Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masă Rotundă la Biblioteca Județeană Constanța. Invitat, istoricul și profesorul universitar Adrian Cioroianu

ro

23 May, 2022 16:28 2392 Marime text
Masă Rotundă, avându-l ca invitat pe Adrian CioroianuBiblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, în colaborare cu Universitatea „Ovidius” din Constanța, organizează Joi, 26 mai 2022, ora 1800, în Aula Bibliotecii, o Masă Rotundă, avându-l ca invitat pe istoricul și profesorul universitar de la Facultatea de Istorie a Universității din București, Adrian Cioroianu, editorul volumului A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român 1921-1924.


Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos, (Polirom, 2021) în dialog cu prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici (Universitatea „Ovidius” din Constanța).



Cartea al cărei editor este Adrian Cioroianu, include studiile unei serii de istorici, cercetători din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) precum: Mihai Burcea, Cristiana Diac, Corina Doboș, Dumitru Lăcătușu, Elis Pleșa, Liviu Pleșa. Editorul volumului, prestigios istoric, profesor universitar, fost ambasador al României pe lângă UNESCO, director ad interim al Bibliotecii Naționale este autorul unor cărți esențiale în domeniul istoriei regimului totalitar comunist în România, dar și a epocii care i-a urmat, cu precădere în Rusia, subiect cum nu se poate mai actual: Ce Ceaușescu qui hante les Roumains.


Le mythe, les representations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste (2004), Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc (2005), Geopolitica Matrioșkăi, Rusia postsovietică în noua ordine mondială (2009).



Toate aceste cărți au meritul așezării în literă a unui spirit limpede, analitic, a unui discernământ ușor ironic, a unei înțelegeri profunde a faptului istoric ca parte a unor biografii problematice, dar mai mult decât orice, ele lansează o serie de interogații fundamentale. Este istoria Partidul Comunist Român un politbasm așa cum o sugerează titlul cărții? Ce semnificație are prăbușirea regimurilor comuniste în Europa de Est împreună cu cel al Uniunii Sovietice și de ce în Occident același eveniment se vede altfel? Care este moștenirea pe care ne-a lăsat-o comunismul?


Ce pondere ocupă niște figuri altfel marginale, dar care au fost distribuite, prin hazardul istoriei, în roluri importante? Este istoria PCR una a marginalilor, a mediocrilor? Care este comerțul comunismului românesc cu ideile și de ce avem atât de puțin intelectuali de stânga în perioada interbelică? Este actualul război ruso-ucrainean parte a moștenirii comuniste?


Discuțiile se vor încheia cu un dialog cu publicul și cu o sesiune de autografe ale scriitorului, date pe oricare dintre cărțile sale.
Masa rotundă face parte din ciclul Dialoguri dobrogene, serie de evenimente dedicate istoriei și culturii dobrogene, personalităților ei  și valorilor care le edifică.


Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii