Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Povestiri culese” cu Maia Morgenstern. Spectacol incendiar pe scena Teatrului de Stat Constanţa

ro

04 Sep, 2021 09:39 3581 Marime text

 
  • Vineri, 3 septembrie, a avut loc un eveniment de neuitat la Teatrul de Stat Constanța (TSC).
  • Spectacolul „Povestiri culese” după Donald Margulies, le-a avut în lumina reflectoarelor pe marea actriță Maia Morgenstern și actrița TSC Cătălina Mihai.
„Povestiri culese” ilustrează două vieți care se intersectează.

Cătălina Mihai este actrița TSC, laureată a unui premiu „Gopo” și nominalizată la premiile „Uniter” din acest an. Cătălina a intepretat-o pe Lisa Morrison și s-a ridicat la nivelul marii actrițe Maia Morgenstern, printr-o interpretare impecabilă, care probabil o va urca un nivel mai sus în cariera sa artistică.

Spectacolul redă povestea unei scriitoare, Ruth, care se luptă cu viața sa dezordonată, cu fantomele trecutului, cu poveștile rămase nespuse. Apariția Lisei Morrison, o tânără care caută pretutindeni atât inspirație, cât și un învățător, îi zdruncină universul și așa instabil. Tânăra încearcă să îi facă ordine în viață, reorganizând spațiul, umblând prin sertarele trecutului, fapt ce duce la o criză existențială a lui Ruth, care este obișnuită cu haosul ei confortabil.

De la rolul de elevă stângace, care face totul pe dos, Lisa devine un alt om. Trasformarea sa este observată cu atenție de către scriitoare. Lisa este cea care ascultă, pentru a da lovitura de grație. După ce a jefuit-o pe Ruth de toate poveștile, publică o carte inspirată din viața lui Ruth, depășindu-și maestrul.

Spectacolul a început cu o melodie care face parte din coloana sonoră a controversatului film Amelie. Pe fundal au fost proiectate imagini alb negru cu diferite personalități și locuri din trecut, care au introdus publicul în poveste.

Regia este colectivă, iar scenografia este concepută de Corina Grămoșteanu.

Maia Morgenstern a vorbit în cadrul unui interviu, despre momentele cheie din cadrul spectacolului. De asemenea, ea a explicat ce o atrage la malul mării.

Pentru Maia Morgenstern, marea este în primul rând o aventură.
 

Mă leagă atâtea amintiri frumoase, puternice, intese, strălucitoare, fierbinți. Am fost chemată de prea puține ori față de ce îmi doresc eu. Să mă întâlnesc cu oameni tineri.


Despre publicul constănțean, Maia a spus că este inteligent, doritor de teatru.

Actrița a dat detalii despre relația sa cu Cătălina Mihai.

Suntem partenere, construim o situație de viață, cu răsturnările, cu durerile, cu trădările cu așteptările. Asta m-a bucurat, pentru că rezonăm una la ceea ce are cealaltă.


Întrebată dacă se aseamănă cu personajul Ruth în viața reală, actrița a răspuns:

Da și nu. Eu am copii. Perfecționismul. Că e complicată, că are răutăți, că e imposibilă, că are gelozii. Cu toată dragostea simte diamantul chiar când nu este șlefuit și în ciuda tuturor aparențelor, sprijină, suportă , duce, ajută.


Actrița a vorbit și despre cotroversa din spectacol.

Este o zonă extrem de delicată, sensibilă. Ea nu i-a furat un obiect, dar prin feul în care a fost inspirată, ce s-a întâmplat, într-adevăr i-a luat subiectul sau nu i-a luat subiectul. Există subiecte taboo sau nu există subiecte taboo, cu teme ce trebuie descrise, trebuie aduse în lumină de către alții sau nu e o temă deschisă.

Învățăcelul, Lisa, îi pune în față, la modul metaforic, deși foarte concret, îi pune în față profesoarei oglinda propriei realități, propriei istorii.


Maia a vorbit și despre asumare.

E o decizie. Cât ne asumăm este răspunsul la o replică importantă, a subliniat artista.

Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii