Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:47 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudor Greceanu, cel care dă numele Școlii de Zbor de la Tuzla

ro

13 May, 2023 00:00 1798 Marime text
Sursa foto: Wikipedia
  • În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Tudor Greceanu a doborât 42 de avioane inamice, aducând astfel 42 de victorii României. Pentru aceste fapte, aviatorul a fost răsplătit cu Ordinul „Mihai Viteazul” clasa III, în grad de cavaler
  • După terminarea războiului, a fost arestat de către comuniști și întemnițat în închisori cu regim sever ca cea de la Aiud, timp de mai mulți ani
  • Pe 13 mai 2017, când s-au împlinit 100 de ani de la naștere și 50 de ani de la primul zbor efectuat pe aeroportul din Tuzla, Școala de Zbor din localitatea constănțeană a fost denumită după Tudor Greceanu
 
Tudor Greceanu s-a născut la București, în ziua de 13 mai 1917 și tot în capitală reputatul aviator s-a stins din viață la 29 decembrie 1994.
 
Tudor Greceanu s-a născut într-o familie de urmași ai boierilor moldoveni și a fost strănepotul lui Ion Ghica.
 
În anul 1939 a absolvit Școala Militară de Ofițeri de aviație și pe 1 iulie a fost avansat la gradul de sublocotenent aviator.
 
A deținut șase brevete de pilot: brevetul de pilot de război, brevetul de pilot de vânătoare, brevetul de instructor de zbor, brevetul de pilot de bimotoare, brevetul de înaltă acrobație, brevetul de zbor de noapte și brevetul de zbor fără vizibilitate.
 
Tudor Greceanu a avut peste 6.000 de ore de zbor pe timp de război, realizate în 1.000 de misiuni de luptă, atât în Est, cât și în Vest.
 
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Tudor Greceanu a doborât 42 de avioane inamice, aducând astfel 42 de victorii României. Pentru aceste fapte, aviatorul a fost răsplătit cu Ordinul „Mihai Viteazul” clasa III, în grad de cavaler.
 
El a mai fost decorat cu Ordinul „Virtutea Aeronautică” de Război cu spade, clasa Crucea de Aur cu 1 baretă „pentru eroismul dovedit în lupta aeriană de la Vigoda, când a doborât un avion inamic, iar la Odis al doilea avion sovietic doborât” și clasa Cavaler cu prima baretă.
 
Tudor Greceanu a fost înălțat la gradul de locotenent aviator pe data de 24 ianuarie 1942.
 
După terminarea războiului, a fost arestat de către comuniști și întemnițat în închisori cu regim sever ca cea de la Aiud, timp de mai mulți ani. Tudor Greceanu a scăpat de plutonul de execuție, după o evadare din Penitenciarul Aiud, alături de aviatorul Gheorghe Spulbatu și de ziaristul Valeriu Șirianu.
 
Pentru rezultatele deosebite obținute în vremea războiului, în dosarul lui Tudor Greceanu s-a consemnat: „blocat pentru mobilizare în cadrele Flotilei 1 vânătoare ca indispensabil”. De aceea, când a ieșit din închisoare, în 1964, și-a păstrat gradul de căpitan, cu toate că legea prevedea că detenția politică atrage inevitabil după sine pierderea gradului militar și obținerea livretului militar de soldat simplu.
 
Pe 13 mai 2017, când s-au împlinit 100 de ani de la naștere și 50 de ani de la primul zbor efectuat pe aeroportul din Tuzla, Școala de Zbor din localitatea constănțeană a fost denumită după Tudor Greceanu.
 
Citește și:
Salvatorul Constanței 112 ani de la nașterea lui Horia Agarici
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii