Născut în Constanța Ion Mitu, personalitatea care a îmbinat exuberanța artistică și rigoarea militară
Născut în Constanța: Ion Mitu, personalitatea care a îmbinat exuberanța artistică și rigoarea militară
11 Nov, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
979
Marime text
- A început studiile muzicale la Liceul Tehnic de Muzică din București, în anul 1942 și le-a terminat în 1948. Ulterior, a mai făcut doi ani la Școala Militară de Ofițeri de Muzică din București (1949-1951), unde i-a avut ca profesori pe: George Breazul, Constantin Ionescu, Gheorghe Ciobanu și Marțian Negrea
Ion Mitu s-a născut în comuna Cochirleni, județul Constanța, într-o zi de 9 iulie 1929.
A început studiile muzicale la Liceul Tehnic de Muzică din București, în anul 1942 și le-a terminat în 1948. Ulterior, a mai făcut doi ani la Școala Militară de Ofițeri de Muzică din București (1949-1951), unde i-a avut ca profesori pe: George Breazul, Constantin Ionescu, Gheorghe Ciobanu și Marțian Negrea.
În anul 1962, Ion Mitu începea studiile la Conservatorul din București. Aici a avut nume de seamă ale domeniului care l-au ghidat în timpul parcursului academic precum: Victor Iușceanu (teorie-solfegiu), Adrian Rațiu (armonie), Myriam Marbe (contrapunct), Carmen Petra-Bascopol (forme muzicale), Aurel Stroe (orchestrație), Viorel Cosma (istoria muzicii), Ion Marian (cor), Vasile Dinu (folclor), Jean Bănescu (canto auxiliar) și George Manoliu (instrument auxiliar).
De-a lungul carierei, a avut următoarele funcții: locotenent (1951), locotenent major (1954) și căpitan-șef de muzică (1957) la Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza. În perioada 1963-1977, Ion Mitu a fost locțiitor (maior, locotenent-colonel, colonel) al șefului Școlii de Muzică. De asemenea, din 1977 și până în 1985, a fost comandantul Școlii Militare de Muzică din București.
Constănțeanul a compus: muzică de fanfară – „Marș festiv”, „Fantezie pe o temă moldovenească”, „Suita nr. 1 – Pastorala”, „suita simfonică nr. 2”, „Marș de concert”, „suita simfonică nr. 3 – Romantica”, „Ungurica” (dans popular), „Rapsodia – Ofrandă hărniciei”, „Poem festiv”, „Flori de cântec românesc” (rapsodie), „Nopți de mal” (vals), „Marș tineresc” , „Baltagul” (poem simfonic), „Concertino pentru cor în FA și fanfară”, „Primăvara”; muzică de cameră – „Dor câmpenesc” (cvintet pentru suflători).
De asemenea, el a mai scos de sub tipar lucrările didactice „Școala Militară de Muzică” și „În pas de defilare”.
Ion Mitu a fost decorat cu Ordinul Militar, clasa a III-a (1966), clasa a II-a (1971) și clasa I (1976).
Ion Mitu a decedat într-o zi de 12 noiembrie 1996.
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
Citește și:
In memoriam Dan Spătaru, artistul de renume național, plecat din Dobrogea
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii