Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 11 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează evenimentul „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ”

ro

13 Aug, 2024 16:20 730 Marime text







 
  • Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, în perioada 14-18 august 2024, manifestarea „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ”.

Evenimentul prezintă continuitatea și evoluția în timp a unor meșteșuguri tradiționale, precum: prelucrarea lemnului, olăritul, țesutul, realizarea podoabelor tradiționale, a jucăriilor din fire împletite, dar și prepararea turtei dulci.
 
Din Moreni, județul Dâmbovița, va participa la manifestare meșterul Vasile Moldoveanu, specializat în prelucrarea artistică a lemnului prezentând: cruci de mână, pristolnice, icoane pictate pe sticlă cu rame și „capace” din lemn, sărărițe, candele, troițe, lăzi de zestre în miniatură și blidare, potrivit Muzeului de Artă Populară Constanța.
 
Din localitatea Băbeni, județul Vâlcea, important centru specializat în prelucrarea lemnului, vor veni Cristian și Loredana Lepădatu. Aceștia lucrează obiecte de uz gospodăresc: linguri, găvane, platouri și piese de mobilier (scaune și mese cu trei picioare), fiind a treia generație de meșteri lemnari din familie, care se ocupă de acest vechi meșteșug.
 
Cu linguri de lemn, având cozi ornamentate cu crestături încărcate de o simbolistică aparte, va participa meșterul popular Marian Viorel din Fălticeni, județul Suceava.
 
De asemenea, meșterul Vasile Botezatu din Constanța va fi prezent la manifestarea din fața muzeului cu piese de mobilier tradițional țărănesc din lemn: scaune, lăzi de zestre, blidare.
 
„Meșteșugul olăritului va fi pus în valoare de Adriana (Nana) Bledea, descendenta unei cunoscute familii de olari din Baia Mare, județul Maramureș, alături de care se va afla mama sa, Doina Bledea, cândva o prezență constantă la târgurile de meșteri populari organizate de Muzeul de Artă Populară în timpul sezonului estival”, transmit reprezentanții muzeului.
 
Veronica Hojbotă din Mănăstirea Humorului, județul Suceava, va aduce la Constanța piese de port și textile pentru decorul interiorului, specifice Bucovinei.
 
Familia Onu din satul Bascov, județul Argeș, participă la manifestarea organizată în fața muzeului cu turtă dulce având diferite forme tradiționale (păpuși, căluți, inimioare) preparată după metode tradiționale.
 
 
Citește și
Societatea de Cartofilie „Stella Maris”Expoziție regală la Iași! „Regalitatea, Marea și Marina”, de la Constanța în inima Moldovei
 

 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii