puţini sunt şefii de autoritate locală care apelează la consilierii personali, consideraţi o veritabilă interfaţă a primarului în relaţia cu publicul şi cu instituţiile mass-media. Harnici, buni la toate, disciplinaţi, aşa îşi descriu şefii autorităţilor locale consilierii personali.

Cel de-al doilea personaj este city managerul, regăsit în legislaţie cu numele de administrator public şi care începe să fie indispensabil primarilor. Deşi un număr important de gospodari-şefi apelează la ajutorul consilierilor şi al city managerilor, sunt şi primari care nu văd încă utilitatea acestor personaje în primărie şi care consideră că atât timp cât au alături de ei un viceprimar şi o echipă de consilieri locali prezenţa consilierilor personali şi a city managerilor nu se justifică.

Consilierul personal face ce spune primarul

 

Legislaţia în vigoare este binevoitoare şi permite primarilor în limita numărului maxim de posturi aprobate şi în funcţie de tipul unităţii administrativ-teritoriale să apeleze la maxim cinci consilieri personali. Astfel, primarii comunelor pot angaja, în limita numărului maxim de posturi aprobate, un consilier personal. Primarii oraşelor, municipiilor şi ai municipiilor reşedinţă de judeţ pot înfiinţa maximum trei consilieri personali la oraşe şi municipii şi maximum cinci persoane la municipii reşedinţă de judeţ. Consilierii personali sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către primar şi îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condiţiile legii, pe durata mandatului primarului. Atribuţiile consilierilor personali se stabilesc prin dispoziţie a primarului.

 

 

Ce atribuţii are city managerul?

 

Funcţia de city manager provine din legislaţia anglo-saxonă şi este reglementată în legislaţia autohtonă sub denumirea de administrator public. Potrivit Legii Administraţiei Publice Local numărul 215/2001, la nivelul comunelor şi oraşelor, primarul poate propune consiliului local înfiinţarea funcţiei de administrator public. Numirea şi eliberarea din funcţie a administratorului public se face de primar, pe baza unor criterii, proceduri şi atribuţii specifice, aprobate de consiliul local. Numirea în funcţie se realizează pe bază de concurs. Administratorul public poate îndeplini, în baza unui contract de management încheiat în acest sens cu primarul, atribuţii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local. De asemenea, primarul poate delega către administratorul public, în condiţiile legii, calitatea de ordonator principal de credite.

 

 

Consilier pe probleme de personal la Cernavodă!

 

Primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a decis angajarea unui consilier personal pe probleme de resurse umane, şeful autorităţii locale susţinând că era necesară recrutarea acestuia. Edilul a menţionat că sunt departamente din Primărie descoperite pentru care va apela în perioada următoare la angajarea de personal. În acelaşi timp, şeful autorităţii locale a afirmat că există şi compartimente unde a constatat că are surplus de personal. Tocmai de aceea în următoarea şedinţă de Consiliu Local va propune spre aprobare o nouă organigramă, în unele departamente urmând a se face reducere de personal, iar în altele se va umbla la suplimentarea numărului de salariaţi.

 

 

„Nu sunt bani pentru angajarea unui city manager"

 

Angajarea unui city manager este necesară a mai precizat primarul Gheorghe Hânsă, însă nu este momentul să fie luată o astfel de decizie, a explicat primarul. Mai precis, Primăria Cernavodă nu-şi permite un city manager din cauza problemelor financiare. „Mai întâi să facem restructurarea de personal pe care o avem în plan. În acelaşi timp, datoriile pe care le-am găsit la plată fac prea grea sarcina financiară. Cuantumul datoriilor lăsate de fosta administraţie este neaşteptat de mare. Vorbim de peste 2.200.000 lei", a menţionat Gheorghe Hânsă. Primarul a mărturisit că va solicita o reeşalonare a datoriilor, în aceleaşi timp o parte din sumele datorate de Primărie vor fi imputate fostului primar Mariana Mircea întrucât există contracte fără acoperire, amenzi neonorate precum şi contracte inutile.

 

 

Mihail Kogălniceanu va avea consilier, nu vrea city manager

 

Primăriţa de la Mihail Kogălniceanu, Daniela Ancuţa Belu, a menţionat că ia în calcul angajarea unui consilier personal. De city manager, şefa autorităţii locale nu vrea să audă. „Sincer, nu m-am gândit până la această dată să angajez un consilier personal. O să iau însă în calcul această oportunitate. Să nu se înţeleagă greşit, când vorbesc de consilier personal nu fac referire la city manager. Nu am nevoie de îndrumările unui city manager, ci doar de cineva gen secretar general care să mă anunţe care este ordinea de zi şi să ţină evidenţa întâlnirilor şi programărilor", a explicat Ancuţa Belu.

 

 

Consilier şi city manager - buni la toate, la Tuzla

 

Primarul din Tuzla, Constantin Micu a apelat din mandatul trecut (2008 - 2012) la consilier personal şi city manager. Pe ambii îi menţine în funcţii şi-n legislatura actuală (2012 - 2016) mărturisind că sunt buni la toate şi suplinesc atât cât pot lipsa acută de personal din Primărie. Consilier personal este Gheorghe Samoilă, iar city manager - Vintilă Sărăcilă. Şeful autorităţii locale a mărturisit că are nevoie de personal la departamentele contabilitate, achiziţii publice, PSI. În acest sens, Constantin Micu a solicitat zilele trecute ANAF aprobarea modificării organigramei, lucru pe care l-a făcut şi în urmă cu doi ani, dar fără succes, cererea fiindu-i respinsă.

 

 

Năvodari are trei consilieri personali pentru relaţia cu media

 

Nicolae Matei, primarul din Năvodari, a afirmat că merge în noul mandat bazându-se pe aceeaşi echipă care s-a dovedit a fi competentă şi care a dat rezultate în administraţia publică locală. Şeful autorităţii locale a mărturisit că are trei consilieri personali care sunt interfaţa primarului în relaţia cu media şi cu publicul. „La angajarea unui city manager nu m-am gândit. Cred că eu sunt cel mai bun city manager şi, repet, dacă lucrurile merg într-o direcţie bună şi ai o echipă pe care te poţi baza nu are sens să intervii cu schimbări", a declarat Nicolae Matei. Oana Criveanu, Anca Dănilă şi Andreea Ion sunt cei trei consilieri personali ai primarului de la Năvodari. De ce a ales primarul trei doamne pentru funcţia de consilieri personali? Pentru că sunt „mai disciplinate, mai ordonate, mai harnice".

 

 

Ori viceprimar ori consilier personal!

 

Sunt însă şi primari care nu văd încă utilitatea prezenţei unui city manager şi a consilierilor personali în Primărie. Un exemplu în acest sens îl oferă primarul de la Oltina, Gheorghe Chirciu, în concepţia căruia atât timp cât există un viceprimar nu mai este necesară şi prezenţa unui consilier local. „Dacă voi avea viceprimar, nu am nevoie de consilier personal", a declarat şeful autorităţii locale. Menţionăm că luni are loc o şedinţă a Consiliului Local pentru alegerea viceprimarului. Chirciu a menţionat că dacă nu va fi ales viceprimarul se gândeşte la angajarea unui consilier personal. Potrivit primarului, Primăria Oltina nu are sub nicio formă nevoie de city manager. „Noi pentru cei suntem aici? Suntem în măsură să ne descurcăm şi fără city manager", a explicat şeful autorităţii locale.

 

 

Crucea are city manager

 

Primarul din Crucea, Gheorghe Chirciu nu are în vedere angajarea unui consilier personal explicând că în primăriile din mediul rural nu se justifică prezenţa acestuia. „Consilierul personal nu poate avea experienţă mai mare ca mine în administraţia publică locală ca să-mi asigure consilierea necesară", a menţionat Gheorghe Frigioi. Primăria Crucea are în schimb încă legislatura 2008 - 20012 city manager. Prezenţa administratorului public era necesară, acesta fiind bun la toate, ocupându-se şi de partea cu asistenţa socială şi de gospodăria comunală în contextul desfiinţării acestui serviciu.

 

 

Techirghiol şi Poarta Albă se descurcă fără ajutoare suplimentare

 

Primarul oraşului Techirghiol, liberalul Adrian Stan, ne-a declarat că nu are un consilier personal, deşi legislaţia îi permite acest lucru. A avut unul, ce-i drept, dar a fost transferat pe un post de execuţie. Organigrama Primăriei Techirghiol nu prevede nici post de city manager. „E adevărat, poate m-ar ajuta un consilier şi un city manager, dar sunt puţini cei care să-şi asume astfel de funcţii, cu tot ce implică ele. Eu mă descurc cu actualul aparat al Primăriei, iar dacă ar fi să lărgesc organigrama aş face-o pentru posturi de execuţie", a menţionat şeful administraţiei locale din Techirghiol. Nici primarul din comuna constănţeană Poarta Albă, democrat-liberalul Vasile Delicoti, nu are un consilier personal şi nici nu se gândeşte să-şi angajeze. „Nu am un consilier, nu am city manager, nu am nevoie de aşa ceva şi nici nu încerc să încarc schema Primăriei. Pentru cine are nevoie este în regulă, dar eu nu am", a explicat Vasile Delicoti.

Un city manager la Mangalia?

În ceea ce priveşte municipiul Mangalia, cea mai importantă localitate din sudul litoralului, ei bine, aici există posibilitatea înfiinţării funcţiei de city manager. Potrivit unor surse din cadrul administraţiei publice locale, în prezent se lucrează la o nouă organigramă a Primăriei Mangalia şi, în acest sens, au loc discuţii pe marginea includerii în această nouă organigramă a unei funcţii de city manager. Decizia va fi luată, se pare, în aproximativ o lună, iar dacă postul de city manager se va concretiza va fi, susţin sursele menţionate, pentru că se doreşte îmbunătăţirea activităţii administraţiei locale.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • raul costel 07 Dec, 2012 13:34 Marea majoritate a consilierilor personali sunt angajati pe criterii politice si sunt niste nulitati in materie de administratie publica ,fiind folositi in alte scopuri. Cred ca urmatorul guvern ar trebui sa desfiinteze aceste posturi,facand o economie substantiala la bugetul local