Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marina Cap-Bun, nume important pentru învățământul din Dobrogea, la ceas aniversar

ro

16 Oct, 2023 17:00 1233 Marime text
Sursa foto: Facebook Marina Cap-Bun
  • Mâine, 17 octombrie, Marina Cap-Bun împlinește 61 de ani
  • La Constanța, ea a făcut studiile elementare la Școala nr. 2 și pe cele liceale la Liceul Teoretic „Mircea cel Bătrân”. A continuat cu Facultatea de Filologie, specializarea Limba și Literatura Română – Limba și Literatura Engleză la Universitatea București, între anii 1982 – 1986
Marina Cap-Bun este originară din Hunedoara, oraș în care s-a născut la data de 17 octombrie 1962, în familia lui Ionel și a Ilenei Dumitrache.
 
La Constanța, ea a făcut studiile elementare la Școala nr. 2 și pe cele liceale la Liceul Teoretic „Mircea cel Bătrân”. A continuat cu Facultatea de Filologie, specializarea Limba și Literatura Română – Limba și Literatura Engleză la Universitatea București, între anii 1982 – 1986.
 
Ea a urmat și un program de doctorat în filologie la Universitatea București, finalizat în 1998.
 
Marina Cap-Bun a fost profesor la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanța înainte de a ajunge la Universitatea „Ovidius”, instituție la care activează și în prezent.
 
Pentru universitate, Marina Cap-Bun a fost, pe rând, asistent, lector, conferențiar, profesor și coordonator de doctorate, în cadrul Facultății de Litere și al Facultății de Arte.
 
Ea a fost și realizator TV și moderator al programului săptămânal „Sfertul academic”.
 
De-a lungul timpului, a fost profesor invitat la Indiana University, Bloomington SUA, University of Washington, Universita di Pisa, Ankara Universitesi etc.
 
Marina Cap-Bun a deținut și funcția de redactor șef al revistei „Agora” din Constanța.
 
Ca afilieri, ea a făcut parte din: Centrul de Cercetare CNCSIS „Interferențe culturale” (2005); Asociația Scriitorilor din București (2002); Asociația de Literatură Generală și Comparată din România (2002); Romanian Society for English and American Studies (1992); Romanian Association for American Studies (2001); North American Society for Romanian Studies (2002) etc.
 
A colaborat cu publicații atât din țară, cât și din afară precum: „Balkanistica” (SUA); „Observator” (Germania); „Limbă și literatură română”; „România literară”; „Viața românească”; „Observator cultural”; „Drama”; „Curierul românesc”; „Steaua”; „Paradigma” (Constanța); „Tomis” (Constanța); „Observator” (Constanța).
 
În afara studiilor literare, recenziilor, contribuțiilor în domeniul creației artistice, a publicat și interviuri cu scriitori, critici literari, redactori și traducători.
 
Marina Cap-Bun are multiple lucrări incluse în bazele de date și bibliotecile internaționale de prestigiu. A publicat capitole în volume colective despre poeți români și străini, dramaturgi, interculturalitate, literatură română, evenimente culturale românești.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:
Profesor universitar Marina Cap-Bun, de la Universitatea Ovidius, premiată în cadrul Galei Femeilor Liberale
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii