Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:04 25 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cine să vă mai ia pe voi? (...) Un Dumnezeu, poate, atât!“ Senatorul Alexandru Mazăre, scos de sub urmărire penală (rechizitoriu)

ro

29 Oct, 2014 00:00 2975 Marime text
În prezent, senatorul Alexandru Mazăre este cercetat în dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii
 
Cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie alături de fostul senator Cătălin Voicu, Alexandru Mazăre, actual senator al României, fratele lui Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, a fost scos de sub urmărire penală. Alexandru Mazăre fusese bănuit de cumpărare de influenţă, iar procurorii au disjuns cercetările faţă de el odată cu trimiterea în judecată a lui Voicu. În dosarul mai sus precizat, fostul senator a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, iar afaceriştii Marius Locic şi Costel Căşuneanu, cât şi fostul judecător Florin Costiniu au luat câte patru ani de detenţie.
 
Aproape de jumătatea lunii mai 2010, Mariana Alexandru, procuror şef Serviciu şi Lucian Papici, procuror-şef al Secţiei de Combatere a Corupţiei, ambii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au dispus trimiterea în judecată a lui Cătălin Voicu pentru trafic de influenţă în formă continuată (două fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, Florin Costiniu, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală din cadrul ÎCCJ, pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC Pa&Ca Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, şi Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. De asemenea, Mariana Alexandru şi Lucian Papici au hotărât disjungerea cauzei cu privire la Cătălin Voicu pentru infracţiunea de trafic de influenţă, Cristian Jipa, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi Alexandru Mazăre, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.

 „Punerea sub acuzare a specialiştilor DNA Cucoară şi Macovei“

 În rechizitoriul prin intermediul căruia a fost trimis în judecată fostul senator, procurorii DNA au consemnat că „intervenţiile solicitate inculpatului Cătălin Voicu de învinuitul Alexandru Mazăre vizau în principal punerea sub acuzare a specialiştilor DNA Cucoară Ion Cătălin şi Macovei Gheorghe, în scopul lipsirii de eficienţă probatorie a raportului de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit de aceştia în dosarul nr. 29/P/2005 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, privind pe Ştefan Radu Mazăre şi alţi 36 de inculpaţi, dosar aflat în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti“. „În această cauză, fratele învinuitului Alexandru Mazăre a fost trimis în judecată pentru săvârşirea în calitate de primar al municipiului Constanţa a mai multor infracţiuni soldate cu un prejudiciu total de 77,77 de milioane de euro localizat în bugetul de stat şi 36,16 milioane de euro în patrimoniul municipiului Constanţa“, conform rechizitoriului.
 
În acelaşi document se regăseşte o discuţie dintre - potrivit procurorilor - Alexandru Mazăre şi Cătălin Voicu, în care acesta din urmă îi spunea primului, în şoaptă, „Cine să vă mai ia pe voi? (...) Un Dumnezeu, poate, atât!“.

 „Faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii”

 Ulterior cercetărilor specifice, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus scoaterea de sub urmărire penală, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă. Soluţia respectivă a fost dispusă în temeiul art. 10 lit. d din Codul de Procedură Penală, deoarece „faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii“.

 Complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii

 În prezent, senatorul Alexandru Mazăre este cercetat în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii. De asemenea, în cauză, fratele său, Radu Mazăre, este suspectat de luare de mită şi fals în declaraţii, iar afaceristul israelian Avraham Morgenstern, de dare de mită.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii