Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Muzeelor Muzeele – depozitare ale poveștilor din trecutul nostru

ro

18 May, 2022 00:00 2412 Marime text
 
 
  • Din 1977, la inițiativa Consiliului Internațional al Muzeelor ​​(ICOM), se celebrează Ziua Internațională a Muzeelor, în fiecare an, pe 18 mai​​.
 
 
Perioada de pandemie a marcat, printre altele, și sectorul cultural, care a fost, de altfel, printre cele mai afectate. Muzeele din lumea întreagă au fost închise luni de-a rândul, profesioniștii din domeniu s-au văzut nevoiți să ia o pauză nedorită, în așteptarea unor vremuri mai bune.

Totuși, criza a servit și ca un element de stimulare pentru descoperirea a noi soluții de atragere a publicului. Inovații, care erau deja planificate, s-au produs în timp record și am asistat la ivirea pe piața culturală a unor noi tipuri de interacțiune între muzee și public, crearea de noi forme de experiență și diseminare culturală, digitalizarea și dezvoltarea de tururi virtuale pentru iubitorii de patrimoniu artistic sau istoric.

Tocmai în această idee, Ziua Internațională a Muzeelor s-a sărbătorit anul trecut cu tema „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”, celebrând puterea oamenilor de a se adapta și reinventa de fiecare dată, indiferent de contextul istoric, social sau de mediu.

De-a lungul anilor, ICOM a propus teme precum globalizarea, popoarele indigene, reducerea lacunelor culturale sau îngrijirea mediului. Anul acesta, tema este „Puterea muzeelor”, reamintindu-ne despre potențialul educativ și transformator al instituției muzeale, despre locurile unde povești ale trecutului nostru sunt spuse de imagini și obiecte, conservate și întreținute cu grijă și responsabilitate, de oameni pasionați.

În același context, ICOM a inițiat și Noaptea Europeană a Muzeelor, care este sărbătorită în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor, cu deschiderea porților pentru publicul larg până după miezul-nopții, fără a percepe vreo taxă, și organizarea unor activități culturale atractive. 
 
 
Citește și:

UPDATE Noaptea Muzeelor, la Constanța

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii