Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:59 11 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua internațională a jazz-ului La sfârșit de aprilie, celebrăm libertatea în muzică

ro

30 Apr, 2021 00:00 2217 Marime text

 
În fiecare an, pe 30 aprilie, sărbătorim JazzDay sau Ziua internațională a jazz-ului, declarată de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură în 2011, „pentru a evidenția jazz-ul și rolul său diplomatic de a uni oamenii în toate colțurile globului”.

În timpuri „firești”, am fi avut evenimente care să marcheze sărbătoarea acestui gen muzical de excepție, am fi putut participa la concerte sau recitaluri în care ritmurile de blues sau ragtime ar fi încântat urechile iubitorilor acestei arte a muzicii libere.

Căci despre libertate vorbim ca fiind atributul principal al jazz-ului, artistul având nevoie doar de o temă muzicală, pe care apoi poate improviza într-o diversitate de formule și soluții arhitectonic-sonore.

Ascult jazz de multe decenii și întotdeauna am simțit o ușoară înțepătură de invidie pentru interpreții care fac din vocea sau instrumentele lor un întreg univers, pentru bucuria nedisimulată cu care se lasă în brațele inspirației, fanteziei, creativității. Par că fac muzică doar pentru ei și sufletul lor, par rupți de lumea în care trăiesc, regăsind în sonoritățile lente sau mai alerte o altă dimensiune, în care imaginația și virtuozitatea își dau mâna, pentru a crea cele mai expresive dovezi ale sensibilității și talentului.
Constanța a avut privilegiul de a fi dăruit jazz-ului românesc și internațional doi artiști de marcă: regretatul baterist Corneliu Stroe și pianistul Harry Tavitian, declarat cetățean de onoare al Constanței în urmă cu un deceniu și unul dintre cei mai importanți jazzmani români contemporani.


La mulți ani le urăm muzicienilor de jazz, la această a zecea aniversare, sperând să-i putem vedea și asculta în curând, și în formulă live.
 
Sursa foto: jazzday.com
 

Citește și:

Florian Lungu, jazz și umor de calitate, la clubul Doors din Constanța

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii