Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:11 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comănescu cere demisia de onoare a primarului Cum l-a convins Mazăre pe Liviu Ghebaur să agreeze ideea transferului acţiunilor Portului Constanţa?

ro

21 May, 2014 00:00 8129 Marime text
Un nou episod din „serialul“ Portul Constanţa s-a derulat ieri, avându-i în rolurile principale pe sindicaliştii portuari, pe primarul Radu Mazăre, dar şi pe operatorii portuari. Dacă în cadrul discuţiilor purtate luni, edilul-şef nu ajuns la consens cu sindicaliştii în ceea ce priveşte posibilul transfer al acţiunilor Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la municipalitate, nu acelaşi lucru se poate spune despre discuţiile avute ieri cu operatorii.

Asta pentru că la finalul acestora primarul a lăsat de înţeles că lucrurile merg conform planurilor sale. Mai exact, în urma întâlnirilor cu reprezentanţii conducerii Minmetal şi cu cei ai Chimpex, şeful administraţiei locale a declarat: „Am discutat despre posibilitatea ca lucrurile să iasă bine“.

„Dacă primarul crede cumva că şi-a cumpărat oraşul, se înşeală amarnic“

Ziua de ieri a debutat cu protestul sindicaliştilor portuari, în faţa sediului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, acolo unde aproximativ 300 de lucrători portuari şi-au reiterat punctul de vedere faţă de transferul acţiunilor Portului Constanţa din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a municipalităţii. „Ne pasă de Portul Constanţa, ne pasă de familiile noastre. Primarul Radu Mazăre trebuie să dea socoteală despre cum a cheltuit fiecare leuţ din bugetul local. Dacă primarul crede cumva că şi-a cumpărat oraşul, se înşeală amarnic. Constanţa nu e Mazăre”, a declarat Mircea Burlacu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare. Acesta a subliniat că lucrătorii portuari vor continua protestele împotriva posibilului transfer mai sus menţionat.
De precizat este că, în contextul protestului de ieri dimineaţă, primarul Radu Mazăre a fost huiduit în repetate rânduri de sindicalişti. Spre finalul pichetării de ieri dimineaţă, Mircea Burlacu a anunţat că în cursul zilei de astăzi va dezvălui „adevărul” despre transferul acţiunilor Portului Constanţa la administraţia locală.
Nu mai puţin important, Burlacu a făcut un apel către lucrătorii portuari, în sensul în care le-a solicitat acestora să nu acorde votul PSD-ului în contextul alegerilor europarlamentare din 25 mai.

„Oameni care au aceleaşi interese“

Tot ieri, dar în jurul prânzului, după ce s-a prezentat la IPJ Constanţa pentru dosarul campusului social Henri Coandă, primarul Radu Mazăre s-a deplasat la sediul societăţii Minmetal. La finalul discuţiilor, Mazăre a ieşit triumfător: „Am discutat despre posibilitatea ca lucrurile să iasă bine. Să iasă bine pentru municipalitate, să iasă bine pentru ei, ca operatori, să iasă bine pentru port. Despre ceea ce înseamnă chiriile şi faptul că au fost speriaţi de anumite creşteri ale chiriilor, despre posibilitatea de a introduce o taxă, eventual pe toată marfa care se tranzitează prin port, ceea ce ar însemna o creştere a profitului APC-ului, inclusiv a încasărilor pentru stat şi pentru Primărie. În orice caz, am agreat că putem sta de vorbă ca nişte oameni rezonabili şi care, de fapt, au aceleaşi interese, ca treaba să meargă bine“, a declarat Radu Mazăre la finalul discuţiilor.
La rândul său, Liviu Ghebaur, omul care controlează doi dintre cei mai mari operatori portuari - North Star Shipping şi Minmetal - a afirmat: „Din punctul meu de vedere, mi se pare normal ca noi, operatorii portuari şi cei care avem societăţi în Portul Constanţa, să dialogăm în mod deschis cu Primăria Constanţa şi în special cu domnul primar. Din punct de vedere al afectării sau neafectării noastre (n.r. ca urmare a transferului unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la administraţia Mazăre) e o analiză la care n-aş vrea să fac referire. Este mult mai important ca noi să găsim mijloace de discuţii şi de colaborare mult mai directe şi mult mai practice decât ceea ce se întâmplă în momentul de faţă pe plan local”.

Ce a determinat Minmetal să se răzgândească?

Este oportun să amintim că Minmetal a fost reprezentată, săptămâna trecută, la conferinţa de presă susţinută de Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar“, de Teodor Bolocan, director Minmetal. Toţi cei prezenţi la acea conferinţă s-au pronunţat categoric împotriva transferului unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor, la administraţia Mazăre. Întrebat ce anume a determinat societatea să schimbe „direcţia”, Liviu Ghebaur a menţionat: „La conferinţa respectivă, eu personal am fost acolo şi am subliniat foarte clar că părţile care se află în momentul de faţă în conflict ar trebui să se adune la masa dialogului. E o chestie normală şi civilizată, aparţinând secolului XXI, iar soluţiile pot fi găsite numai împreună, şi nu separat”. Facem precizarea că Ghebaur nu a făcut absolut nicio declaraţie oficială în cadrul conferinţei de presă de săptămâna trecută. Nici directorul său, Teodor Bolocan, nu a susţinut ideea transferului acţiunilor Portului Constanţa la administraţia Mazăre. Aşadar, se impune întrebarea: ce anume l-a făcut pe unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Portul Constanţa să se răzgândească?
Nici societatea Chimpex nu s-ar opune acestei mutări, aşa cum reiese din declaraţiile de ieri ale primarului. Ulterior discuţiilor cu reprezentanţii conducerii Chimpex, Radu Mazăre a afirmat că societatea „respectă autorităţile statului, nu sunt nici pro, nici contra”. „Veţi constata cu surprindere că rămân doar doi, trei operatori care se opun vehement transferului“, a adăugat Radu Mazăre.

„Eu merg până la capăt”

L-am contactat şi pe Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere (GSP), pentru un punct de vedere, atâta timp cât GSP este unul dintre cei mai mari operatori portuari, care se opune transferului de acţiuni portuare dorit de municipalitate. „Maimuţoiul naţional continuă măscărelile. A scos pe post documente confidenţiale încheiate între CNAPMC şi agenţii economici. De unde deţine documente oficiale? Mazăre controlează APC-ul. Are curaj să spună că nu a făcut presiuni asupra Minmetal şi a Chimpex-ului?!?”, a declarat Comănescu.
Preşedintele GSP a spus şi că „măscăriciul şef manipulează în continuare”. „Eu merg până la capăt. Îi cer public să-şi dea demisia, pentru binele Constanţei şi al constănţenilor. Ar fi un act de onoare, dacă mai are onoare”, a subliniat Comănescu. În aceeaşi ordine de idei, preşedintele GSP a adăugat că „primarul a muncit prea mult şi e obosit, ar trebui să ia un repaus”.
Facem menţiunea că am încercat să aflăm un punct de vedere al primarului Constanţei pe marginea declaraţiilor lui Gabriel Comănescu. Edilul-şef nu a răspuns însă. În eventualitatea în care o va face, declaraţiile sale vor fi ulterior publicate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dobrogeanul 23 May, 2014 10:14 CONSTANTENI PORTUARI, CHIAR NU MAI AVEM NICI UN FEL DE DECENTA IN NOI, ASA AM AJUNS SA NE DAM PE MANA UNUIA CA MAZARE,SINDICALISTII URMEAZA SA FIE CUMPARATI. ATENTIE MARE.
  • PNL_ Dragomir- Cristi Radu- Hutuca 21 May, 2014 11:58 Multumim domnului Ghebaur pt ca ne-a renovat sediul si ni l-a mobilat de 5 stele. sa ne lafaim in mibilierul de lux platit de LIVIU GHEBAUR