Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Compozitorul Dumitru Lupu, premiat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru lucrarea "Adio Chiustenge"

ro

03 Mar, 2017 15:48 4339 Marime text
Compozitorul Dumitru Lupu a fost premiat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) pentru o lucrare de mare importanță pentru Constanța şi nu numai „ADIO CHIUSTENGE” (în limba turcă). 

Maestrul Dumitru Lupu ne-a declarat că este pentru a doua oară în cariera sa când obţine acest prestigios premiu din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, un premiu pe care toţi compozitorii din România şi-l doresc.

"În 2013 am obţinut acest premiu foarte important pentru muzică de film, iar acum pentru acest musical dedicat Constanţei, inspirat din legende şi povestiri din lumea mijlocului de secol XIX culese de Aurelia Lăpuşan. Mulţumesc pe această cale şi colaboratorilor mei, Carmen Aldea Vlad, Pretorian Florin şi Viorela Filip" - ne-a declarat maestrul Dumitru Lupu.

Dumitru Lupu este un compozitor care s-a impus definitiv în muzica românească prin calitatea şi mesajul artei sale componistice. Artist complex, de mare talent, profesionalism, sensibilitate, implicându-se cu convingere în spaţiul cultural al Dobrogei. Autorul unor lucrări muzicale păstrate în Cardex-ul Radiodifuziunii şi al Televiziunii Naţionale, compozitorul îndrăgit al unor şlagăre de mare circulaţie în spaţiu şi timp, autor de spectacole, emisiuni radio, TV, laureat al multor concursuri şi festivaluri cu profil muzical, iniţiator şi fondator - alături de Aurel Manolache şi de alţi câţiva colaboratori - al Festivalului naţional de creaţie şi interpretare „Mamaia copiilor“ şi al manifestărilor „Ştrumfii din Constanţa“.
 
Împreună cu soţia sa, Ileana Şipoteanu, şi cu fiica lor, Dumitrana, constituie modelul unei minunate familii de artişti, ce se susţin reciproc, bucurându-se de respectul şi preţuirea comunităţii artistice constănţene într-o vreme în care aceasta pare tot mai disipată şi dezbinată. Cu siguranţă, Dumitru Lupu nu este astăzi solicitat la adevărata sa valoare şi dorinţă de a fi prezent în fapte de cultură autentice pentru constănţeni.

„«Adio, Chiustenge», un vârf al carierei mele“
 
„Ca orice muzician, am fost şi eu atras de formele mari, dar nici nu am avut curajul să le atac, am rămas în lumea divertismentului. Nu-mi pare rău, căci de pe urma lui mi-am câştigat existenţa. Mi-au plăcut şi mie lucrările mari, drept pentru care ultima, din 2016, «Adio, Chiustenge», reprezintă un vârf al carierei mele, pentru că folosesc foarte multe teme pe care le-am dezvoltat de-a lungul anilor, ca o reluare a lor într-o altă dimensiune. Este lucrarea mea de suflet. Aş vrea mult să o văd jucată pe scenă.“
 
Adio, Chiustenge!“ este un spectacol dedicat Constanţei. Premiera sa ar putea constitui un important prilej de promovare a oraşului. Inspirat de câteva legende ale Constanţei, Dumitru Lupu a creat un spectacol muzical a cărui acţiune se situează în perioada de tranziţie de la epoca otomană la cea de emancipare europeană a oraşului. Subiectul este interesant şi original. Liniştea orientală a micului orăşel de la Marea Neagră, Chiustenge, este tulburată de sosirea cu trenul de la Cernavodă a surorilor Plitz, plecate de la Viena pe Dunăre, având ca ţintă finală Istanbul. La Chiustenge, ele îşi întâlnesc iubirile, importanţi tineri de-ai locului. Paralel cu frumoasa lor poveste de dragoste, au loc şi alte întâmplări vesele sau triste, care dau farmec unui spectacol musical de epocă.
 
Spectacolul ar putea să fie montat la Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, deţinătorul exclusiv al resursei artistice şi logistice de specialitate, şi susţinut de Primăria Constanţa în programele de promovare turistică a municipiului.

Sursa foto: Facebook

Citeşte şi 

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea
Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (XXXlll) (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii