Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:58 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stela Enache, fostă participantă la Festivalul Mamaia, la ceas aniversar

ro

23 Jan, 2024 17:00 935 Marime text
Foto: Facebook Stela Enache
  • Mâine, 24 ianuarie 2024, Stela Enache împlinește 74 de ani
  • În anul 1971, Stela Enache a participat pe litoral la Festivalul Mamaia. A obținut premiul al II-lea la secțiunea interpretare
Originară din Reșița, județul Caraș – Severin, Stela Enache s-a născut într-o zi de 24 ianuarie 1950.
 
Cântăreața de muzică ușoară a început încă de la vârsta de șase ani să studieze la pian, la școala de muzică.
 
Între anii 1964 – 1967, ea a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Reșița, secția canto. A continuat să-și cultive talentul, iar pentru acest lucru a părăsit orașul natal și s-a înscris la Conservatorul de Muzică din Cluj. Atunci a și participat la mai multe festivaluri studențești ținute la Iași, Târgu Mureș sau Timișoara. Cântăreața a studiat la Conservatorul de Muzică din Cluj din 1967 până în 1972.
 
În anul 1971, Stela Enache a participat pe litoral la Festivalul Mamaia. A obținut premiul al II-lea la secțiunea interpretare. Ea și-a ales piesele „Să facem florile să cânte” și „Țin minte”. A revenit la același festival în 1972, obținând tot locul II.
 
Mai târziu, Stela Enache a fost cooptată în trupa Orchestra Electrecord, condusă de Alexandru Imre. A efectuat turnee în Germania, Rusia, Austria, țările nordice etc. După desființarea formației, Stela Enache a devenit solista trupei Sunshine Band.
 
Stela Enache a participat, în 1977, la Festivalul „Orfeul de aur” din Bulgaria.
 
În decursul carierei, Stela Enache a apărut alături de nume mari ale muzicii în diferite programe muzicale: Gilbert Becaud, Milva, Gloria Gaynor, Jennifer Rush, Tony Christie, The Platters, Lionel Hampton, Vicky Leandros, Al Bano etc.
 
Ea are în repertoriu peste 500 de cântece, peste 60 fiind compuse de Florin Bogardo, soțul ei.
 
Amintim de câteva cântece: „Pentru un sărut”, „Ani fericiți”, „Cântec pentru mama”, „O ce veste mama”, „Iarna”, „Cândva o luntre albă”, „Ani de liceu”, „Apari, iubire”, „Rugăciune” etc.
 
Ea are scoase și patru albume intitulate: „Un simbol al iubirii” (1983), „Extemporal la dirigenție cu... Stela Enache” (1988), „Stela Enache” (1989) și „Melodii de Florin Bogardo interpretate de Stela Enache” (1997).
 
Citește și:
Sile Dinicu, compozitorul prezent la mai multe ediții ale Festivalului Mamaia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii