Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:27 22 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vă mai amintiți? Acum 24 de ani, pe la această oră, mureau Ion și Doina Aldea Teodorovici. A fost crimă? (video)

ro

30 Oct, 2016 03:33 5875 Marime text
Celebrii interpreți din Republica Molodva, Ion și Doina Aldea Teodorovici au murit, în noaptea de 29/30 octombrie 1992, în jurul orelor 02.30.
 
Ce s-a întâmplat?
Mașina cu care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România, potrivit wikipedia.

În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului.

Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională.

Cu toate acestea autoritățile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident, în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă.


Înmormântare cum nu s-a mai văzut

Înmormântarea lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici a avut loc la 3 noiembrie 1992 la Cimitirul Central din Chișinău.
O asemenea mulțime n-a mai fost adunată de la proclamarea independenței.


Ziarul "Moldova Suverană", 5 noiembrie 1992: "Marți, 3 noiembrie, întreaga Republică Moldova și-a luat rămas bun de la Doina și Ion Aldea-Teodorovici care, în scurta lor viață pământească, au devenit un simbol al cântecului de libertate și a celor mai sacre aspirații ale românilor din stânga Prutului.

La ora 10.30. Spre Opera Națională din Chișinău, în a cărei incintă au fost aștezate sicriile, se revarsă mulțime de lume pentru ultima întâlnire cu renumiții și îndrăgiții artiști. La 12.30 sicriile sunt scoase și purtate prin marea de oameni.

Înregistrarea pe banda magnetică, răsună vocea Doinei și a lui Ion Aldea-Teodorovici. în nenumărate acorduri ale cântecului "Suveranitate", interpretat de ei acum doi ani în chiar această Piață sunt purtate pe umeri spre Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău.

Cei doi neîntrecuți cântăreți, Doina și Ion, nedespărțiți în moarte ca și în viață, au rămas să-și doarmă somnul de veci alături, lângă biserica vechiului cimitir al Chișinăului. Moartea indrăgiților artisti ar fi fost provocata de serviciile secrete ale unei tari, fiind in tandem cu nefericitul eveniment produs asupra poetului Dumitru Matcovschi, care în urma tamponării a intrat în comă și nu și-a mai revenit la capacitatile sale mintale dupa impact definitiv.

Din aceleasi considerente, Ion si Doina Teodorovici ar fi fost "înlăturați" pe motive politice, deoarece impactul activitatii patriotice al artiștilor luase o așa amploare, ce nu convenea nici puterii de la București, nici puterii de la Chișinău, cu atât mai mult celei de la Moscova.

Sursa foto: wikipedia si istoria.md

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii