Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:09 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maia Morgenstern și Horațiu Mălăele, la Constanța, în comedia „Fierarii“

ro

11 Oct, 2019 00:00 2375 Marime text
Marți, 15 octombrie, cu începere de la ora 19, constănțenii sunt invitați să participe la un regal de teatru, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.
 
Comedia „Fierarii” îi are ca protagoniști pe Horațiu Mălăele (care semnează și regia spectacolului), Maia Morgenstern și George Mihăiță, actorii creând, în cheie auto-ironică, mici recitaluri de virtuozitate artistică. Textul semnat de Miloš Nikolić este creat după principiile tragediei antice, doar că autorul răstoarnă o situație tragică, în esență, ea devenind mai degrabă comică.
 
 
„Ca și în tragedia antică, și în Fierarii tot ceea ce ține de esență s-a întâmplat mai demult, iar ceea ce se prezintă în fața cititorilor - sau a spectatorilor - sunt doar consecințele celor întâmplate. Această comedie seamănă cu un concert cântat pe o singură coardă sau cu Bolero-ul lui Ravel, în care tema variază și se multiplică. Prin această multiplicare, amplificare, realul se transformă în absurd, care devine mai convingător decât tot ceea ce este cu adevărat real. Cum comicul și tragicul sunt ca două surori gemene, în această comedie apar deseori în același timp pe scenă, ajutându-se una pe cealaltă să aducă la nonsens orice război, orice manifestare de ură și orice naționalism”, declara Miloš Nikolić, citat pe site-ul Teatrului de Comedie din București, unde piesa a avut premiera, în primăvara anului trecut.
 
Povestea - destul de complicată și aparent greu de descurcat - este cea a unor fierari de naţionalităţi diferite, care descoperă că fiii lor nu sunt ai lor și că, în schimb, sunt părinţii fiilor unuia dintre ceilalţi - românul are un băiat ungur, ungurul creşte un fiu rus, iar rusul e tată de român. Se aduce, astfel, în prim-plan nu doar adulterul (abordat în cheie comică), ci și războiul, cu dramele și consecințele sale inevitabile asupra destinelor individuale.
 
Spectacolul „Fierarii” este o comedie realizată cu meşteşug, întregită de scenografia Mariei Miu și de muzica semnată de George Marcu.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii